Güncelleme Tarihi:
Geçen yıl temmuz ayında Urla'da gerçekleştirilen ‘Hortum Operasyonu' kapsamında haklarında soruşturma başlatılan, aralarında son genel seçimler öncesi Anavatan Partisi'nden CHP'ye geçen Urla Belediye Başkanı M. Selçuk Karaosmanoğlu'nun da bulunduğu 13'ü tutuklu toplam 37 sanık hakkında İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. İki çuval dolusu evrakın incelenmesinden sonra hazırlanan 48 sayfalık iddianamede, sanıklar arasında Bornova'nın CHP'li Belediye Başkanı Sırrı Aydoğan da yer aldı.
İddianamede, Ocak 2007 tarihinde, yüzde 95'i Urla Belediyesi'ne, yüzde 5'i Bornova Belediyesi'ne ait olan Urit şirketinin muhasebe bölümünde yangın çıktığı, bu yangının kasıtlı çıktığına dair kamuoyunda ve basında haberlere yer verildiği, bu söylentiler üzerine Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından görevlendirilen müfettişin konuyla ilgili rapor hazırladığı ve Urla Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği anlatıldı. Müfettiş raporundan sonra başlatılan soruşturmada, Urit yangınının kasıtlı çıkarıldığı, burada Urit'in geçmiş döneme ait işlerinin evrakının bulunduğunun ortaya çıktığı kaydedildi. Ayrıca yine soruşturma kapsamında birçok kişinin telefonları dinlendiğinde Urla Çok Amaçlı İş Merkezi projesi ve Urla Meydan Projesi ihalelerinde usulsüzlükler olduğunun belirlendiği vurgulandı. ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, ‘ihaleye fesat karıştırmak’, ‘zimmetin açığa çıkmaması için hileli davranışta bulunmak’, ‘yargı görevini yapanı etkileme’, ‘rüşvet ve suç delillerini gizleme, yok etme ve değiştirme' suçlarından hazırlanan iddianamede Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu'nun 40 yıla kadar hapsi istendi. Karaosmanoğlu iki defa ihaleye fesat karıştırmak, suç işlemek için örgüt kurmak, zimmetin ortaya çıkmaması için hileli davranışta bulunmakla suçlandı.
Bornova Belediye Başkanı Sırrı Aydoğan ise soruşturma kapsamında önce ‘ifade sahibi’ olarak ifade verdi, ardından iddianameye sanık olarak girdi. Savcı, Urit'in yüzde 5 hissesine sahip olan Bornova Belediyesi'nin Başkanı Sırrı Aydoğan'ın her ne kadar doğrudan alım ve satım işlerine karışmasa da, konu hakkında gerekli hassasiyeti göstermeyerek, Urit'te hukuk dışı iş ve işlemlerin gerçekleşmesine zemin hazırladığını ileri sürdü. Savcı, Başkan Aydoğan'ın 12 yıla kadar hapsini istedi.
Daha önce meclis üyesiyken, Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu'nun tutuklanmasının ardından Urla Belediye Başkan Vekilliği görevine seçilen Bülent Nart'ın 12, tutuklu işadamlarından Nafiz Gönen'in 19 yıl, Hasan Ege Tütüncüoğlu ve Ali Okur'un 40'ar yıl, Urla Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Özden'in 50 yıl hapis cezasına çarptırılmaları talep edildi. Diğer sanıklar hakkında da 5'er yıldan 12'şer yıla kadar değişen hepis cezaları istendi.
BAŞKAN'IN EŞİ VE OĞULLARI DA GELDİ
İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün başlayan davanın ilk duruşmasına tutuklu sanıklar Urla Belediye Başkanı M. Selçuk Karaosmanoğlu, işadamları Hasan Ege Tütüncüoğlu, Nafiz Gönen, Ali Okur, Rüştü Omar, Urla Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Özden, Urla Belediyesi Muhasebe Müdür Vekili Funda Öymen, Harita Mühendisi Hüseyin Özdemir, URİT Müdürü Kemal Kesikoğlu, meclis üyeleri Sezgin Bilge, Mehmet Erincik, Ahmet Eğrikülah, eski Urit Müdürü Kemal Sağdıç getirildi. Duruşmaya Urla Belediye Başaknı M. Selçuk Karaosmanoğlu'nun eşi Feyza Karaosmanoğlu, oğulları Adnan ve Fevzi Karaosmanoğlu ile birlikte katıldı.
Belediye Başkanı Karaosmanoğlu savunmasında suçlamaları reddederek, şunları söyledi:
“8 yıldır belediye başkanlığı yapıyorum. Suçlamalara konu olanlardan pazaryeri arsasını Urit şirketine 700 bin YTL'ye sattık. Bu satış Devlet İhale Kanunu'na göre yapıldı. Bu projeye tepki gösteren çok oldu. Amacımız pazaryeri yapmaktı. Esnaf buraya gelmek istemedi, eylemler yaptı. Pazaryeri projesi için ihale yaptık. Burayı ETAŞ firması (Ali Okur'un firması) aldı. Tezgah karşılığı sözleşme yaptık. Urla esnafı bedelleri yüksek bulunca almakta zorlandı. Biz de kendilerine başka şartlar önerdik. Buranın yüzde 39'u yapan firmaya, yüzde 61'i ise Urit'e aitti. Urit, buradan 4.5 milyon YTL kar etti.”
Diğer suçlama konusu Urla Çok Amaçlı İş Merkezi projesi ve Urla Meydan Projesi'nin ihalesinin ise encümen üyelerinin olduğu yeterlilik komisyonunca gerçekleştirildiğini anlatan Karaosmanoğlu, şöyle devam etti:
“Her şey yasalara uygun yapılmıştı. Bu proje ile ilgili yürütmenin durdurulması için dava açıldı. Karar önce bizim lehimize verildi. Kararı veren idare mahkemesi hakiminin, bizim bölgemizde oturduğunu öğrendim. Basın müdürümüzle birlikte hakimin oturduğu Kuşçular Köyü'ne gidip, kendisiyle kısa bir görüşme yaptıktan sonra teşekkür ettim. Başka da görüşmedim. Bu projede kamu zararı oluşmamıştır. Projede yapılanların yüzde 21'i müteahhit firmaya, yüzde 79'u ise belediyeye kalıyordu. Nasıl zarara uğrattık anlamadım. Bilirkişi ve müfettişler bize suç yüklemeye çalıştılar. Bana isnat edilen suçlamaları reddediyorum. Beraatimi istiyorum.”
Başkan Karaosmanoğlu, daha sonra 3 sayfalık yazılı savunmasını mahkeme başkanına verdi.
Sanıklardan Hasan Ege Tütüncüoğlu da “Yerel basında ve Resmi Gazete'de pazaryeri projesinin ihalesinin açıldığını gördüm. Urit şirketi yetkilileri ile görüştüm. Bana proje dosyası verildi, kat karşılığı teklif vermemi istediler. Ben de teklifi verdim, ancak ihale yapılmadı. Daha sonra ETAŞ Firması ile sözleşme yapıldığını öğrendim. Sahibi Ali Okur baba dostumdur. Bu işin yapılmasında yardımcı olup olamayacağımı sordu. Benim şirketim zaten danışmanlık hizmeti veriyor. Bu yüzden kabul ettim. Alt taşeron ve malzeme alımında 3-4 firmayla anlaşma yapıldı. Firmaların sözleşmeleri vardır. ETAŞ'a taşeronluk yapmadım. Ben ihaleye girmediğim için fesat karıştırmam da sözkonusu değildir” diye konuştu.
Mahkeme başkanı, Hasan Ege Tütüncüoğlu'na, Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Özden'i nereden tanıdığını ve Onun hesabına neden para yatırdığını sordu. Tütüncüoğlu, “Yakından tanıdığım birisidir. Kendisi sıkıntılı olduğunu anlatmıştı. Ben de borç olarak belli aralıklarla hesabına para yatırdım. Bu paraları borç olarak verdim, kendisi bunları bana geri ödedi. Zaten bu paralar ihaleden 3- 4 ay sonra yatırılmıştır” diye cevap verdi.
Meydan Projesi ile ilgili haberleri de gazetede okuduğunu, ardından Urla Belediyesi'ne gidip, dosyayı incelediğini belirten Tütüncüoğlu, şunları söyledi:
“Kat karşılığı 17 milyon YTL'lik yatırım olduğunu tespit ettim. Ege Genç İşadamları Derneği'nden arkadaşım olan Nafiz Gönen'e projeden bahsettim. Kendisi de ekibini gönderip, projeyi inceletti. Ali Okur ve Nafiz Gönen ile birlikte üçlü konsorsiyum olarak ihaleye girdik. İşin yapılmasının yüzde 70'i Gönen'e yüzde 15'erlik bölümü ise Ali Okur ve benim şirketime aitti. Yeri teslim alıp çalışmalara başladık. Kısa bir süre sonra ihaleyle ilgili yürütmenin durdurulması kararı tebliğ edildi. Belediye buna itirazda bulundu. Yürütmenin durdurulması kararının kaldırılması için hiçbir hakimle görüşmedim.”
Nafiz Gönen de ihale evrakını şirket görevlilerinin alıp götürdüğünü, ihaleye kendisinin katılmadığını, temel kazma işinde 1 milyon YTL'lik harcama yaptığını söyledi, “Yürütmenin durdurulması için Bölge İdare Mahkemesi'ne hiç gitmedim. Yürütmenin durdurulduğunu öğrendim. Ticari kaygım olduğu için bir tek Hakim H.N. (İzmir 5'inci Ticaret Mahkemesi Başkanı) ile görüştüm. Suçlamaları kabul etmiyorum” dedi.
DURUŞMA SÜRÜYOR
İlk oturumunda sadece tutuklu sanıkların ifadelerinin alındığı duruşma devam ediyor.
SANIKLARIN LİSTESİ
Tutuklu sanıklar: Urla Belediye Başkanı M. Selçuk Karaosmanoğlu, işadamları Hasan Ege Tütüncüoğlu, Nafiz Gönen, Ali Okur, Rüştü Omar, Urla Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Özden, Urla Belediyesi Muhasebe Müdür Vekili Funda Öğmen, Harita Mühendisi Hüseyin Özdemir, Urit Müdürü Kemal Kesikoğlu, meclis üyeleri Sezgin Bilge, Mehmet Erincik, Ahmet Eğrikülah, eski Urit Müdürü Kemal Sağdıç.
Tutuksuz sanıklar: Bornova Belediye Başkanı Sırrı Aydoğan, Urla Belediye Başkan vekili Bülent Nart, Rasim Eşiz, Muhsin Dönmez, Doğan Şendil, Mustafa Çağrı Okur, Osman Kemal Dabak, Asuman Kaya, Cafer Aralı, Mustafa Kamil Özcan, Nilgün Mercan, Seyhan Tosun, Rengin Öz, Özcan Demir, Melahat Ayşen, Aydoğan Karaoğlu, Adnan Gülerman, Çiçek Cağaloğlu, Yasemin Özvatan, Osman Sami Tuğral, Süheyla Erbaşol, Günay Öz, Murat Cinoğlu ve İmral Yılmaz.