Uğur MART/NİĞDE, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2006 00:00
Niğde’nin Demirkazık Dağı’nda "kış" tırmanışı yapan Hacettepe Üniversitesi mezun ve öğrencilerinin de aralarında bulunduğu 14 dağcının üzerine çığ düştü. 10’u kurtuldu, 3’ü kız 4 gencin cesedi çıkarıldı.
HACETTEPE Üniversitesi Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü’nden öğrencilerin de aralarında bulunduğu 14 dağcı, önceki sabah Çamardı İlçesi sınırlarındaki Aladağlar’ın en yüksek yeri olan Demirkazık eteklerinde Mümtaz Çankaya Dağ ve Kayakevi’ne geldi. Burada kamp kuran dağcılar, dün sabah saatlerinde 3 bin 756 metre rakımlı Demirkazık Dağı’nda "kar tırmanışı"na geçti. Saat 08.00 sıralarında üzerlerine çığ düştü. 5 dağcı çığ altında kaldı. İlk şoku atlatan diğerleri, kar altında kalan arkadaşlarından 4’ünün cesedini çıkarırken, 1’ini de kurtardılar. Cesetleri çıkarılan dağcıların Bahar Ural, Nilgün Acar, Zümrüt Işık ve Soner Kolçak olduğu belirlendi.
JAK EKİBİ GELDİ
Facia haberinin duyulmasından sonra şu gelişmeler oldu: Ankara’dan yola çıkan 20 kişilik Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekibi de 2 helikopterle Mümtaz Çankaya Dağ ve Kayakevi’ne ulaştı. Aralarında 1 arama kurtarma köpeği de bulunan ekip, kurtarma ve kayıpları bulma çalışmalarına başladı. AKP’li Niğde Milletvekili Erdoğan Özgen ile Niğde İl Jandarma Komutanı Albay Naci Aydın, Gençlik ve Spor İl Müdürü Metin Kaplan da bizzat bölgeye giderek çalışmaları takip etti.
PLANLI TIRMANIŞ
Dağcılık ve trekking turizminin eşsiz mekánı ve Orta Toroslar’da yer alan Aladağlar’daki en yüksek 4 yükseltiden biri olan Demirkazık’ta, çığ altında kalanların planlı bir tırmanış yaptığı belirtildi. AKUT Niğde Şube Başkanı Nedim Urcan, dağcıların tırmanış yapacağından bilgisi olduğunu söyledi. Dağcıların bölgedeki "çığ" tehlikesini bildiklerini söyleyen Urcan, "Sabah telefon irtibatı kurdum. Üzerlerine çığ düştüğünü, 10’unun kurtulduğunu, 4’ünün de çığ altında kaldığını söylediler. 2 arkadaşlarının cesetlerini kendi imkánlarıyla çıkarttıklarını anlattılar. Diğer 2 arkadaşlarına da ulaşmaya çalıştıklarını ancak onlardan ümitlerini kestikleri belirterek yardım istediler" dedi. Olayın meydana geldiği saatlerden sonra bölgede rüzgár çıktığı ve havanın giderek kapandığı görüldü.
CESETLER İNDİRİLDİ
Mümtaz Çankaya Dağ ve Kayakevi’nde hazırlıklarını tamamlayan ve Sivil Savunma ekiplerinin de katılımıyla 50 kişiye ulaşan kurtarma timi saat 14.30 sıralarında bölgeye sevk edildi. JAK helikopterleri, 3 sorti yaparak ekiplerini Sokullupınar Mevkii’ne indirdi. Ekipler, çığ altında kalanlara saat 15.30 sıralarında ulaştı. Bir helikoptere yüklenen 2 ceset kayakevine indirildi. Ardından da ambulansla hastane morguna götürüldü.
HEPSİ ÖĞRENCİMİZ DEĞİL
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Tunçalp Özgen, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ile sürekli olarak irtibat halinde gelişmeleri yakından izlediklerini söyledi. Rektör Özgen, felaketten kurtulanlarla telefon görüşmesi yaptığını belirterek, "Arkadaşlarımızın bir bölümü bizim üniversitemizden, bazıları mezun olanlar ve aralarında başka yerlerden sivil dağcılar da var. Bizim etkinliğimiz olan ve bizden izin alınarak gerçekleştirilmiş bir tırmanış değil. Şu an için bunun bir önemi yok. Çok üzüntülüyüz" dedi.
ÜNİVERSİTE: İLGİMİZ YOK
Hacettepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bayhan, Aladağlar’a tırmanan öğrencilerin üniversitenin dağcılık kulübünden izin almadan gittiklerini bildirdi. Dağcılık kulübünden 30 Ocak’ta Ağrı’ya tırmanmak için daha önce istenen iznin iptal edildiğini, daha sonra yeni bir tırmanış için izin alınmadığını belirtti. Hacettepe Üniversitesi Dağcılık ve Doğa Sporları Topluluğu Danışmanı Gıyaseddin Demirhan, "Üniversitenin bilgisi dahilinde olan bir faaliyet değil. Öğrenciler, ara tatili değerlendirmek için gitmişler, bizim de haberimiz yok" dedi. Gazi Üniversitesi Dağcılık Kulübü Başkanı Prof. Dr. Suat Karaküçük de şunları söyledi: "Nasıl oldu da böyle bir hata yaptılar. Dağcılık Federasyonu da, biz de faaliyetlerimizin hepsini çığ tehlikesinden dolayı iptal ettik. Çünkü 15-20 gündür üst üste kar yağdı ve şimdi de hava yumuşamaya başladı. Şu günler tam da çığ mevsimiydi."
47 yılda 6 dağcı hayatını kaybetti
DEMİRKAZIK Dağı’nda son 47 yılda 6 dağcı öldü. İlk olarak Prof. Dr. Emre Kongar’ın İTÜ’de okuyan kardeşi Engin Kongar’ın yaşamı, 1955 yılında Demirkazık’ta noktaladı. Son olarak 1999 Nisan ayında dağ sevdalısı 22 yaşındaki Hacettepeli Soner Ünsal, tutunduğu kayanın kayması sonucu, bir hafta sonra da çığ altında kalan Fransız dağcı 48 yaşındaki Etiene Cortois dağ tutkusunun kurbanları oldular. İlk ve son Türk dağcıların mezarı aynı yerde bulunuyor.