Güncelleme Tarihi:
ARAP DÜNYASINDA FİLİSTİN BORSASI DEVRİMİ
İngiltere merkezli Çocukları Koruyun derneğinin yaptığı bir çalışma, Batı Şeria’nın en yoksul bölgelerindeki çocukların, Gazze’deki yaşıtlarına kıyasla çok daha kötü şartlarda yaşadığını ortaya koydu.
Çarşamba günü yayımlanan raporda, zorla yerlerinden edilen Batı Şerialı ailelerin, artan yoksulluğun yanı sıra, çoğu zaman gıda sıkıntısı, ilaç ve insani yardım eksikliği sorunlarıyla karşı karşıya olduğu belirtildi.
Mali kaynağı Avrupa Komisyonu tarafından sağlanan çalışmanın bulgularına göre, Batı Şeria’daki nüfusun yüzde 60’ının yaşadığı İsrail yönetimindeki “C Bölgesi"nde yaşayan halkın en fakir kesimi sorunlardan orantısız olarak zarar görüyor çünkü İsrail onay vermediği için altyapıda gerekli tamirat yapılamıyor.
Batı Şeria A, B ve C bölgelerine bölünmüş durumda. A Bölgesi Filistin Yönetimi'nin kontrolü altındayken, B Bölgesi İsrail ve kısmen Filistinlilerin kontrolünde. C Bölgesi ise tamamen İsrail tarafından kontrol ediliyor. İsrail Batı Şeria topraklarının neredeyse yüzde 40'ından fazlasını kontrol ediyor.
Bölgede evler, okullar, kanalizasyon sistemleri ve yolların acilen onarılması gerek. Ancak ygerekli çalışmalar yapılmadığı gibi üstüne insanlar evlerinden çıkartılarak çadırlarda yaşamaya zorlanıyor. Bu insanların temiz suya erişimi de bulunmuyor. Tarım alanları üzerinde uygulanan yasaklar, on binlerce Filistinli çocuğun yetersiz beslenmesine ve birçoğunun bu nedenle hastalanmasına neden oluyor.
KRİZ NOKTASI
Rapora göre, C Bölgesi'ndeki şartlar “kriz noktasına” ulaşmış durumda. Abluka altındaki Gazze’de nüfusun yüzde 61’i yeterince gıda bulamazken, Batı Şeria’nın C Bölgesi'nde bu oran yüzde 79. Yeterince besin bulunamaması, bölgedeki çocukları çok olumsuz etkiliyor. Çalışma kapsamında yapılan ankete göre çocukların yüzde 44’ü, dünya alanda beş yaşı altındaki çocuklardan en çok görülen ölüm nedeni olan ishalin pençesinde.
Bu topluluklarda yaşayan büyüme çağındaki çocukların birçoğunun bedensel gelişimleri yetersiz kalıyor. Bu rakam Gazze’deki oranın iki katı. Dahası her 10 çocuktan bir tanesi olması gereken ağırlığın altında. Rapora göre, birçok Filistinli için uluslararası yardımın Batı Şeria’ya ulaşması Gazze’ye ulaşmasından daha zor. Öyle ki, C Bölgesi'ndeki anket kapsamına alınan hanelerin neredeyse yarısının dış yardımlara erişimi bulunmuyor.
Çocukları Koruyun Derneği, yakın zamanda Gazze’nin dünya basınında manşetleri kapladığını ve bu nedenler Batı Şeria’da yaşayan en farkir toplulukların uluslararası arenada unutulma noktasına geldiği uyarısını yaptı.
Derneğin işgal altındaki Filistin topraklarından sorumlu direktörü Selam Kanaan, uluslararası kamuoyunun dikkatini Gazze’ye odakladığını ancak Batı Şeria’nın unutulduğunu belirtti. Kanaan, Batı Şeria’daki insanların Gazze’ye kıyasla çok daha iyi şartlara sahip olduğunun düşünüldüğünü, ancak Batı Şerialıların beter seviyedeki gıda yetersizliği ve yoksulluk ile karşı karşıya olduklarını söyledi.
Dernek, İsrail’den en kısa zamanda Batı Şeria’daki ev yıkımlarını ve araziye el koyma faaliyetlerini durdurmasını, Filistin Yönetimi’ne ise C Bölgesi'ndeki hizmet altyapısı ve gıda güvenliğini geliştirmek için “acil adım” atmasını istedi.
YOKSULLUK BÖLGELERİ
Filistin Yönetimi’nin çocuklar için yürütmek istediği planın tasarlanmasında yer alan ve aynı zamanda yönetici organın sözcülerinden olan Cairo Arafat, raporda verilen bilgilerin Batı Şeria’nın tümü için geçerli olmadığını, ancak bölgenin ciddi sorunları olduğunu belirtti.
Arafat, eğitim ve sağlık alanlarında normalden daha iyi şartlar bulunduğunu ancak bir gerileme görmeye başladıklarını belirterek, Batı Şeria’da yaşanan yoksulluğun 240 bin çocuğun yaklaşık yüzde 10’luk kısmı için sağlık riskine neden olduğunu söyledi.
Bölgede bazı alanların temiz su erişimi ve barınak sıkıntısı açısından Gazze’den çok daha kötü durumda olduğuna dikkat çeken Arafat, Filistin Ulusal Yönetimi’nin özellikle İrail ordusu tarafından inşa edilen bariyer duvara yakın olan bölgelerde çeşitli programlara yatırım yaptığını belirtti.
Arafat buna rağmen İsrail’in altyapı inşasına izin vermediği belli bölgeler olduğunu ifade etti.
KIZILAY'IN YARDIMLARI
Batı Şeria ve Gazze'de yaşanan insani yardım sıkıntısı, İsrail'in işgalinin 41'inci yılına denk gelen 2008'de had safhaya ulaşmıştı. Türk Kızılay'ı, Gazze'yi en zor günlerinde yalnız bırakmamıştı.
İsrail bombardımanlarının harap ettiği altyapı nedeniyle büyük bir gıda ve su sıkıntısı çeken Gazze'lilere yardım eli uzatan Türk Kızılay'ı, Mart 2008'de bölgeye 500 bin dolarlık gıda ve ilaç yardımı ulaştırmaya başladı.