Ali DAĞLAR
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2005 01:47
İstanbul ve Trakya’daki kentlerde ‘ünlü boşanma avukatı’ olarak sükse yapan ve Lüleburgaz Adliyesi’nde suçüstü yapılarak tutuklanan Menderes Bozkır, ‘elektrik tesisatçısı’ çıktı.
İstanbul ve Trakya’daki kentlerde birçok davaya giren, çevresinde ‘ünlü boşanma avukatı’ olarak sükse yapan ve Lüleburgaz Adliyesi’nde suçüstü yapılarak tutuklanan Menderes Bozkır, ‘elektrik tesisatçısı’ çıktı. Mahkemeye sunduğu sahte vekaletnamede İstanbul Barosu’na kayıtlı görünen, vergi numarasından tesisatçı olduğu ortaya çıkan Bozkır’ın 3 yıldır çeşitli mahkemelerce dolandırıcılık suçundan arandığı belirlendi.
AVUKATLIK yasasına muhalefet ve dolandırıcılık suçundan hakkında dava açılan Menderes Bozkır’ın bugüne kadar girdiği ve ‘Çoğunu kazandım’ dediği davalar hukuken geçersiz sayılacak ve yeniden yargılama ‘iadei muhakeme) yoluna gidilecek.
Akıllara durgunluk veren olay, Lüleburgaz’da bir davayla ortaya çıktı. Lüleburgaz’a 17 kilometre mesafedeki bir köyde yaşayan Yelda D. şiddetli geçimsizlik yaşadığı eşinden boşanmaya karar verip avukat aramaya başladı. Bir yakını, Yelda D’ye İstanbul’da bir hastanede muayene sırası beklerken tanıştığı, kendisini ‘ünlü boşanma avukatı’ olarak tanıtan Menderes Bozkır’ı önerip telefonunu verdi. Yelda D, Bozkır ile görüşüp anlaştı. Lüleburgaz Aile Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmaya katılmayan Bozkır, mahkemeye vekaletname sunup ikinci duruşmada hazır bulundu. Vekaletnamede İstanbul Barosu avukatı görülen, büro adresi olarak da Bayrampaşa’da bir adres gösteren Menderes Bozkır’dan kimse kuşkulanmadı.
Sahtecilik, Yelda D’nin Bozkır’ın konuşmalarından şüphelenip Avukat Hayrettin Gümüş’e konuyu açmasıyla ortaya çıktı. Avukat Gümüş, sahtecilik olayını adım adım nasıl ortaya çıkardığını şöyle anlattı:
‘Avukatı, duruşmaya girdiğinde müvekkili ve boşanmak istediği eşiyle aralarında geçen telefon kayıtlarını geriye dönük olarak çıkaracaklarını söylemiş. ‘Dinleniyor’ demiş. Yelda Hanım’ın bir akrabası tanıklık yapacaktı. ‘Sizin telefon kayıtlarınızı da dinleyeceğiz’ deyince rahatsız olmuşlar. ‘Böyle bir avukat var’ dediler. ‘Bu dinlemeler yasal değil’ dedim. Merak edip sordum. İstanbul Barosu’ndan dediler. İstanbul Barosu’na ve Türkiye Barolar Birliği’ne başvurdum, kaydına rastlayamadım.’
Avukat Gümüş, mahkemeye gidip Menderes Bozkır’ın sunduğu vekaletnameye baktığını kaydederek şunları söyledi:
‘Vekaletnamesindeki vergi numarasını aldım. Vergi Dairesi’ni arayıp kime ait olduğunu sordum. Kayıttan elektrik tesisatçısı çıktı. Adamın sahte avukat olduğu kesinleşmişti. Yelda Hanım’a söylemedim. Mahkemeye bildirdim. Hakim şaşkına döndü. Duruşmada suçüstü yapılması kararı alındı. Ben de Yelda Hanım’dan vekalet aldım. Duruşma günü adliyede hazır bulunduk. Bu kişi cübbesini giyip salona girdi. Hakim bu kişiden avukatlık belgesini istedi. İstenen belgeleri ibraz edemeyince, önceden önlem alan polis, hakimin salon dışına davet ettiği kişiyi gözaltına aldı. Bu kişi İstanbul’da da boşanma davalarına girmiş.’
SAHTE AVUKATIN İTİRAFI
Çok dava kazandım
Savcılığa sevk edilen Menderes Bozkır, nöbetçi mahkeme sorgusunun ardından tutuklandı. Bozkır, savcılık ve mahkeme sorgularında suçlamayı kabul etti, bugüne dek birçok boşanma davasına girip çoğunu kazandığını öne sürdü. Yapılan araştırmada, gerçekte elektrik tesisatçısı olan Menderes Bozkır’ın daha önce Silivri ve İstanbul Küçükköy’de dükkan açıp kapattığı ortaya çıktı. Bozkır’ın Yelda D’den bugüne kadar masraf, avans, vekalet ücreti adı altında yaklaşık 12 milyar lira aldığı da belirlendi. Bozkır’ın geçen kurban bayramında da müvekkilinden ‘vekalet ücreti’ne mahsuben ve masraf adı altında 2 adet danayı aldığı belirlendi.
10 BİN DOLARA HUKUK DİPLOMASI ALACAKMIŞ
Bozkır, çok sevdiği avukatlık mesleğini yapmak için bir arkadaşıyla Azerbaycan’dan 10 bin dolar (yaklaşık 12 bin 600 YTL) karşılığı hukuk diploması almaya çalıştığını söyledi. Sanığın 3 yıldır duruşmalara girdiği birçok mahkeme tarafından dolandırıcılık suçlamasıyla arandığı, bazı avukatların da ‘İsmimi kullandı’ diyerek şikayetçi olduğu ortaya çıktı. Savcılık, Avukatlık Yasası’na muhalefet ve dolandırıcılıktan sanık Bozkır’ın avukat sıfatıyla girdiği davaların tespit için harekete geçti. Tespit halinde iadei muhakeme olacak.
Sahte avukatın girdiği bütün davalar geçersiz
Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı, Medeni Hukuk Profesörü Aydın Aybay konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
‘Vekil sıfatıyla gelen adamın vekil incelemesi yapılması lazım. Fotoğrafını da içeren, noterden alınmış vekaletname olması lazım. Hakimin dikkati gerekiyor. Kendisini avukat diye tanıtıp mahkemeyi aldatmak suçtur. Sahte bir belgeye dayalı tüm işlemler de hukuken geçersizdir. Sahte bir belgeyle sonuca müessir bir işlem yapılmışsa verilen ilamın, yani mahkeme kararının, belgenin ortaya çıktığı andan itibaren iptali istenir. İadei muhakeme gerekir. Bunu savcı da isteyebilir, taraflar da.’
Duvarında çeşit çeşit diplomalar asılıydı
Sahte avukat Menderes Bozkır’ın sahte vekaletnamesinde büro adresi olarak gösterdiği Bayrampaşa Demirkapı Caddesi 1 Numara’daki handa 78 numaralı daireyi kirasını ödemediği için 1 yıl önce boşalttığı anlaşıldı. Han yöneticisi Sezai Turgut, ‘Sürekli elde avukat cübbesiyle gezerdi’ dediği Bozkır’ın 3 ortakla çalıştığını, bunlardan Mehmet adlı kişiyle karakolluk olduğunu söyledi. Dairenin kapısında ‘Gökser AŞ’ yazdığını belirten Turgut, ‘Bürosunun duvarlarında çeşit çeşit diplomalarla karşılaşırdınız. Masanın üzerinde 10 tane telefon vardı. Adamın, üzerinde fotoğrafı bulunan inşaat mühendisi, elektrik mühendisi ve işletme fakültesi diplomaları çerçeveletilmiş halde duvarları süslüyordu. Çok sayıda basın kartı vardı. Hepsi sahteymiş meğer’ dedi. Bozkır’ı tanıyan ve ismini vermeyen bir kişi de, ‘Eximbank’tan 50 milyon dolar kredi alacağını sağda solda konuşuyordu. Siirt’te otel yaptıracağını söyler, kendisini bazen emekli savcı, bazen hakim olarak tanıtırdı’ diye konuştu.