Üniversiteli özel güvenlik

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteli özel güvenlik
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2013 00:00

Okullarda olası şiddet, taciz ya da akran zorbalığına karşı Bahçeşehir Üniversitesi Meslek Yüksekokulu’nda özel güvenlik görevlileri yetiştirilecek. Öğrenciler 2 yıllık eğitim sürecinde staj da yapacak.

Haberin Devamı

YÜKSEKOKULDA adaylar ‘Okul, öğrenci ve kampus güvenliği’ dersinde okul içi ve çevresi konusunda eğitim alacak. Okullarda olası olaylar karşısında planlama yapıp, çözüm önerisinde bulunacak üniversiteliler, eğitimleri boyunca staj da yapacak. Eski Emniyet Müdürü ve projenin koordinatörü Osman Öztürk, “Öğrenci davranışları ile güvenliği riske atan, tehlikeye düşüren olası olaylar, ihtimaller üzerinde eğitim vereceğiz. Okullardaki vandalizm, akran zorbalığı öncelikli alanımız olacak” dedi. Bu yıl 60 öğrencinin alınacağı ‘Özel güvenlik ve koruma’ ön lisans programında ailelere de toplumsal olası suçlar yönünde eğitim verilecek. Üniversite tarafından belirlenen kriterlere uygun okullara ‘Güvenli okul’ sertifikası verilecek. Sertifikayı alacak olanlar evinden çıkan bir öğrencinin servis aracılığıyla okula geldiği süreçten ayrılıp yaşam alanına ulaşana kadar tüm süreçlerde öğrencinin güvenliğini sağlayacak. Projede psikolog ve hukukçular birlikte çalışacak. Güvenli okul kapsamında ayrıca ‘erken uyarı sistemleri’, ‘siber güvenlik’, ‘adli bilimler’, ‘kriminoloji’, ‘deniz, hava ve demiryolu güvenliği’ gibi dersler de verilecek.

Haberin Devamı

GÜVENLİ OKUL KRİTERLERİ

Bir okulun güvenlik kriterleri şöyle sıralanıyor:
- Ana giriş büyük, itfaiye-ambulans giriş çıkışına uygun olmalı.
- Özel güvenlik noktasına içeriyi göstermeyen ve darbelere dayanıklı cam takılmalı.
- Öğrenci girişi personel girişi ile ziyaretçi girişi ayrı olmalı.
- Kamera sistemleri/CCTV kurulmalı.
- Ziyaretçilerin görüşme yapabileceği ayrı bir salon veya oda hazırlanmalı.
- Silahlı saldırı ve şiddet olaylarında sığınma amaçlı kullanılacak odalar veya sınıflar, bu alanların diğer bölümlerden ayrı olduğunu gösterir şekilde boyanmalı (turuncu vb.). Kapıları güçlendirilmeli ve kilitli olmalı. İçinde acil kullanım malzemeleri bulunmalı.
- Deprem ve olağanüstü durumlarda kullanılacak sığınaklar olmalı.
- Trafik işaretleri ve yönlendirmeler bulunmalı.
- Otopark öğrenci bahçesinden ayrılmış bir bölümde, öğretmenler ve diğer personel için ayrı, ziyaretçiler için ayrı bir park alanı olmalı. Tabela ve işaretlemelerle yön gösterilmeli.
- Yangına karşı ışıklı yönlendirme, acil çıkışlar, yangın merdivenleri, söndürme sistemleri olmalı.
- Koridorlarda kamera sistemleri bulunmalı.
- Öğrenci dolaplarının bulunduğu bölümlerde kamera olmalı.
- Sağlık odası bulunmalı.
- Çevre duvarları tel örgülerle çevrilerek dışarıdan ayrılmalı.
- Işık ve aydınlatma düzenleri yeterli olmalı. Koridorlar, sınıflar, okul binası ve çevresi aydınlatılmalı.
- Yakın çevre analizi yapılmalı. (Okulun dış çevresinde bulunan umuma açık yerler, yerleşim durumları).
- Pencere yükseklikleri öğrencilerin fiziksel özelliklerine göre ayarlanmalı.
- Acil durumlarda en kısa zamanda bina dışına çıkışta kullanmak üzere erken uyarı sistemi bulunmalı (alarm sistemi, anons ve anlaşılır konuşma sistemleri, diafonlar vb.).
- Engelli öğrencilerin veya yaralıların kolay tahliyesini sağlayacak fiziki düzenlemeler yapılmalı.
- Pencere ve kapı camları, aynalar, cam ve diğer aksamlar kaliteli ve korunaklı, darbelere asgari dayanıklı olmalı.

Haberin Devamı

3 günde 107 bin 500 aday tercih yaptı

ÖLÇME, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 8 Temmuz’da başlayan tercih süreci kapsamında 10 Temmuz’a kadar 107 bin 500 adayın tercih yaptığını açıkladı. ÖSYM, tercih süresinin tamamlanmasının ardından yerleştirme sonuçlarının en kısa sürede açıklanacağını belirtti. ÖSYM ayrıca üniversite kayıt tarihlerinin Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun kararıyla 2-6 Eylül tarihleri arasına alındığını duyurdu. ÖSYM’den yapılan açıklamada, “2013 Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarının ÖSYM tarafından kısa sürede açıklanması nedeniyle 12-20 Ağustos 2013 olarak belirlenen 2013-2014 öğretim yılı yükseköğretim programlarına kayıt tarihleri, Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun kararıyla
2-6 Eylül 2013 olarak yeniden belirlenmiştir” denildi.

Haberin Devamı

Yaz okuluna kayıtlar devam ediyor

TÜRKİYE Spastik Çocuklar Vakfı çatısı altında, hafif düzeyde zihinsel engelli çocuklar ile Cerebral Palsy’li çocuklara eğitim veren Metin Sabancı Okulları’nın yaz programı 1 Temmuz’da başladı. 19 Temmuz’a kadar programa katılmak isteyenler öğrenci işlerine 0 850 220 07 71 numaralı telefondan ulaşabilir veya ogrenciisleri@tscv.org.tr adresine e-mail gönderebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!