Uygarlık sınavının 2003 seyir defteri

Güncelleme Tarihi:

Uygarlık sınavının 2003 seyir defteri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2003 01:56

Sadece evimizde beslediğimiz kedi, köpek, kuş ve balık değil, aslında doğada yaşayan her hayvan bizim dostumuz. Onlara dostluk elimizi uzattığımız zaman, onlar da bize sevgiyle yaklaşır.

Hayvanlara kucak açan hayvanseverlerin sayısı gün geçtikçe artıp, ciddi bir güç haline gelse de, hayvanları yasal koruma altına alan sözleşmelerin kabul edilmesiyle sevinsek de, ne yazık ki hayvanlara yapılan işkencelerin sonu gelmiyor.

2003 yılında da yine birçok hayvan dostumuz acımasızca öldürüldü, yaralandı ve sokağa terk edildi. Duyarlı politikacıların ve vatandaşların onlar için yaptıkları bu işkenceleri unutturmasa da, içimizde umut ışığı yakmaya devam ediyor. Çevre ve hayvan haberlerindeki öncü vizyonunu devam ettiren Hürriyet, geçen yıl başlattığı Hayvan Haberleri Dosyası'nı bu yıl da açıyor. Hatırlayalım ve özetle neler olmuş bakalım...

Çak dostum

Köpekler, yüzyıllardır insanların en sadık dostu. Artvin'in Şavşat İlçesi'ne bağlı Karakabey Köyü'nde, çoban köpeği Sarı, köpeklerin nasıl sadık dost olduğunun en güzel kanıtı. Sürüleri tehlikelere karşı koruyan Sarı, sahibiyle ‘‘çak’’ yaparak dostluğun en güzel örneğini sergiliyor. Sonra da başlıyor sürülerin yanında dere tepe koşmaya... Sahibi sevdi, morali süper, dağ-bayır vız gelir artık Sarı'ya... (07.12.2003)

Bravo Bakan Bey

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, örnek davranışlarıyla hayvanseverlerin gönlünde taht kurdu. Aksu, Eskişehir Beylikova'da kendisi için kurban edilmek istenen boğayı, tüm ısrarlara rağmen kestirtmedi. (Umarız diğer siyasetçiler de okuyordur) Hürriyet bu haberi ‘‘Bravo Bakan Bey’’ başlığı ile verdi. Aksu, Kilis'teki köpek katliamına da hemen el koydu.

Örnek oldular

Kar yağıp, heryer bezaz örtüyle kaplandığında, kurdundan kuşuna tüm hayvanlar için ölüm-kalım savaşı başlar. Kayseri'de Milli Parklar ve Av Yaban Hayatı Şube Müdürlüğü ekipleri toplanma merkezlerine ve karayollarının kenarlarına toplam 3 ton yem bırakıp, tüm yurda örnek oldu.

AB korumasındalar

Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi ile Türkiye'deki tüm ev hayvanları Avrupa Komisyonu'nun güvencesi altına alındı. Ev hayvanlarının sokağa terk edilmesi ve 16 yaşın altındakilere satılması yasaklandı. Resmi Gazete'de yayınlanan sözleşmede hayvanların refahının ve yaşam standartlarının yükseltilmesi için her türlü önlem alındı.

İnsana sığındılar

Ardahan'ın Posof ile Damal ilçeleri arasındaki Telekom'a ait Radyolink İstasyonu'nun bekçilerine, aç kalan bir tilki dört yavrusuyla birlikte sığındı. Bekçiler de karakışta aç kalan tilki ve yavruları besleyip, ölümden kurtardılar. (23.03.2003)

Röntgene götürdüler

Bolu'da kaburgaları kırılan karacanın röntgeni İzzet Baysal Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde çekildi. Karaca, hastalar rahatsız olmasın diye röntgen odasına camdan sokuldu, filmleri çekilip, yine camdan çıkarılarak tedavi edildi. (11.07.2003)

Hayatı kurtuldu

Vücudunun yarısı trafik kazasında işlevini kaybetmişti. Acılarından kurtulması için veterinerlerin önerdiği tek çözüm, uyutmaktı. Ankaralı hayvansever bir doktorun tasarlayıp yaptırdığı iki tekerlekli protez, hayatını kurtardı. (24.09.2003)

Duvarı yıktılar

Adapazarı'nda iki evin duvarları arasında sıkışan iki sokak köpeğinin kurtarılması için polis, itfaiye ve sivil savunma ekipleri seferber oldu. Evin sahibi ikna edildi ve duvar kırıldı. Köpekler yaklaşık 2.5 saat sonra dışarı çıkarıldı. (06.01.2003)

O artık kurtarıcı

Antalya'da itfaiyecilerin 2 yıl önce kurtardıkları köpek yavrusu büyüdü ve insanları kurtarmaya başladı. Ladyfire, gerekli eğitimi alarak arama-kurtarma köpeği oldu. İnsan kurtarmak için hiç düşünmeden alevlerin arasına bile atlıyor. (06.07.2003)

Fotomodel oldu

Sivas'ta arabanın arka koltuğuna oturtularak veterinere götürülürken Anadolu Ajansı muhabiri tarafından görüntülen ve dünya basınına konu olan ‘Dana Ferhat’ bu sene karşımıza fotomodel olarak çıktı. Dana Ferhat, bakıcısı Mehmet Toker'in çocukları Ahmet ve Mustafa'nın sünnet düğünü kartına fotomodellik yaptı. (16.07.2003)

Artık yürüyor

İzmir'de kamyonun altında kalıp iki arka bacağı ezilen, özel yapılmış tekerlekli askıyla hareket edebilen Cici adlı kedi artık yürüyor. Sahibi tarafından terk edilince Cici'nin bakımını Hayvan Hakları Vakfı Başkanı Erengül Kalyoncu üstlenmişti. (25.03.2003)

Hayvana saygı için yürüdüler

Şişli Belediyesi, Dünya Çevre Haftası dolayısıyla Doğaya ve Hayvanlara Saygı Yürüyüşü düzenledi. Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün çok sayıda güvercini uçurarak başlattığı yürüyüşe hayvanseverler sevimli dostlarıyla birlikte katıldı. Çeşitli cins köpek ve kedinin yanı sıra kuzu, at ve midilliler de bu yıl ikincisi düzenlenen yürüyüşe katıldı. (02.06.2003)

Kedilere su için kampanya

İzmir'de bir grup hayvansever, 'Haydi kedilere su verelim' kampanyası başlattı. Bilgisayar mühendisi Gizem Hazal ve hayvansever arkadaşları aşırı sıcaklardan kedilerin de etkileneceğini düşünerek, vatandaşları sokak kedileri için sabah akşam su kapları bırakmaya çağırdı. (22.07.2003)

Koruyalım derken öldürdüler

Nesli tükenmekte olan ve Antalya'nın Düzlerçamı Mevkii'nde koruma altına alınan 55 alageyikten 8'i yanlış beslenme yüzünden öldü. Doğal besinlerle beslenmeleri gereken geyiklerin hayvan yemi ile beslendikleri için mide asitlerinin yükseldiği, bu nedenle öldükleri anlaşıldı. (24.01.2003)

AĞIT

Tekeler prefabrik konutlarında oturan Vasfiye Tayat Öner, zehirli etten yiyen köpeği ve sokak köpeklerini yoğurt vererek kurtarmaya çalıştı. Veteriner köpeklere müdahale etti, ancak 5 köpek öldü. Öner, köpeklerin ölülerini asfalt üzerine dizdi ve onlar için mezar taşı yaptı. Uzun süre gözyaşı döküp ağıt yakan Öner, daha sonra köpekleri toprağa verdi. (18.10.2003)

Açlık ve sıcaktan ölecekti

Bodrum Limanı açıklarında bir balıkçı teknesinde, güneş altında aç ve susuzluktan bitkin düşmüş bir maymun bulunmuştu. Zincirlenmiş hayvan, yakıcı güneş altında aç ve susuz kaldığı için hareket yeteneğini kaybetmişti. İnsanlıkdışı bir davranış yüzünden ölümle burun buruna gelen hayvana yine insanlar sahip çıktı. Maymun tekne turuna çıkan turistlerin verdiği su ve yiyecekleri büyük bir iştahla yedi. (25.06.2003)

Obez diye terk ettiler

Sahibi tarafından obez olduğu için sokağa terk edilen terrier cinsi Lokma'yı Adana'daki Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği (DOHAYKO) üyeleri sahiplendi. Sürekli evde tutulup gezdirilmediği için obez olan Lokma, derneğe geldikten sonra iki haftada 3 kilo verdi. (3.10.2003)

SÖZÜN ÖZÜ

Bir ulusun büyüklüğü ve ahlaki gelişmesi, hayvanlara nasıl davrandığıyla alakalıdır.

Mahatma Gandi
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!