Güncelleme Tarihi:
Şanlıurfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki bugünkü karar duruşmasına tutuklu sanıklar Zeki Akkoyun, Şeyhmus Taşan, Yılmaz Çakmak ve Halim Şimşek ile Hasan Balıkçı’nın eşi Şengül Balıkçı ve çok sayıda sivil toplum örgütü üyesi katıldı.
Daha önce karara bağlanan ve 3 sanığın ağırlaştırılmış ömür boyu 1 sanığın ise 15 yıl hapis cezası aldığı ancak Yargıtay'ın dosyanın Yeni TCK’ya göre ele alınmasını istediği sanıklardan Zeki Akkoyun, Şeyhmus Taşan, Yılmaz Çakmak’a tasarlayarak adam öldürmek ve azmettirmek suçlarından yeniden ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası verildi. Diğer sanık Halim Şimşek ise, ‘Tasarlayarak adam öldürmeye yardım etme’ suçundan 12.5 yıl hapis cezası verildi.
Hasan Balıkçı’nın eşi Şengül Balıkçı, karardan memnun olduklarını belirterek, “Böyle bir kararı bekliyorduk. Hasan Balıkçı davası bizim kişisel davamız değil, herkesin davasıdır. Burada kaçak elektrikle mücadele eden bir emekçinin öldürülmesi ve ardında yatan gizli olaylar vardır. Bizler bu olayların ortaya çıkmasını istiyoruz” dedi.
Hasan Balıkçı Adana’dan geçici görevle atandığı Şanlıurfa’da 18 Ekim 2002 tarihinde silahlı saldırıya uğrayarak öldürüldü. Balıkçı’nın öldürülmesi ile ilgili tutuklu yargılanan Zeki Akkoyun’un Adana’da poşet fabrikası sahibi, Yılmaz Çakmak’ın tetikçi, Şeyhmus Taşan’ın tetikçiyi getiren şöför ve Halim Şimşek’in ise olayda kullanılan silahı temin eden kişi olduğu belirtildi.
OLAYIN GEÇMİŞİ
Şanlıurfa TEDAŞ Müessese Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Hasan Balıkçı, 18 Ekim 2002'de gece yarısı kaldığı misafirhaneye dönmek üzere otomobiline binerken, düzenlenen silahlı saldırı sonucu ölmüştü.
Şanlıurfa 2. Ağır Ceza Mahkemesinde 11 Haziran 2004'te görülen davada, “taammüden adam öldürmek” iddiasıyla yargılanan Zeki Akkoyun ve Şeyhmus Taşan müebbet ağır hapis, Yılmaz Çakmak 6 ayı ağırlaştırılmış müebbet hapis, Halim Şimşek ise 16 yıl 8 ay ağırlaştırılmış hapisle cezalandırmış, tutuksuz yargılanan İrfan Akkoyun'un ise beraatine karar verilmişti.
Sanık avukatlarının şikayeti üzerine Yargıtay 1. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozmuş, bunun üzerine dava Yeni Türk Ceza Kanunu'na göre yeniden görülmeye başlanmıştı.
Uluslararası Saydamlık Örgütü'nün verdiği "Dürüstlük Ödülü"ne 2004'te, Urfa'da kaçak elektrik mafyasına karşı mücadele ederken hayatını kaybeden TEDAŞ görevlisi elektrik mühendisi Hasan Balıkçı layık görülmüştü. Ödülü Balıkçı'nın eşi Şengül Balıkçı (sağda) almıştı.