Güncelleme Tarihi:
Başbakan Jens Stoltenberg, raporun öncelikle olaylarda hayatını kaybedenler, yaralı kurtulanlar ve yakınlarını ilgilendirdiğini ve onlar için hazırlandığını belirterek, “Rapor öncelikle ölenler ve yaralı kurtulanlarla ilgili. Rapor, toplum için çok önemli. Bu rapor bize ölenleri geri getirmez. Meydana gelen olayları değiştirmez. Ancak alacağımız ders açısından çok önemli” diyerek yaklaşık 500 sayfadan oluşan raporu teslim aldı.
Komisyon Başkanı Alexandra Bech Gjørv, raporun altı ayrı başlıktan oluştuğunu ve komisyon üyeleri olarak oy birliği ile 31 konuda tavsiyelerde bulunduklarını belirterek, “Raporda bu tür saldırılara karşı nasıl güçlü olacağımız, Norveç halkının ve yetkililerin nasıl hazırlıklı olacağı konusunda tavsiyeler de yer alıyor. Komisyon zayıf noktalarımızı da ortaya döküyor. Zayıf noktalarımız konusunda çok acil önlemler alınması gerekiyor” dedi.
EN AZ 60 YIL SAKLANACAK
Komisyon Başkanı Alexandra Bech Gjørv, raporun içeriğinin tam olarak açıklanmayacağını ve raporda yer alan bazı sırların yaklaşık 60 yıl saklanacağını söyledi.
Raporda, Utöya adasındaki katliamın gerçekleşme şekli detaylarıyla anlatılıyor. Raporda yer alan bazı bilgilere göre, komisyon, hükümet binalarına yapılan bombalı saldırıdan sonra polisin, trafik kurulundan tüm yolları kapatmasını isteyerek trafiği durdurma şansı olduğu halde bunu yapmamasını eleştiriliyor.Olaylarda yakınlarını kaybedenler bir sorunun yanıtsız bırakıldığını belirterek, kafalarında soru işareti bırakan konuların açıklanmasını istiyor.
Ölenlerin yakınlarının en çok sordukları soruların başında ise polisin, Utöya adasına çıkmakta neden geç kaldığı, neden bir helikopterle değil de bir botla adaya çıkılmaya çalışıldığı gibi sorular geliyor. Muhalefet partileri de, 22 Temmuz olaylarından sonra hükümetin, ülkeyi olası ve benzeri terör saldırılarından korumak için nasıl bir önlem aldığını halkına açıklamasını istiyor.
Polis Teşkilatı Derneği Başkanı Arne Johannesen, raporda polise eleştiri yöneltilmesini beklediklerini ve buna karşı olmadıklarını söyledi. Raporda polise yöneltilen en büyük eleştiri ise Polisin, Utöya adası yerine yanlış bir adaya gitmeye çalıştığını anlatan bölüm oldu. Raporda, Brevik, Polis, Kurtarma çalışmaları, sağlık gibi konular ayrı ayrı yer aldı.