Üniversiteliler topluma ‘gönül borcu’ ödüyor

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteliler topluma ‘gönül borcu’ ödüyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2004 21:31

Sabancı Üniversitesi'nde okuyan her öğrencinin mezun olabilmek için 40 saat görev alması gereken Toplumsal Duyarlılık Projeleri, öğrencilere toplumsal sorumluluk bilincini kazandırıyor. Bu projeleri yürüten üniversite sayısı 18'e yükseldi.


Sabancı Üniversitesi bünyesinde bulunan ‘‘Toplumsal Duyarlılık Projeleri’’ (TDP) öğrencilere, her bireyin içinde yaşadığı topluma katkıda bulunmasının toplumsal sorumluluğu olduğunu hatırlatıyor. Her öğrencinin mezun olabilmek için 40 saat görev alması gereken programda, programı önceden tamamlamış 250 öğrenci de gönüllü olarak yer alıyor. Projelerin diğer üniversitelerde de hayata geçirilmesi amacıyla düzenlenen tanıtım toplantıları sonucunda, proje yürüten üniversitelerin sayısı 18'e ulaşmış durumda.

Sabancı Üniversitesi'nde okuyan her öğrencinin, okulu bitirmek için 40 saatlik toplumsal duyarlılık dersini tamamlaması gerekiyor. Şu anda 450 öğrencinin ders programı nedeniyle yer aldığı programda, 250 öğrenci de gönüllü olarak bulunuyor.

60 PROJE HAYATA GEÇTİ

Sabancı Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri Koordinatörü Tara Hopkins programla, gençlerin katılımcı demokrasiyi hayata geçirmelerini ve toplumsal duyarlılık bilincine varmalarını amaçladıklarını söylüyor.

Hopkins, çalışmalarının 5 yıldır sürdüğünü ve bugüne kadar yaklaşık 60 projenin hayata geçirildiğini vurgulayarak, ağırlıklı olarak çocuklar ve insan haklarıyla ilgili projeler üzerinde çalıştıklarını belirtiyor.

Hopkins, karşılaştıkları zorlukları ise şöyle anlatıyor:

‘‘Bazı insanlar, gençlere güvenmekte zorlanıyor, oysa gençlerde istek ve enerji var. İnsanlara, kendi çabalarıyla bir şeyler yapmaları gerektiğini anlatmakta zorlanıyoruz. Bu projelerimizin temeli, katılımcı demokrasiye dayanıyor. Devlete inanıyoruz ancak, bireysel olarak sorumluluklarımızın da olduğunu bilmemiz gerekiyor. Yapılanlarda herkesin bir payı olmalı. İnsanlar bunu anlamıyor.’’

700 öğrencinin yürüttüğü projeler


Okmeydanı- Kayışdağı Darülaceze ve Yakacık Yuvası: Darülaceze'de barınan kimsesiz ve bir kısmı özürlü çocuklar için oyun, okuma, eğitsel çalışma, el becerileri etkinlikleri düzenleniyor. Onlarla iyi bir abla-abi ve kardeş ilişkisi geliştirerek, kendilerine güvenlerini arttırarak kişisel sorunlarının çözülmesine yardımcı olunuyor.

Okmeydanı- Kayışdağı Darülaceze Yaşlıları Projeleri: Öğrenciler, buradaki yaşlılarla vakit geçirerek, onların torunu olmaya çalışıyorlar. Bu yıl, yaşlıların ilginç anılarından oluşan bir kitap da oluşturulacak.

Doğal Hayatı Koruma Derneği Projesi: Çocukların ilgisini çekecek oyunlar ve aktivitelerle, onlara çevre bilinci aşılanıyor.

Kampus Çevresi Köy Okulları Projesi: Projeyle, kampus çevresindeki köylerde okuyan çocuklara, kendine güven, toplum içerisinde kendini ifade edebilme, ve olaylara farklı açılardan bakabilme yetisi kazandırılması amaçlanıyor.

Kediler, Köpekler ve 1 Kaplumbağa Projesi: Projede yer alan öğrenciler, üniversitenin kampusuna yakın bir yerdeki Hayvan Çiftliği'nde (kediler, köpekler ve bir kaplumbağadan oluşan) yaşayan hayvanlarla ilgileniyorlar.

Sultanbeyli Toplum Merkezi: Bu projede, Sosyal Hizmetler tarafından yürütülen Toplum Merkezi'nde bulunan ve yaşları 7-14 arasında değişen çocuklarla çalışılıyor.

Umut Çocukları Vakfı Projesi: Öğrenciler, geçmişte sokakta yaşamış ve madde bağımlısı olmuş gençlerla birlikte vakit geçirerek, etkinlikler düzenliyor. Onların kötü alışkanlıklardan kurtulmalarına yardımcı olmak; kendilerine, çevrelerindeki insanlara ve eşyalara zarar vermeye odaklanmaları yerine özgüvenlerini artırmak amaçlanıyor.

Metin Sabancı Spastik Çocuklar Rehabilitasyon: Burada tedavi görenlerin sosyal hayatlarını geliştirebilmek için çeşitli faaliyetler düzenleniyor. Öğrenciler, onların çalışma gruplarına ve Türkiye Özel Olimpiyatları organizasyonuna hazırlanmalarında yardımcı oluyor.

Vala Gedik Meslek Okulu ve Mesleki Eğitim Merkezi: Zihinsel engellilere eğitim verilen Vala Gedik Meslek Okulu ve Mesleki Eğitim Merkezi'ndeki öğrencilerle sohbet edip, oyunlar oynayarak, seramik çalışmaları yaparak ve derslerinde onlara eşlik ederek engellilerin sosyal ortamda bir parça yer almaları hedefleniyor.

Cinsel Sorumluluk Projesi: Öğrencilerin kendilerine ve partnerlerine karşı taşımaları gereken cinsel sorumluluk bilincini yükseltmek, AIDS/HIV, cinsel yollarla bulaşan diğer hastalıklar hakkındaki bilgilerini artırmak, onların daha sağlıklı ve sorumlu cinsel davranışlar kazanmaları amaçlanıyor.

Eko-Kampus: Üniversite kampusunu çevre dostu bir kampus haline getirmek için geri-dönüşüm, karbon emisyonu, elektrik ve su tasarrufu, yeniden kullanma ve kaynak azaltımı üzerine çalışmalar yapılıyor. Geri dönüşümünden elde edilen gelirler, öğrencilere burs olarak kullanılıyor.

İnsan Hakları Projesi: İnsan Hakları Eğitimi Programı'nda, iki haftada bir yapılan küçük seminerler sayesinde katılımcıların insan hakları ve ilgili konularda bilinçlendirilmeleri amaçlanıyor.


18 üniversiteye yayıldı


Toplumsal Duyarlılık Projeleri'nin Türkiye'deki diğer üniversitelere de yayılması için, ‘‘Açık Toplum Enstitüsü’’ destek veriyor. Deneyimli öğrenciler, farklı üniversiteleri ziyaret ederek buradaki öğrencilere çalışmalarını anlatıyor ve onlara yol gösteriyor. Sabancı Üniversitesi'nin yanı sıra Dokuz Eylül, Ege, Dicle, Sakarya, Harran, Çanakkale 18 Mart, Cumhuriyet, Erciyes, Celal Bayar, Muğla, Pamukkale, Hacettepe, Atılım, Mustafa Kemal, Ondokuz Mayıs, Van Yüzüncü Yıl ve ODTÜ'nün de bulunduğu Türkiye çapındaki 18 üniversiteyle birlikte ortak projeler yürütülüyor.


Öğrenciler sahip çıkıyor


Gonca Ercegil (Ege Üniversitesi): Ege Üniversitesi hastanesindeki Çocuk Onkolojisi bölümündeki çocukların gittiği hastane ilköğretim okulunda öğretmenlik yapıyoruz.

Ethem Korkut (Van 100'üncü Yıl Üniversitesi): Van Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda kalan çocukların eğitim ve sosyal eksikliklerini tamamlamaya çalışıyoruz.

Devrim Gülen (Dicle Üniversitesi): Köyden gelip yatılı okullarda okuyan çocuklara yönelik bir proje yürütüyoruz.

Emel Dönmez (Mustafa Kemal Üniversitesi): Çocuk Esirgeme Kurumu ile çalışıyoruz.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!