A.A
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2007 00:40
Uşak'ta 8 işadamı tarafından kurulan Elektrik Üretim Yatırım Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin (ENYAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Arif Öztan, Uşak'ta çimento fabrikası kurulmasına karşı çıkılmasını doğru bulmadığını belirterek, “Girişimcilik ruhumuzu devam ettireceğiz” dedi.
Arif Öztan, düzenlediği basın toplantısında, ilde 150 milyon dolarlık bir yatırım için kolları sıvadıklarını bildirdi.
Uşak Doğalgaz Dağıtım A.Ş.'den sonra “girişimcilik ruhunu devam ettirmeyi amaçlayarak” ENYAŞ'ı oluşturduklarını ve hidroelektrik santralleri kurmayı hedeflediklerini anlatan Öztan, ENYAŞ'ın 2 ihaleye girmeye hak kazandığını kaydetti.
Öztan, şunları söyledi:
“Dubaili bir grupla çimento fabrikası kurmak için görüştük. Dubaili grup, Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde bir çimento fabrikası kurduklarını anlattı. Bize de Sakarya'da çimento fabrikası için teklifte bulundular. Biz bu yatırımı Uşak'ta kurmak istediğimizi söyledik. 8 sanayici biraraya gelerek çimento fabrikasını Uşak'ta kurmak için karar aldık. Yer tespiti için 3 aylık bir çalışma yaptık ve en uygun yörenin Uşak Organize Sanayi Bölgesi'nin karşısında bulunan 300 bin metrekarelik arazi olduğunu belirledik. Yer tespitinin ardından Uşak Belediyesi'ne başvuruda bulunarak konut alanı olan bu bölgenin imar tadilatı yapılarak sanayi alanına çevrilmesini istedik.”
Öztan, bu konunun belediye meclisinde gündeme geleceğini ve görüşüleceğini bildirdi.
“SİYASİ PARTİLERDEN DESTEK ALDIK”
Çimento fabrikası kurulması için siyasal partilerden destek aldıklarını da ifade eden Arif Öztan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“ Belediye başkanımız da bu konuda bize destek vereceğini söyledi. Fabrikanın kurulacağı alan 300 bin metrekare, o bölgedeki toplam alan ise 2 milyon metrekaredir. Eğer bu alan sanayi alanı olarak ilan edilirse OSB içinde yer alamayan büyük fabrikaların da burada kurulabilmesi mümkün olacak. Çünkü OSB'lerde yer alan fabrikalar genellikle KOBİ niteliğindedir. Çimento fabrikasıyla ilgili son 10 gündür yaşananlardan sıkıntı duyuyoruz. Bizi üzen konu ise bizim gibi sanayici olan bazı arkadaşlarımızın bu yatırıma karşı çıkmasıdır. Bize destek olacakları yerde Uşak'a böyle bir yatırımın gelmesine engel olmaya çalışıyorlar. Uşak Türkiye'nin en fakir 32 ili arasında bulunuyor. Fakir iller sıralamasında batıda kalan 3 ilden biriyiz. Bu fabrika kurulduğunda burada 200 kişisi beyaz yakalı olmak üzere toplam 700 kişi istihdam edilecek. Dolaylı istihdamlarla birlikte 2 bin aile buradan ekmek yiyecek.”
Öztan, Türkiye'de 1 tane Mersin'de beyaz çimento fabrikası bulunduğunu, Uşak'ta kurulacak çimento fabrikasında hem beyaz, hem de gri çimento işleneceğini kaydetti. Öztan, çimento fabrikasının kurucu ortaklarının kendisiyle birlikte Mehmet Özmercan, Halil Akçay, Şerif Akçay, İbrahim Kandemir, İsmail Karaman, Halil Ağaoğlu ve Zeki Boz olduğunu sözlerine ekledi.
KRİZE DÖNÜŞTÜRÜLMEMELİ
Öte yandan Uşak Sanayici ve İşadamları Derneği (USİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kuvvet de yaptığı yazılı açıklamada, çimento fabrikası kurulmasının krize dönüştürülmemesi gerektiğini dile getirdi.
Kuvvet, sivil toplum Örgütlerine bilgi verildiği yönündeki basına yansıyan açıklamaların gerçeği yansıtmadığını savundu.
Çimento fabrikası kurulmasıyla ilgili çalışmaların içinde yer almadıklarını ve bilgilendirilmediklerini kaydeden Kuvvet, şu görüşlere yer verdi:
“Söz konusu çimento fabrikasının, özellikle gıda sektöründe faaliyet gösteren fabrikaları olumsuz yönde etkileyebileceği tartışılmaktadır. Bir sanayici olarak sanayiye ve Uşak için her türlü teşvik ve yatırıma destekçiyiz.
Endüstri bölgelerinin yerlerinin iyi seçilip başka sanayi kuruluşlarına, çevreye ve tarım alanlarına zarar vermeyecek şekilde bir bölge tasarlanmalıdır. Uşak'ın gelecek yüzyıllık sanayi planı tek taraflı gerçekleştirilemez. Sizler önce araziyi alıyorsunuz daha sonrada (bu araziyi yerel yönetimlere endüstri bölgesi yapın) diyorsunuz. Yanlışlık buradadır. Yanlışlık usuldedir. Böyle bir sanayi yapılanması olmaz.”