Ünlü Trabzonlular depoya kapatıldı

Güncelleme Tarihi:

Ünlü Trabzonlular depoya kapatıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2011 00:00

Aralarında İbrahim Cudi Efendi, Sebahattin Eyüboğlu gibi ünlü Trabzonluların da bulunduğu Şehir Parkı’ndaki büstler, park düzenlemesi nedeniyle depoya kaldırıldı.

Haberin Devamı

Düzenleme yapıldıktan sonra ise bir daha yerine yerleştirilmedi. Trabzon Belediye Başkanı’nın ifadesiyle “Bir daha da yerine yerleştirilmeyecek”.

YENİ heykel tartışması Trabzon’dan geldi. Osmanlı döneminin en önemli eğitimci ve ilahiyatçısı İbrahim Cudi Efendi, çevirmen ve şair Sebahattin Eyüboğlu, romancı, tarihçi ve şair Hasan İzzettin Dinamo ve bilim adamı Dr. Celalettin Algan gibi ünlü Trabzonlular’ın büstleri, yıllardır Trabzon Şehir Parkı’nda duruyordu. Bu heykeller, yeni park düzenlemesi gerekçesiyle AK Partili Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu tarafından depoya kaldırıldı. Şehir Parkı çalışmaları tamamlandı ama büstler yerine konmadı.

‘Yerine koymayacağız’

Durumu öğrenen ve büstlerin konulduğu dönem Kültür Müdürü olan felsefeci Kenan Sarıalioğlu, belediye başkanına büstlerin akıbetini sorunca, “Bu işler belediye meclis kararıyla olur. Yerine koymayacağız. Büstler şu anda depoda, istiyorsa sahibi gelsin alsın” dedi. Bu diyaloğun viratrabzon.com haber sitesinde yayınlanmasıyla, heykel tartışması başladı.

Haberin Devamı

Kafanıza göre heykel dikemezsiniz

O. Fevzi Gümrükçüoğlu (Trabzon Belediye Başkanı) Sanat komisyonlarından, belediye meclis kurulundan geçmeden kimse kafasına göre istediği yere heykel dikemez. Ben baktırdım, bu büstlerle ilgili alınmış bir belediye meclis kararı yok. Böyle şeyler bir kişinin karar verip, derme çatma ‘Ben yaptım, oldu’ demesiyle olmaz. Bu büstler, sanat kurulları tarafından değerlendirilir.

İtiraz ünlü bilim adamı Algan’a mı

Orhan İlyas (Heykeltıraş)
Kaldırılan büstler benim eserim. Büstlerden sadece Celalettin Algan’ınki encümen kararı olmadan parka konuldu. Algan, dönemin başkanı Volkan Canalioğlu’nun kayınpederi olduğu için tepki toplamıştı. Ama dünya onu, ‘Kara Afrika’ya hayat veren Türk olarak’ bilir. Yani sıradan, sadece birinin kayınpederi olduğu için dikilmiş bir büst değildir o.

Belediye meclis kararıyla parka koyuldu

Atay Aktuğ (Eski Trabzon Belediye Başkanı)

Başkanın yanlış bilgilenmesi var sanırım. Benim zamanımda büstlerin tamamı belediye meclis kararıyla o parka konuldu. Velev ki meclis kararı alınmamış olsun, büstleri kaldırılan kişiler sadece Trabzon’un değil, Türkiye’nin de değerleridir. Parkta yer almalarının ne sakıncası olabilir ki?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!