Bahri KARATAŞ/İZMİR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2009 12:54
UŞAK E Tipi Cezaevi'nde 5 kişinin öldüğü 2000 yılındaki isyanla ilgili davada, aralarında ‘Karagümrük Çetesi’ olarak bilinen suç örgütünün lideri Nuri ve Vedat Ergin kardeşlerin de bulunduğu 33 sanığın ağırlaştırılmış mühebbet hapis cezasına çarptırıldığı karar, Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi tarafından esastan bozdu. Sanıklar, Uşak Ağır Ceza Mahkemesi'nde 27 Mayıs'ta yeniden hakim önüne çıkacak.
2000 yılında Uşak Cezaevi'ndeki isyan çıkarma, adam öldürme, yaralama, işkence, gasp ve kamu malına zarar verme iddialarıyla açılan dava, 7 Mart 2006'da Uşak Ağır Ceza Mahkemesi'nde sonuçlandı. Karagümrük Çetesi'nin elebaşı olarak bilinen ‘Nuriş’ lakaplı Nuri Ergin, hakkındaki suçlamalardan bir ağırlaştırılmış ömür boyu hapis, 5 yıl 9 ay 10 gün geceli gündüzlü hücre cezası, 21 yıl 7 ay 21 gün hapis cezası aldı. Kardeşi Vedat Ergin de ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası, 5 yıl 9 ay 10 gün geceli gündüzlü hücre cezası ve 41 yıl 3 ay 13 gün hapis cezasına çarptırıldı. Davada 31 sanığa da yine ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası verildi.
Nuri ve Vedat Ergin kardeşler ile diğer sanıkların avukatları karara itiraz edip temyize gönderdi. Temyiz istemini görüşen Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, tespit ettiği eksiklikler nedeniyle davayı esastan bozup, Uşak Ağır Ceza Mahkemesi'ne iade etti. Nuri ve Vedat Ergin ile diğer 31 sanık Yargıtay'ın bozma kararının ardından önümüzdeki 27 Mayıs'ta tekrar hakim önüne çıkacak.
NELER OLMUŞTU?
Türkiye'yi sarsan Uşak Cezaevi'ndeki kanlı olaylar, 2000 yılının Ekim ayında yaşandı. Uşak'ın vergi rekortmeni tekstil ve boya fabrikası Kasarteks'in eski ortakları Orhan Cemal Yeşilkaya ve Erol Neşet, İbrahim Cici'nin adamlarıyla birlikte, tesisleri geri almak için fabrikaya baskın yaparken, polis tarafından yakalandı. Alaattin Çakıcı ve İbrahim Cici'nin kendilerini öldürtmek istediğini, bu nedenle Cici'nin adamlarının hapse girebilmek için, özellikle fabrika basıp kendilerini tutuklattığını ileri süren Nuri ve Vedat Ergin kardeşler, cezaevinde 28 Ekim'de isyan başlattı.
Kasarteks'in eski ortakları Orhan Cemal Yeşilkaya ve Erol Neşet ile İbrahim Cici'nin adamları Reşat Taşçı, Nihat Yargı ve Atamer Hoşkara öldürüldü, 20'ye yakın mahkum ve cezaevi görevlisi yaralandı, Cezaevi Müdürü Mustafa Kurt, İkinci Müdür Rıfkı Demirci, bazı yöneticiler ve gardiyanlar rehin tutuldu. 4 gün süren isyanın ardından cezaevinde bulunan 400'e yakın hükümlü başka illere nakledilirken, Müdür Kurt, dört yardımcısı ve 23 gardiyan da başka illerde görevlendirildi. Cezaevinde yapılan incelemede, Ergin kardeşlerin, saltanat hayatı yaşadığı, yöneticilere inanılmaz işkenceler yaptığı da belirlendi.