Güncelleme Tarihi:
SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, sigara yasağında uyarı olmadan ceza uygulanması için yeni bir kanun planladıklarını açıkladı. Akdağ, İstanbul’da yapılan bir televizyon çekiminde sigara yasağının delindiğinin görüldüğü belirtilerek denetimsizlik mi ya da denetim zafiyeti mi olduğuna ilişkin soruyu yanıtlarken, özellikle metropol kentler olmak üzere bütün şehirlerde çok ciddi denetimler yapıldığını söyledi. Denetimler sonucu miktarı 10 milyonları bulan cezalar tahakkuk ettirildiğini anlatan Akdağ, sigara yasağına yüzde 95’e yakın oranda uyum olduğunu belirtti. Bir gazetecinin “Uyarı olmadan doğrudan ceza uygulaması mı gelecek?” sorusu üzerine Akdağ, uyarı olmadan ceza uygulamasının doğrudan gelmesi için yeni bir kanun planladıklarını bildirdi.
ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’na kurulduğu Ekim 2010’dan bugüne 3 milyon 380 bin 693 çağrı geldi. Sigara bırakma polikliniklerinde, 2011’in Ocak ayından 2012’in Mart ayına kadar 498 bin 294 kişiye hizmet verildi.
Zararlı alışkanlıklardan arındırmayı başaracağız
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, “Dünya Sigarasız Günü” dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Erdoğan, sigara satış rakamlarında, tütün tüketiminde, kullanımında ciddi bir düşüş bulunduğunu belirterek “İnşallah, aldığımız tedbirlerle, gençlerimizi, gelecek nesillerimizi her türlü madde bağımlılığından, her türlü zararlı alışkanlıklardan arındırmayı başaracağız” dedi. Sigara alışkanlığının, sağlığı tehdit eden unsurların en başında yer aldığını belirten Erdoğan, araştırmaların tütün tüketiminin 50’den fazla hastalığın müsebbibi olduğunu net bir biçimde ortaya koyduğunu bildirdi.
3 ayda, 20 milyar 626 sigara içildi
KAPALI alanlarda sigara içme yasağı, etkisini özellikle son 2 yıldır gösterirken, Türkiye’de içilen sigara miktarı düşüş trendini sürdürüyor. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK) verilerinden yapılan hesaplamalara göre, geçen yıl 91 milyar adet sigara içen tiryakiler, sigaraya 24.6 milyar lira ödedi. Kapalı alanda sigara içen tiryakilerden ayrıca, 2.3 milyon lira da ceza tahsil edildi. Bu yılın Ocak-Mart döneminde tiryakiler 20 milyar 626 milyon adet sigara içti ve sigaraya 6.3 milyar lira ödedi.
Artık evde de çok içmiyoruz
HER yıl 100 bin kişinin tütün kaynaklı hastalıklardan hayatını kaybettiği Türkiye’de, “Dumansız Hava Sahası” uygulamasının başladığı 2008’den bu yana evlerde de sigara içenlerin oranı yüzde 35 azaldı. Tütünle mücadele kapsamında yürütülen çalışmalar sonucu, Türkiye’de 2006 yılında yüzde 33.4 olan 15 yaş üzerinde sigara içme oranı, 2012’de yüzde 27.1’e geriledi. Yapılan ankette yasak olmamasına rağmen evlerde sigara içenlerin oranının ise yüzde 35 azaldığı saptandı.