Güncelleme Tarihi:
TİRİL TİRİL OLMAK İÇİN
* Üteye başlamadan önce hem ütülenmiş hem de ütülenmemiş eşyalar için yer ayarlayın, böylece gidip gelerek vakit kaybetmezsiniz.
* Elbise ya da gömlekleri ütülerken önce yakadan başlayıp manşet, fırfırlar ve kollardan devam edin sonra da beden bölümüne geçin. Bu şekilde ütülenmiş yerlerin tekrar kırışmasını önlersiniz.
* Perdelerinizi mutlaka dikey olarak ütüleyin.
* Gömlek ve etek gibi ince giysilerin altına çarşaf veya havlu koyarsanız ikisini aynı anda ütülemiş olursunuz.
* Dairesel hareketler kumaşın esnemesine sebep olur o yüzden bu tür hareketlerden sakının. İnatçı kırışıklıklar için uzunlamasına buharla ütüleyin.
* Kırışık gidermek için sprey ürünlerden kullanabilirsiniz. Ütü için ayırdığınız zamanı da azaltırsınız.
* Çamaşırlarınızın ütü sonrası gibi kokmasını istiyorsanız, ütü suyuna parfümlü bir koku koyun.
* Ütü masasının kılıfının altına aluminyum folyo yerleştirin. Sıcaklığı geri yansıtırsanız ütü yapmak daha kolay olur.
ÜTÜSÜZ HAYAT NE RAHAT
* Yeni giysiler alırken kırışmayan kumaşlar tercih ederseniz ütü derdinden kurtulabilirsiniz.
* Çamaşırları açık havada ve hafif meltem olan bir alanda kurutmak kırışıklıkları azaltmanın diğer bir yolu.
* Ütülediğiniz giysiler dolapta tekrar kırışıyorsa, duş alırken giysilerinizi düzgünce banyoda bir askıya asın. Buhar kırışıklıkların çözülmesini sağlar.
* Yıkama biter bitmez çamaşırları makineden çıkarıp asın. Çamaşırların kırışmasını büyük ölçüde engellersiniz. Kısa program tercih etmek de kırışıklıkları azaltır.
* Temiz giysileri kuruduktan sonra sepette bekletmek çamaşırların daha fazla kırışmasına sebep olur.
* Çamaşırın üstüne nemli bir bez koyarak inatçı kırışıklıkları giderebilirsiniz.
BAKIM KOLAYLIKLARI
* Ütü yaparken zaman zaman tabanı yapışır ya da leke tutar. Ütünüzün altını tuz ve sirkeyle silerseniz leke tutmasını ve çamaşıra yapışmasını önlersiniz. Tabii bu işlemi ütü soğukken yapmanız ve sildikten sonra bir süre bekletmeniz gerekir.
* Ütü tabanındaki inatçı lekeleri karbonat ya da beyaz diş macunu ve nemli bez yardımıyla çıkarabilirsiniz.
* Buharlı ütülerinizi ütü suyuyla temizleyebilirsiniz.
* Eğer ütünüz tüm bakımlarını yapmanıza rağmen kireçten kurtulmuyorsa su haznesine biraz renksiz sirke karıştırabilirsiniz.
Elektrikli süpürgenizi yakından tanıyın
Elektrikli süpürgenin de püf noktası mı olurmuş, deyip geçmeyin. Pek çok ev eşyasında olduğu gibi onu da özenli ve dikkatli kullanırsanız ömrünü uzatıp, verimini artırırsınız
Malum; evin işi bitmez. Evin temizliğiyle uğraşanların en büyük yardımcısı olan elektrikli süpürge satın alırken dikkat etmemiz gereken ilk şey filtreleri. Filtre ne kadar iyi olursa, süpürge de o kadar iyi iş görüyor. Birçok klasik süpürgede ‘Hepa 10’ tipi filtre kullanılıyor, model ya da marka fark etmiyor.
Fakat bu filtreleri dikkatli kullanmak gerekiyor. Motorun arka kısmındaki çıkışta yer alan bez parçasına ‘mikro filtre’ deniliyor. Eğer süpürgenizde sadece mikro filtre varsa içeriye 100 bin toz taneciği girdiğini varsayarsak, bunların yarısı dışarı çıkar. Ev hanımlarının ‘süpürüyorum ama yine de her yer toz’ demesinin sebebi de bu.
Fakat hepa (yüksek verimde toz yakalayıcı) kullanıldığında işler değişiyor. Mesela ‘Hepa 10’ kullanıyorsak, süpürdüğümüz 100 bin toz taneciğinden yalnızca 15 bini geri çıkıyor. Bu sayı Hepa 12’de 500, Hepa 13’te 50 ve Hepa 14’te 5’e kadar düşüyor.
Özellikle de evde toza alerjisi olan biri varsa Hepa 14 kullanılması tavsiye ediliyor.
TOZLA SAVAŞMANIN EN PRATİK YOLU
* Elektrikli süpürgemiz sessiz olsun fazla gürültü yapmasın isteriz. Fakat sessiz olduğu veya voltajı yüksek olduğu için süpürge alınmaz. Voltajı ne kadar yüksekse emiş gücü de o kadar yüksek diye bir kural yok.
* Evde kedi köpek besleyenler elektrikli süpürgelerine daha da dikkat etmeli. Turbo döner başlıklı fırça kullanmaları öneriliyor. Bu fırça evcil hayvan tüylerini kolayca çekerek, evinizi hayvan tüylerinden arındırıyor. Filtre burada da önemli. Yerdeki tozu süpürgeye hapsetmek için yine yüksek hepa’lı filtre kullanılmalı.
* Yerler halı kaplıysa veya evde çok halı varsa toz torbası büyük süpürge kullanılmalı. Halılar çok fazla tozu tutar bu da alerjiye sebep olur. Turbo fırçalı ve emiş gücü yüksek süpürgeler kullanılmalı.
* Evde bebek varsa kesinlikle en az Hepa 13 filtreli süpürge olmalı. Yeni doğmuş bebekler için evdeki toz çok zararlı. Bağışıklık sistemleri zayıf olduğu için tozdan çok çabuk etkileniyorlar. Bu yüzden süpürge evdeki tozu çektikten sonra geri bırakmamalı.
* Yerler seramikse fırçalı başlık kullanılmalı.
* El tipi elektrikli süpürge kullanılıyorsa kesinlikle inşaat tozları çekilmemeli. Alçı ve çimento gibi maddelerin tozu makinenin ömrünü kısaltır.
BAKIMI NASIL OLMALI
Motorun önündeki filtre belli aralıklarla değiştirilmeli. Bu filtre motoru koruyan tipte hepa filtreyse 1-1,5 yılda değiştirilmeli. Hepa filtreli süpürgeden verim alınmıyorsa ve emiş gücü azaldıysa değiştirme zamanı gelmiştir. Süpürgelerin kullanımı şekli de önemli. Ne kadar dikkatli kullanılırsa, ömrü o kadar uzun olur. Nemli zeminlerde kullanıldığında içinde birikenlerin ıslanıp koku yaptığı da unutulmamalı.