Ünlü koreograf Oytun Turfanda'yı kaybettik

Güncelleme Tarihi:

Ünlü koreograf Oytun Turfandayı kaybettik
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2001 02:17

‘Hürrem Sultan'dan' Kamelyalı Kadın'a, 'Hüzünlü Vals'ten 'Kuğu Gölü'ne pek çok balenin koreografisini gerçekleştiren Oytun Turfanda hayata veda etti. Sanatçı, bugün Teşvikiye Camii'nde kılınacak öğle namazından sonra toprağa verilecek.

Türk balesine uzun yıllar baş dansçı ve koreograf olarak hizmet eden Oytun Turfanda geçtiğimiz salı günü yaşama veda etti. Sanatçı, 1967 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı'ndan mezun olmuş ve aynı yıl Ankara Devlet Balesi'nde başdansçı ve koreograf olarak göreve başlamıştı. Türk Bale tarihine, ‘‘Hürrem Sultan’’ ile ilk kez iki perdelik eser koyan ve ‘‘Yoz Döngü’’ ile ilk kez orkestra ve sazları birleştiren koreograf olarak geçti. Sanatçının ilk koreografisi, Devlet Balesi'nin kurucusu Dame Ninette de Valois'in isteği üzerine 1973 yılında, I. Uluslararası İstanbul Festivali için Necil Kázım Akses'in müziği üzerine yaptığı tek perdelik ‘‘Pembe Kadın’’ balesidir. Sanatçının koreografileri bugüne kadar pek çok ülkede sahnelendi. Oytun Turfanda'nın koreografilerini gerçekleştirdiği balelerden bazıları: Pembe Kadın, Yoz Döngü, Güzelleme, İkili, Telli Turna, Bebek, Doğa Pas Deux, Hüzünlü Vals, Sanatçının cenazesi bugün Teşvikiye Camii'nde kılınacak öğle namazını müteakiben, Büyükbakkalköy’de defnedilecek.

NE DEDİLER?

Uluslararası önemdeydi

Oytun Turfanda çağdaş çok sesli Türk müziğinin gelişimine paralel olarak balemizin gelişiminde koreograf olarak çok başarılı çalışmalar yapmış bir sanatçımızdı. Koreografi çalışmaları ile yalnızca kurum içinde değil, uluslararası alanda da önemli eserler vermiştir. Türk balesi ve sanat dünyası için çok büyük bir kayıptır. Bale camiasının başı sağolsun diyorum.

Çok yetenekliydi

Oytun Turfanda, balenin yetiştirdiği en yetenekli, en değerli sanatçıların başında geliyordu. Gerek dansçı, gerek koreograf, gerek yönetici olarak çok çok büyük hizmetleri vardır. Kısa zaman diliminde yoğun biçimde üretmiş, çeşitli sağlık nedenleriyle çok erken yaşta üretimden uzaklaşmış ve yaşama veda etmiştir. Geride de daima Türk balesinin başyapıtları olarak değerlendirebileceğimiz eserlerini bırakmıştır. Yaratıcılığı ve taviz vermez sanatçı kişiliğiyle belleğimizde ve yüreğimizdeki yerini daima koruyacaktır.

Baleye büyük katkısı oldu

Oytun Turfanda Türkiye için çok büyük bir kayıptır. 1967 yılından bu yana Türk Devlet Balesi'ne büyük katkılarda bulunmuştur. Dansı ve koreografileriyle, Türk halk dansları adımlarını klasik baleyle bütünleştiren ilk Türk koreografıdır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!