Güncelleme Tarihi:
REEM Nöroloji Merkezi uzmanlarından Dr. Mehmet Yavuz, klasik müzik eserleri kullanılarak yapılan tedaviler kadar tasavvuf musikisi ve "ney" ile yapılan tedavilerin de oldukça başarılı olduğunu belirtiyor.
Â
Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, antik dönemlerde Roma ve eski Yunan'da, Çin'de, Mısır'da ve İbrani kaynaklarında müzikle tedaviden bahsedildiğini belirtiyor ve bu uygulamaların günümüz "müzikle tedavi yöntemi"nin mihenk taşlarından olduğunu sözlerine ekliyor.
Dr. Yavuz, ney'in insan ruhuna olan yararını ilk keşfedenin Mevlâna olduğunu ve Mevlana'nın, semazenlerin ney eşliğinde dönerek ruhlarını arındırdıklarını, sağlıklı beden ve ruh haline kavuştuklarını düşündüğünü belirtiyor.
 Â
HANGÄ° MAKAM NEYE Ä°YÄ° GELÄ°YOR?
Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türk bilgini Farabi'nin sınıflandırmasına göre Rast makamı insana neşe ve huzur veriyor ve sabahları dinlenmesi gerekiyor. Saba makamı cesaret ve azim kaynağı oluyor. Sabahtan öğleye kadar dinlenmesi gerekiyor. Hicaz tevazu sağlıyor, Uşak makamı da mutluluk ve keyif veriyor. Nihavend makamı ise sakinlik veriyor. Ruh hastalıklarının tedavisinde bu makam ayrı bir önem kazanıyor. Türk müziği makamları ile gelişen pasif receptiv müzik terapi geleneği, hastaların duygu durumlarını değiştirerek onları rahatlatmak ve kendilerine güvenlerini kazanmalarını sağlıyor. Günümüzden yüzyıllar öncesine dayanan bu tekniklere hala sadık kalınıyor. Tedavi sürecinde hastaya bir seans süresince geniş ve rahatlatıcı bir ritim ve su sesi eşliğinde, Ney, Rebab, Çeng, Ud, Dombra ve Rübab ile emprovize (ritimli taksim) uygulaması yapılıyor ve uygun makamlar üzerinde çalışılıyor. Bu çalışmalar sonucunda Otizm'den, psikolojik çocuk hastalıklarına ve geriatri'ye kadar birçok psikolojik ve organik temelli hastalıkta olumlu değişmeler ve iyileşmeler gözlemleniyor.