Güncelleme Tarihi:
Atölyelerden sorumlu Baş Realizatör Bekir Beğen, yeni oyunların dekor ve aksesuarlarını yetiştirme telaşındaki atölyeler ve atölye çalışanlarıyla ilgili bilgi verdi. 20'ye yakın atölye ve birimle hizmet verdiklerini anlatan Beğen, tüm yıl çalışmaların aynı hızda devam ettiğini söyledi. Beğen, tesiste marangoz, boya, terzi atölyesi, demir atölyesi, kundura, heykel ve mask atölyesi gibi bölümlerin yer aldığını bildirdi.
BACASIZ SANAT FABRİKASI / FOTO GALERİ
Oyunlar için gerekli tüm aksesuar ve dekorların “işinin ehli ellerde” şekillendiğini anlatan Beğen, “Geçen yıl Türkiye genelinde 91 oyun dekoru yaptıklarını söyledi. Beğen, üretimlerin sadece Ankara için olmadığını, İstanbul ve İzmir dışında Devlet Tiyatroları'nın sahnesinin olduğu tüm şehirleri kapsadığını belirtti.
Kaş, kirpik, saç ve sakal ilmek ilmek dokunuyor
Çalışan ustaların bilgilerinin yanı sıra hayal güçlerini ve tecrübelerini daha genç çalışanlarına aktararak usta çırak ilişkisini sürdürdüklerini dile getiren Beğen, şöyle konuştu:
“Burada çalışan arkadaşlarımız seyirciyle buluşan sanat eserlerinin ortaya çıkmasında önemli bir rol oynuyor. Onlar gibi ustalar piyasada çok kalmadı. Aralarında heykeltıraşlar, terziler, kuaförler, kunduracılar, ressamlar var. Ekip sanatçı ve yönetmenlerle el ele vererek seyircinin karşısına çıkacak en iyiyi ve en güzeli hazırlıyor. Her atölyenin kendi içinde bir disiplini ve çalışma şekli var. Piyasadan alınan gerçek saçın tek bir telini ziyan etmeden kaş, kirpik, bıyık, saç, sakalları kendimiz yapıyoruz.”
Depoda binlerce kıyafet korunuyor
Devlet tiyatrolarının en beğenilen eserlerinde, çocuk oyunlarında kullanılan kıyafet ve aksesuarların bakımının yapıldığı ve korunduğu bir de deponun olduğunu belirten Beğen, “Burada binlerce eşyayı muhafaza ediyoruz. Bölgeler oyunlar bittikten sonra sandıklar içinde tüm aksesuar ve kıyafetleri bize gönderiyor. Kaftanlar ve diğer kıymetli kıyafetler özel ilaçlarla, solüsyonlarla korunuyor. Biz de kullanılabilecek durumda olanları depoda saklıyoruz. Zaman zaman da okullar, özel veya amatör tiyatrolar ve üniversitelerden destek talebi geliyor. Bu talepleri de elimizden geldiğince karşılamaya çalışıyoruz” dedi.