Güncelleme Tarihi:
O yıllarda İzmit’in dışında lise olmadığından, başta Gölcük ve Karamürsel ilçeleri olmak üzere diğer sahil şeridindeki yerleşim birimlerindeki gençler, vapurla İzmit’teki sanat okulu ile liseye gidiyorlardı. 1 Mart 1958 Cumartesi günü öğlene kadar olan öğrenimin ardından bu ilçelerde oturan öğrenci ile yolcular, saat 13.00’da vapura bindi. Üsküdar Vapuru, çoğunluğu lise öğrencisi 600 yolcusuyla hareket ettikten kısa bir süre sonra bugünkü Petrol Ofisi açıklarında şiddetli fırtınaya yakalanarak ikiye ayrılıp battı.
CESETLER DENİZDEN TOPLANDI
Kaptan Mehmet Aşçı yönetimindeki Üsküdar’da bulunan yolcuların yardımına Gölcük açıklarında demirli bulunan Donanma Komutanlığı’na bağlı savaş gemileri ile bir denizaltı yetişti. Birçok kişi denizden toplandı. Havanın da soğuk olması nedeniyle birçok kişi donarak, bir bölümü de boğularak olmak üzere resmi kayıtlara göre 387 kişi öldü.
KAPTAN GEMİYİ TERKETMEDİ
O tarihte vapur battıktan sonra önce Kaptan Mehmet Aşçı’nın gemi batmadan önce can yeleğini giyip vapuru terk ettiği iddiaları ortaya atılmıştı. Ancak, birkaç gün sonra denize ağ atılarak yapılan ceset arama çalışmalarında kaptan Mehmet Aşçı’nın cesedi ağlara takılarak su yüzüne çıkarılmış, kaptanın gemisini terketmediği anlaşılmıştı.
DENİZE ÇELENK VE KIRMIZI KARANFİLLER BIRAKILDI
İzmit’te 1 Mart Vapur İskelesi’nde düzenlenen anma törenine Büyükşehir belediyesi Başkan Yardımcısı Zekeriya Özak, İzmit Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Bulut, İzmit lisesi Mezunları Derneği ile İzmit Sanat Okulu Derneği başkan ve yöneticileri, faciada ölenlerin yakınları, bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Burada denize çelenk ve kırmızı karanfiller bırakıldı.
GÖKYÜZÜNE BEYAZ BALON BIRAKTILAR
İzmit Endüstri Meslek Lisesi’nde düzenlenen törende de, okul bahçesinde bulunan ve faciada kaybedenlerin adlarının yazılı bulunan anıt önünde saygı duruşunda bulunuldu. Faciada ölen öğrenciler anısına gökyüzüne beyaz balon bırakıldı. Ardından da anıta kırmızı karanfiller bırakıldı. Faciada ağbeyi Fahri Baki’yi kaybettiğini söyleyen kız kardeşi Zehra Yılmaz, "Ağbeyim o yıllarda Endüstri Meslek Lisesi’nde okuyordu ve vapurla okula geliyordu. Facia günüde vapurda yaşamını yitirdi. Biz kendisini çok özlüyoruz" dedi.