Unutma!

Güncelleme Tarihi:

Unutma
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2006 00:00

Yurdumuzun düşman kuvvetleri tarafından işgal edilişini ve Kurtuluş Savaşı dönemini anlatan 68 fotoğraf İstanbul Bahçelievler Belediyesi tarafından albüm haline getirildi. Faruk Ergelen Koleksiyonu’ndan fotoğrafların kullanıldığı albümde çarpıcı görüntüler var.

BAHÇELİEVLER Belediyesi, İstanbul ve Anadolu’nun işgali ile Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının kurtuluş savaşı mücadelesini çok özel fotoğraflarla anlatan "Kurtuluş Savaşı-Bir Milletin Diriliş Hikayesi" albümü hazırladı. Albümde, Faruk Ergelen Koleksiyonu’ndan 68 fotoğrafın kullanıldığını belirten Bahçelievler’in AKP’li Belediye Başkanı Osman Develioğlu, "Bu güne kadar gün ışığına çıkmamış çok özel bir koleksiyonun en seçme fotoğraflarından meydana getirdiğimiz bu albüm, bu günden yarınlara kalıcı bir kültür armağanıdır. Cumhuriyeti seviyoruz ve sonsuza kadar yaşatacağız" dedi.

Kitabı hazırlatan Develioğlu, Türk Milleti’nin bu zaferle kendisini tarih sahnesinden silmek isteyenlere hiç bir zaman unutulmayacak bir ders verdiğini belirterek, "Bu zafer, milletimizi tutsak etmeye, sömürge yapmaya, vatanımızı parçalayıp tarihten silmeye uzanan yanlış hesapların tersine dönmesi manasını taşımaktadır.
/images/100/0x0/55eb39c5f018fbb8f8b388b7
Bize bu zaferleri kazandırarak, onurlanmamızı, gururlanmamızı sağlayan başta Cumhuriyetimizin kurucusu büyük devlet adamı Başkumandan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm silah arkadaşları ile isimli, isimsiz tüm mehmetçiklerin manevi huzurlarında kendilerine minnettarlığımızı hiç eksiltmeyelim"
diyor.

Albümde, 30 Ekim 1918’de İtilaf Devletleri ile imzaladığı Mondros Ateşkes Antlaşması’yla kayıtsız şartsız düşmana teslim olup orduları dağıtılan Osmanlı Devleti’nin o anki durumu, Osmanlı Devleti’nden umudunu kesen Anadolu halkının Kuvayı Milliye çalışmaları, Mustafa Kemal Atatürk’ün örgütleme çalışmaları, kongreleri ile savaşlar anlatılıyor. Türk Tarihi’nin dönüm noktalarından Mondros Mütarekesi’nin, görüşüldüğü dönemdeki Mondros Limanı’nın fotoğrafıyla başlayan geçmişi günümüze taşıyan görsel yolculukta birbirinden ilginç fotoğraflar var. Albümde, İşgal Kuvvetleri’nin İstanbul Tophane Limanı’ndan çıkışı, Eskişehir Tren İstasyonu’ndaki İngiliz birlikleri,
/images/100/0x0/55eb39c5f018fbb8f8b388b9
İşgal altındaki Anadolu toprakları, Kuvayı Milliyeciler, Atatürk ve ordu komutanlarının çok özel fotoğrafları ile savaş öncesi ve sonrası durumu anlatan çeşitli fotoğraflar bulunuyor.

Karnında bebesiyle öldürülen Türk kadını

Albümdeki fotoğraflardan o günlerin dehşetini anlatan en çarpıcılarından biri. Yerde yatan kadın bir Türk anası. Üstelik hamile. Yunanlılar tarafından öldürülmüş.

Çok özel fotoğraflar
/images/100/0x0/55eb39c5f018fbb8f8b388bb

Kapağında, askerlerin Mustafa Kemal Atatürk’ü Eskişehir Tren İstasyonu’nda selamlarken çekilmiş fotoğrafının yer aldığı albümün girişinde İstiklal Marşı, Atatürk’ün kalpaklı fotoğrafı ile "Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır" sözü bulunuyor.

Acı günler

İşte albümdeki fotoğraflardan acı günlerimizi anlatan birkaçı: İstanbul Beyazıt Meydanı’nda işgal kuvvetleri askerlerinin geçiş töreni. Eskişehir Tren İstasyonu’nda İngiliz işgal birlikleri objektife poz veriyor. Alttaki fotoğrafta görülen yer ise İzmir Kadifekale. Yunan işgal kuvvetleri karargahı...
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!