A.A
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2005 11:53
Yargılamayı hızlandırmayı amaçlayan Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP), davanın tarafları ile avukatların işini kolaylaştırdı.
İlk çalışmaların 1998 yılında başlatıldığı UYAP sistemine, Ankara, İstanbul (Sultanahmet), İzmir, Ayaş, Kızılcahamam, Yozgat, Aydın, Zonguldak, Bartın, Gebze, Sinop, Zile, Akşehir, Karaman, Burhaniye ve Ünye adliyeleri ile Ankara, Trabzon, Zonguldak ve Konya bölge idare mahkemeleri bağlı bulunuyor.
Önümüzdeki dönemde ise Vezirköprü, Bayburt, Şebinkarahisar, Gümüşhane, Elbistan, Bingöl, Oltu, Salihli, Elmalı, Boğazlıyan, Seydişehir, Midyat, Kastamonu, Kozan, Bolvadin, Boyabat ve Hınıs adliyelerinin sisteme bağlanması planlanıyor.
2006 yılı sonuna kadar Türkiye'de bulunan tüm adliye, idare ve vergi mahkemeleri, cezaevleri, adli tıp birimlerinin sisteme dahil edilmesi amaçlanıyor.
DURUŞMA BİLGİLERİNE ONLİNE ULAŞIM
UYAP, duruşma bilgilerine ve tutanaklarına ulaşabilmek için adliye koridorlarını aşındıran taraflara ve avukatlara da çeşitli kolaylıklar getirdi.
Adalet Bakanlığı'nın internet sitesindeki “vatandaş portalı” sayesinde tüm vatandaşlar, kimlik numaralarını ve ilgili mahkemeyi seçerek, kendisi ile ilgili dosyanın hangi mahkemede ve hangi aşamada olduğunu internetten öğrenebiliyor.
“Avukat portalı”ndan ise sadece elektronik sertifika sahibi avukatlar yaralanabiliyor. Avukatlar, işletimde bulunan adliyelerdeki dava dosyalarını ayrıntılı bir şekilde incelenebiliyor ve dosyada bulunan evrakın çıktısını alabiliyor.
Böylece avukatlar, örneğin duruşma tutanaklarının suretlerine adliyeye gelmeden internet üzerinden ulaşabiliyor.
İCRA TAKİBİ ELEKTRONİK ORTAMDA
Avukatlar ayrıca, “e-takip programı” ile icra takip taleplerini bürolarında elektronik ortamda hazırlayabiliyor.
Bugüne kadar 235 bin 647 icra takip talebinin elektronik ortamda yapıldığı, bu sayının toplam icra takip dosyalarının dörtte birinden fazlasına denk geldiği öğrenildi.
SABIKA VE NÜFUS KAYITLARINA DOĞRUDAN ULAŞIM
UYAP kapsamında hakim ve savcılar, gerektiği takdirde Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'nden adli sicil sabıka kayıtlarını, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi'nden de (MERNİS) nüfus kayıtlarını doğrudan alabiliyor.
UYAP kapsamında, Kamu İhale Kurumu, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı, Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü, Devlet İstatistik Enstitüsü Genel Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Türkiye Noterler Birliği, Türkiye Barolar Birliği, Gümrük Müsteşarlığı, Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü ile entegrasyon çalışmalarının sürdürüldüğü ifade edildi.