Üniversitenin 9 bin kitabı kayıp

Güncelleme Tarihi:

Üniversitenin 9 bin kitabı kayıp
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2002 15:15

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, seminer kitaplıklarının fakülte kütüphanesi ile birleştirilmesi sırasında 9 bin kitabın kayıp olduğunun görüldüğünü belirterek, konuyla ilgili işlem yapacağını bildirdi.

İÜ Edebiyat Fakültesi'nin 14 seminer kitaplığının fakülte kütüphanesiyle birleştirilmesi sonucu oluşturulan İÜ Edebiyat Fakültesi Kütüphanesi, Prof. Dr. Alemdaroğlu tarafından törenle hizmete açıldı. Prof. Dr. Alemdaroğlu, törende yaptığı konuşmada, kütüphanenin oluşumuna ilişkin yaşanan tartışmaları hatırlatarak, bu süreçte bazı öğretim üyelerinin tepki göstermesini eleştirdi.

Söz konusu öğretim üyelerinin ''Seminer kitaplıkları bizim inhisarımızdadır'' şeklinde açıklamaları bulunduğuna işaret eden Prof.Dr. Alemdaroğlu, bu kitaplıkların 6'sında memur bulunduğunu, diğerlerinin ise anahtarlarının hocaların cebinde olduğunu ve bu hocaların kitapları istediğine verip istemediğine vermediğini, dolayısıyla böyle bir kütüphanecilik yönetiminin var olamayacağını kaydetti.

''Amaç bu kitaplıkları ortadan kaldırmak değil, bunları teknolojinin fırsatlarından yararlanarak hızlı şekilde kullanıma sokmak'' diyen Prof. Dr. Alemdaroğlu, son aşamada da el yazmaları, eski kitaplar ve derlemeleri tüm okuyucuların ulaşabileceği mekanlar oluşturacaklarını dile getirdi. Prof. Dr. Alemdaroğlu, şöyle devam etti:

''Bu kitaplıkların demirbaşı 112 bin kitap, buraya getirdiğimiz ise 103 bin kitap. 9 bin kitap kayıp. Eksik olan bu kitaplarla ilgili hızla işlem yapacağım. Seminer kitaplıklarından bazı kitapların sahaflarda satıldığına ilişkin iddialar da bulunuyor. Böyle bir şey saptanırsa, sorumlular hakkında en sert önlemleri alacağım.''

Rektör Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, daha sonra kütüphaneye ilişkin soruları yanıtladı.

Gazeteci Murat Bardakçı'nın ''İÜ Merkez Kütüphanesi'ndeki el yazmalarının 3 yıldır kapalı bulunduğunu ve bunların bu şekilde yok olacaklarını'' söylemesi üzerine Prof. Dr. Alemdaroğlu, bu kütüphanenin 1999 yılında depremde hasar gördüğünü belirterek, tüm kitapların depolara alındığını, kayıt ve denetim altında bulunduğunu bildirdi.

Bardakçı'nın ''kütüphanede Nezahat Yılmaz adlı kişinin intihar edip etmediğini'' sorması üzerine de Prof. Dr. Alpay, kütüphane mensuplarından şizofren bir kişinin geçmiş yıllarda intihar ettiğinin doğru olduğunu kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!