Yöneten İhsan Yılmaz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2010 00:00
Tasarım dünyasını bir araya getiren ve bu yıl beşincisi düzenlenen İstanbul Design Week dün sona erdi. Türkiye’den ve dünyadan 45 ünlü tasarımcının eserlerine ev sahipliği yapan Design Week’te ünlü isimler kendi Hürriyet’lerini de tasarladı.
İSTANBUL’un tarihi yapılarından Eski Galata Köprüsü’nde, 29 Eylül’de başlayan İstanbul Design Week dün sona erdi. Şehir ve tasarım eksenindeki en önemli uluslararası etkinliklerden olan İstanbul Design Week, Türkiye’den ve dünyadan 45 ünlü tasarımcının eserlerine ev sahipliği yaptı.
İşte onların İstanbul’u
Fuarda Hürriyet Gazetesi’nin de “İşte benim İstanbul’um” adlı standını ziyaret eden ünlü isimler sayfa operatörleriyle birlikte Hürriyet’in birinci sayfasını tasarladı. Stanttaki tasarım yapan ünlülüre arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Güler Sabancı, Leyla Alaton, modacı Atıl Kutoğlu ve Ayşe Ege de vardı.
Dice Kayek markasının yaratıcısı Ayşe Ege tasarladığı birinci sayfaya “İstanbul zıtlıkların en güzel uyumu” şeklinde manşet atarken ünlü modacı Atıl Kutoğlu da “İstanbul moda merkezi olsun” sürmanşetini attı.
Konferans verdilerİstanbul Design Week kapsamında Avrupa Kültür programı tarafından desteklenen Human Cities Festivali’nin yanısıra Çağdaş Japon Tasarımından 100 Eser, Michael Young Studio, Laurent Ney Shaping Forces, Design for Life, Kitchen Ecology, “Good 50x70”, Kale Tasarım “Şeffaflık” ve Cooperative Project “Morphing Archetypes” sergileri tasarımseverlerle buluştu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla hafta boyunca Karim Rashid, Massimilliano Fuksas, Giovanni Cecceralli, Tom Tjaarda, Ron Nabarro, Sudhir Sharma, Laurent Ney, Eva Ziegler ve Isao Hosoe gibi dünyaca ünlü tasarımcılar konferans verdi.
Naomi Campbell ile fotoğrafını kullandıModacı Atıl Kutoğlu, Hürriyet Gazetesi Yayın Koordinatörü Fikret Ercan’la birlikte tasarladığı Hürriyet’in sürmanşetinde daha önce defilesinde podyuma çıkan Naomi Campbell’la birlikte fotoğrafını kullandı.
Romanlar bienaldeÇANAKKALE’de düzenlenen, küratörlüğünü Seyhan Boztepe ve Denizhan Özer’in yaptığı 2’nci Çanakkale Çağdaş Sanat Bienali kapsamında atölyeye dönüştürülen Fevzipaşa Mahallesi’ndeki kahvehanede toplanan her yaştan 50 Roman, sulu boyayla resim yaptı. Seyhan Boztepe, atölye çalışmalarını farklı mekanlarda yapmaya karar verdiklerini belirterek, “Romanların istedikleri temayı resimle yansıtmalarını istedik. Bundan sonra da drama, dans, resim ve plastik sanatlarla ilgili farklı atölye çalışmaları yapacağız” dedi. Eğitmen ressam Tuncay Topçu ise “Daha önce hiç resim yapmayanlar büyük bir heyecanla kağıt ve boyalara sarıldı. Resimlerde kullanılan renkler genellikle mavi ağırlıklı. Demek ki ortak yanları çok fazla” diye konuştu.
Topkapı Sarayı’nın İngilizce kitabı çıktıTOPKAPI Sarayı’nın tarihi, mimarisi, bölümleri, el sanatları, silahları, Sultan portreleri ve daha önce günyüzüne çıkmamış fotoğrafları ilk kez “Topkapı Palace Museum” kitabında bir araya geldi. Bilkent Kültür Girişimi (BKG) Yayınları tarafından İngilizce olarak yayımlanan kitap BKG’nin Topkapı Sarayı’nda yer alan Müze Mağazası’ndaki raflarda yerini aldı. Kitap, Topkapı Sarayı Müzesi’nin inşasından Mustafa Kemal
Atatürk’ün verdiği emirle 1924 yılında müzeye çevrilmesine, Saray’ın mutfağından salonlarına, sanat eserlerinden Harem’in hastanesine kadar başka bir yerde bulunmayan pek çok bilgiyi okuyucularla paylaşıyor. Refik Durbaş, Prof. Dr. Çiğdem Dürüşken, Prof. Dr. Selçuk Erez, Prof. Reşit Erzin, Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Prof. Dr. Zeynep Sözen gibi farklı dallarda uzmanlıkları olan danışmanların desteği ile yayımlanan kitapta ayrıca daha önce günyüzüne hiç çıkmamış resimler de var.
321 sayfalık kitabın sonunda ise kronolojik sırayla Osmanlı Padişahlarının portreleri yer alıyor. Osman’dan Vahdettin’e kadar tüm padişahların portrelerinin altında doğum-ölüm tarihleri ile İmparatorluğu yönettikleri tarihlerin bilgisi de bulunuyor. Sanatseverlerin Topkapı Sarayı Müze Mağazaları’ndan ulaşabilecekleri ‘Topkapı Palace Museum’ kitabı ayrıca http://www.bkg.com.tr/ adresinden de satışa sunuluyor.
Osman Hamdi resimleri Kırşehir’deÇAĞDAŞ Türk müzeciliğinin kurucusu olarak kabul edilen Osman Hamdi Bey’in resim sergisi bugün saat 14.00’te Kırşehir Kültür Müdürlüğü Galeri Salonu’nda açılacak. Sanatçının ünlü tablolarından oluşan zengin koleksiyonundan örneklerin yer alacağı sergi, 8 Ekim Cuma gününe kadar açık kalacak.
Genç sinemacılar ödüllendirildiSİNBO ana sponsorluğunda gerçekleşen kısa
film yarışmasında kazananlara ödülleri verildi. Altın Elma ödülünü (en iyi film) “3 İmza” filmiyle Burak Çevik alırken, Pembe Elma (izleyici ödülü) “Ich Weiss Es Alles” filmiyle Max Hamel, Yeşil Elma (Doğa Derneği) “Koruyucu” ile Ufuk Erdi Kurt’un oldu.