‘Uykudaki hücre’yi takip garantisi

Güncelleme Tarihi:

‘Uykudaki hücre’yi takip garantisi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2005 00:00

Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner ile görüşen CIA Başkanı Porter Goss, Afganistan’daki El-Kaide kamplarında silahlı eğitim gören Türk vatandaşlarını ve uykudaki hücreleri sordu. Aydıner, 1000’e yakın kişinin 24 saat izlendiğini bildirdi.

EMNİYET Genel Müdürü Gökhan Aydıner ile CIA Başkanı Porter Goss’un görüşmesinde Afganistan’da El-Kaide kamplarında silahlı eğitim gören Türk vatandaşları gündeme geldi. Aydıner, 15-20 Kasım İstanbul patlamalarının ardından El-Kaide örgütünün Türkiye ayağı ile ilgili geniş kapsamlı operasyonlar düzenlendiğini anımsatarak, halen 1000’e yakın kişinin istihbarat birimleri tarafından 24 saat teknik takip altında olduğunu söyledi.

Goss, İslami terör örgütleriyle bağlantılı Türk vatandaşlarının durumunu gündeme getirdi. 11 Eylül saldırılarından sonra Afganistan’daki askeri harekat sırasında El Kaide kamplarında Türk vatandaşlarının da gözaltına alındığını belirten Goss, bu kişilerin Guantanamo’da ABD birimleri tarafından sorgulandığını söyledi. Sorgular sırasında çok sayıda Türk vatandaşının Afganistan’da El-Kaide kamplarında silahlı eğitimden geçirildiğinin öğrenildiğini de bildirdi. Goss, bu kişilerle ilgili Türk emniyet birimlerinin nasıl bir işlem yaptığını sordu.

HER AN İZLENİYOR

Aydıner
de, bu kişileri 1990’lı yılların ortalarından beri yakından izlediklerini bildirdi. Aydıner, İstanbul patlamaları ile ilişkili olanların Türk istihbaratı ve emniyeti tarafından birkaç saat içinde tespit edildiğini, çoğunun yakalanarak adli makamlara sevkedildiğini kaydetti. Aydıner, halen 1000’e yakın ‘Uykudaki hücre’ militanının 24 saat izlendiğini açıkladı.

PKK İÇİN DESTEK

Aydıner, ayrıca PKK’yı anlattı. PKK’nın finans kaynağının önemli bölümünün uyuşturucu ve insan kaçakçılığının oluşturduğunu vurgulayan Aydıner, Avrupa’daki örgütle ilişkili dernek ve kurumların kapatılması konusunda ABD’den daha etkin destek beklediklerini kaydetti. Aydıner, PKK’nın yayın organı Roj TV’nin Danimarka’dan yayın yaptığını belirterek şöyle konuştu: ‘El-Kaide’nin televizyonu bir Avrupa Ülkesi’nden ya da dünyanın herhangi bir yerinden yayın yapsa ABD’nin tepkisi nasıl olurdu? Teröre hiçbir ülke ‘Senin terör örgütün benim terör örgütüm’ diye yaklaşmamalı.’

Olağanüstü güvenlik

CIA Başkanı Goss, Emniyet Genel Müdürlüğe girişinde Dış İlişkiler Daire Başkanı Dr. Recep Gültekin tarafından karşılandı. Goss’a ABD’nin yeni Ankara Büyükelçisi Ross Wilson da eşlik etti. Emniyet Genel Müdürü Aydıner tarafından makam girişinde karşılanan Goss’la 1 saat 20 dakika süren görüşmeye Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun da katıldı. Goss’un ziyareti nedeniyle en üst düzeyde güvenlik önlemi alındı. Goss’a 15 araçlık koruma konvoyu eşlik etti. Goss ve beraberindeki heyet, Anıtkabir’i de ziyaret etti.

Görüşmelerde ‘asansör’ yöntemi

ABD
Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Başkanı Porter Goss’un MİT Müsteşarı Emre Taner ile görüşmesinde, tüm istahbarat başkanlarının ikili temaslarında olduğu gibi ‘asansör’ yöntemi uygulandı. 2 istihbarat başkanının yemek dahil 6 saati bulan birlikteliğinde, hangi konu konuşuluyosa, o konuyla ilgili uzmanlar görüşmeye alındı. ‘Asansör’ diye adlandırılan bu yöntemle, ele alınan konuların hem dağılmaması sağlanıyor, hem de kapsamlı şekilde dışarıya sızması engelleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!