Güncelleme Tarihi:
Yüksek okul bitiriyor, bilgisayar ve dil biliyorlar
Mengen'de bugüne kadar baba mesleği olan aşçılık, artık üniversitede öğretilen bir meslek oluyor. Mengen Meslek Yüksek Okulu bu yıl yabancı dil bilen, bilgisayar kullanabilen, dünya mutfaklarını tanıyan 19 aşçıyı mezun ediyor.
İlçede önceki yıl açılan ve sadece Aşçılık Bölümü olan Meslek Yüksek Okulu'nun Müdürü Prof. Dr. Gülten Özaltın, birinci sınıfta 22, bu yıl mezun olacak ikinci sınıfta ise 19 öğrenci bulunduğunu, mezunların diplomalarını 28 Mayıs tarihinde alacaklarını söyledi. Prof. Özaltın, genç aşçıların Türk turizmine önemli katkılar sağlayacağını da ekledi.
Aşçı adaylarının çok sıcak ortamda mesleğe hazırlandıklarını kaydeden Prof. Özaltın, her konuda olduğu gibi aşçılık mesleğinde de bilgi ve kültürün öne çıktığına dikkat çekti. Ayda 66 saat teorik, 38 saat pratik ders vererek 21'nci yüzyılın kültürlü aşçılarını mezun edeceklerini bildirdi. Türkiye'deki Meslek Yüksek Okulları arasında aşçılık programına sahip tek okulun Mengen'de bulunduğunu belirten Müdür Özaltın, ‘‘Öğrencilerimize, işletme, insan ilişkileri, resim süsleme, bilgisayar, mesleki yabancı dil, genel beslenme, gıda bilimi, gıda hijyeni, gıda mevzuatı ve kontrolü, yemek pişirme teknikleri, mutfak araç-gereçleri dersleri veriyoruz’’ dedi.
HEDEFLER BÜYÜK
Üniversiteli aşçılara, Türk ve dünya mutfaklarında çalışabilecek bilgi ve beceri, diğer meslektaşları ile iletişim kurabilecek dil gücü ve mutfakların özelliklerine uygun yiyecek hazırlayabilme becerisi kazandırılmaya çalışılıyor. Okulda mezunlarda bulunması gereken özellikler şöyle sıralanıyor:
Atatürk ilke ve inkılaplarını çağdaş yaşama uygulayabilen demokrat bir kişilik
Kendisi ve çevresiyle sağlıklı ilişkiler kurabilme
Türkçe'yi etkin olarak kullanabilme
Genel ve mesleki kültürü gerçekleştirecek kaynakları izleme
Mesleğin gerektirdiği ilke, mesleki bilgi ve beceriyi kazanma
Meslek etiğine uygun davranma
Ülke ve dünya mutfaklarının özelliklerini yakından tanıma, yöre yemeklerini araştırma
Sağlıklı yaşam kurallarına uyma
Çağdaş teknolojiden ve alanında yapılmış araştırmalardan yararlanma
Yabancı meslektaşlarıyla iletişim kurabilecek ölçüde yabancı dil bilme
Beslenme ve gıda ile ilgili satın alma, pazarlama ve tanıtma ilke ve kurallarını mesleğe uygulayarak, sorumlu olduğu mutfağı beceriyle yönetme
Mesleğiyle ilgili yasa, yönetmelik, tüzük ve genel kuralları bilme
Gerektiğinde bağımsız işyeri açmaya yarayacak beceriyi kazanma
Mesleğine gereken değeri vererek, yapılan işin kalitesini değerlendirme.