Güncelleme Tarihi:
Yazının başında ‘‘zaman’’ konusunda uzun bir deneme yer alıyor. İnsanın zaman kavramını ilk kez ne zaman düşündüğünü bugün için bilmemiz imkansız. Eski Yunan düşünürleri, zamanı gökcisimlerinin hareketleriyle aççklamaya çalışmışlar. Platon, zamanın ruhun yaratılışından önce yaratıldığını ileri sürmüş. Aristoteles, zamanın hareketin ölçüsü olduğunu iddia etmiş. İÖ beşinci ve altıncı yüzyıllarda Parmenides ve Elealı Zenon, zamanı bir ‘‘yanılsama’’ olarak görmüşler. Heraklitos ise zaman akışının ‘‘gerçeğin özü’’ ölduğunu savunmuş. Çağdaş düşünürlerden Alfred North Whitehead da zamanı bir ‘‘akış’’ olarak yorumluyor.
Raffi Portakal Antikacılık Müzayede Organizasyon ve Danışmanlık AŞ'nin üç ayda bir yayımladığı sanat, kültür ve antika dergisi ‘‘P’’nin son sayısı, yine birlirinden ilginç konularla dopdolu. ‘‘Akdeniz’’ konulu yazıların ağırlıklı olduğu dergide, ünlü kişileri ve saatlerini işleyen güzel bir yazı da yer alıyor. Yazar, çevirmen ve gazeteci Celal Üster'in ‘‘Patek Philippe Müzesi'nden Ünlülerin Saatleri’’ başlıklı yazısında, ünlü Rus yazar Tolstoy'dan ünlü kutup kâşifi Amiral richard E. Byrd'e kadar birçok kişinin yıllarca kullandığı saat, fotoğraflarıyla işleniyor.
Albert Einstein
Newton'dan sonra fizikte yepyeni bir çığır açan, bilim ve felsefe çalışmalarını altüst ederek ‘‘zaman’’a bambaşka bir yorum getiren Einstein, saati, 1915 yapımı. Kendisinin mi aldığı, yoksa armağan mı edildi, bilinmiyor. Saatin çok ince bir işçiliği var.
Charlotte Bronte
Jane Eyre adlı romanın yazarının kullandığı Patek Philippe imzalı saat 1816 yılında satılmış. Saatin mineli manzarası, Yorkshire'ın Rüzgarlı Bayır'ında, Bronte'ye çok egzotik gelmiş olabilir.
Kraliçe Victoria
Ünlü kraliçe Patek Philippe'nin en yetkin saatlerinden birini, 18 Ağustos 1851 tarihinde satın almış.