Güncelleme Tarihi:
Ankara'daki Orta Doğu Teknik, Ankara, Hacettepe, Gazi, Bilkent, TOBB Ekonomi ve Teknoloji, Çankaya, Başkent, Atılım, Ufuk üniversitelerinde yaklaşık 175 bin genç eğitim görüyor.
Ankara'da, bazı fakülte ve yüksekokulların şehir içinde bulunması nedeniyle önümüzdeki haftadan itibaren öğrenci trafiği artacak.
Bilkent ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji üniversitelerinde yeni akademik yıl 11 Eylülde başladı. Gazi ve Atılım üniversiteleri 18 Eylül, ODTÜ 20 Eylül, Ankara, Çankaya ve Ufuk üniversiteleri ise 28 Eylülde kapılarını öğrencilere açacak. Hacettepe Üniversitesinde ise 26 Eylülde açılış töreni düzenlenecek.
Bu üniversitelerin öğrencilere sunduğu eğitim olanaklarıyla sosyal imkanlar şöyle:
Ankara Üniversitesi: Dil ve Tarih Coğrafya, Veterinerlik, Eczacılık, Hukuk, Diş Hekimliği, Eğitim Bilimleri, Fen Bilimleri, Siyasal Bilgiler, İletişim, İlahiyat, Sağlık-Eğitim, Mühendislik, Tıp, Çankırı Orman Ziraat olmak üzere 15 fakültesi, 13 meslek yüksek okulu ve 9 enstitüsü bulunan Ankara Üniversitesi'nde, 5 bin 261'i ön lisans olmak üzere 35 bin 310 öğrenci eğitim görüyor, 3 bin 712 öğretim elemanı görev yapıyor.
Ankara içinde 5 öğrenci yurdu bulunan üniversitenin merkez yurdu olan Vehbi Koç Erkek Öğrenci Yurdunda 240 kişi barınıyor. Bu öğrencilerin yüzde 20'sinden ücret alınmıyor. Cebeci Kampüsü'ndeki Ankara Üniversitesi Milli Piyango Öğrenci Evi'nde 300, Cumhuriyet Öğrenci Evi'nde ise 216 kız öğrenciye kalıyor. Dışkapı Kampüsü'ndeki Yıldırım Beyazıt Öğrenci Evi yaklaşık 200 öğrenciye hizmet veriyor.
Üniversite bünyesinde değişik müzik dallarında korolar faaliyet gösteriyor. Öğrencilere, çeşitli enstrümanlar için kurs veriliyor. Modern dans topluluğu, halk dansları topluluğu, drama topluluğu, step gösteri toplulukları bulunan üniversitede tiyatro çalışmaları da yapılıyor. Resim, heykel, fotoğrafçılık, seramik gibi alanlarda çalışma yapmak isteyen öğrencilere olanak sağlanıyor. Gaziosmanpaşa'daki Kültür ve Sanat Evi ile Cebeci kampüsündeki Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı Sanat Evi sanatsal faaliyetlere ev sahipliği yapıyor. Ayrıca öğrenciler gruplar halinde Devlet Tiyatroları'nın oyunlarına götürülüyor.
Üniversitenin, 4 spor salonu, 2 minyatür ve 2 halı futbol sahası, kürek tesisleri, kayak evi, su sporları merkezi, çok sayıda basketbol, voleybol sahası ve tenis kortu bulunuyor.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi: Mimarlık, Fen-Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Eğitim, Mühendislik olmak üzere 5 fakülte, 5 enstitü ile Yabancı Diller Yüksek Okulu'na sahip Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ), yaklaşık 21 bin öğrenci eğitim görüyor, 2 bin 567 öğretim elemanı görev yapıyor.
Kampus içindeki toplam 18 yurt binasında, 3 bin 780'i erkek, 2 bin 900'u kız olmak üzere toplam 6 bin 680 öğrenci kalıyor. Üniversitenin, açık havuzu, kapalı olimpik yüzme havuzu, spor salonları, 13 bin kişilik tribünü ve 6 kulvarlı pisti bulunan çim futbol stadyumu, değişik büyüklüklerde futbol sahaları, tenis kortları, açık basketbol sahaları, açık voleybol sahaları, masa tenisi masaları, koşu parkurları, kriket sahası, Amerikan futbol sahası, güç geliştirme salonu, jimnastik salonu, spor merkezi bulunuyor.
Çok sayıda öğrenci topluluğu, çeşitli konser, sergi, gösteri ve konferans gibi kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikler düzenliyor.
Hacettepe Üniversitesi: Diş Hekimliği, Eczacılık, Edebiyat, Eğitim, Fen Bilimleri, Güzel Sanatlar, İktisadi ve İdari Bilimler, İletişim, Mühendislik, Tıp, Konservatuar olmak üzere 10 fakülte, 1 konservatuvar, 7 yüksekokul, 6 meslek yüksekokulu ve 13 enstitüsü bulunan Hacettepe Üniversitesi'nde 24 bin 415 öğrenci eğitim görüyor, 4 bin 171 öğretim elemanı görev yapıyor.
Beytepe yerleşkesindeki kız öğrenci yurtlarında 842, erkek öğrenci yurtlarında ise 548 öğrenci barınıyor. Sıhhıye'deki kız yurdunda 704, erkek yurdunda ise 356 kişi kalıyor. Beytepe Öğrenci Evleri'nde 1198, Sıhhiye Kampüsü'ndeki konukevlerinde 278 kişiye barınma olanağı sağlanıyor.
Üniversite bünyesindeki 89 öğrenci topluluğu, çeşitli konser, panel, film gösterimi Kültür Sanat Şenliği, Gençlik Haftası, v.b. etkinlikler düzenliyor.
Merkez Kampüsü'nde basketbol, voleybol, hentbol, badminton oynamaya elverişli, skorboard, havalandırma, güç geliştirme salonu ve 500 kişilik tribün kapasitesine sahip bir salon, Beytepe Kampüsü'nde ise kapalı spor salonu, güç geliştirme salonu, açık spor alanlarında tenis kortları, voleybol ve basketbol sahaları, futbol halı sahası ve çim sahalı stadyum mevcut bulunuyor.
Gazi Üniversitesi: Diş Hekimliği, Eczacılık, Endüstriyel Sanatlar Eğitim, Fen-Edebiyat, Gazi Eğitim, Güzel Sanatlar, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler, İletişim, Mesleki Eğitim, Mühendislik Mimarlık, Teknik Eğitim, Tıp, Ticaret Turizm Eğitim olmak üzere 14 fakülte, 4 yüksekokul, 10 meslek yüksek okulu ve 6 enstitüsü bulunan gazi üniversitesinde, yaklaşık 60 bin öğrenci eğitim görüyor, 4 bin 112 öğretim elemanı görev yapıyor.
Üniversitede, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı çalışan kulüp ve topluluklar dışında fakülte ve yüksekokullar bünyesinde öğrenci toplulukları da bulunuyor. Bu topluluklar, yıl boyunca çeşitli kurum ve kuruluşlarda faaliyetlerini sergiliyor.
Üniversite bünyesinde, spor salonları, olimpik yüzme havuzu, tenis sahaları, açık hava basketbol sahaları, aletli ve ritmik jimnastik salonu, güreş Salonu ve açık hava atletizm sahaları bulunuyor.
Bilkent Üniversitesi: Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık, İşletme, İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler, Eğitim, Mühendislik, İnsani Bilimler ve Edebiyat, Hukuk, Fen, Müzik ve Sahne Sanatları olmak üzere 9 fakülte, 3 meslek yüksekokulu, 7 enstitüsü bulanan Bilkent Üniversitesi'nde, 3 bin 66'sı burslu 8 bin 635'i burssuz toplam 11 bin 701 öğrenci öğrenim görüyor, 933 öğretim elamanı görev yapıyor .
Üniversite kampüsündeki 25 yurt binasında yaklaşık 4 bin öğrenci kalıyor. Üniversitede, kondisyon salonu, aerobik ve step stüdyosu, çok amaçlı program salonu, masa tenisi salonu, basketbol, voleybol, hentbol, squash, açık ve kapalı tenis kortları, yürüme ve koşu parkuru, halı saha, standart çim futbol sahası bulunuyor. Ayrıca 64 öğrenci kulübü çeşitli alanlarda faaliyet gösteriyor.
Başkent Üniversitesi: Diş Hekimliği, Eğitim, Fen-Edebiyat, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık, Hukuk, İktisadi ve İdari İlimler, İletişim, Mühendislik, Sağlık Bilimleri, Tıp, Ticari Bilimler olmak üzere 11 fakülte, 7 enstitüsü ile 3 meslek yüksek okulu bulunan Başkent Üniversitesi'nde, 7 bin 464 öğrenci eğitim görüyor, 1081 öğretim elemanı görev yapıyor.
Üniversitede 500 yatak kapasitesine sahip 3 yurt bulunuyor.
Üniversite bünyesinde, “Sosyal Amaçlı Topluluklar” ile “Meslek Amaçlı Topluluklar” faaliyet gösteriyor.
Öğrenciler, futbol, voleybol, basketbol, masa tenisi, aerobik-step, Amerikan futbolu, Uzak Doğu sporları, klasik dans satranç, bilardo, capoeira, yoga ve tenis dallarında, profesyonel çalıştırıcılarla spor yapma imkanı buluyor.
Bağlıca Kampusü'nde basketbol, voleybol, tenis sporlarına uygun olarak düzenlenmiş spor salonu, aerobik ve step merkezi, aletli kondisyon salonu, tenis, voleybol, basketbol ve mini futbol etkinliklerinin özelliklerine göre düzenlenmiş çok amaçlı açık alan spor tesisi, 4500 ve 5000 metre koşularının yapılabileceği yürüyüş ve koşu parkurları ve atletizm pisti, çim futbol sahası, halı saha ve kapalı tenis kortu bulunuyor.
Çankaya Üniversitesi: Fen-Edebiyat, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler, Mühendislik Mimarlık olmak üzere 4 fakültesi, 1 meslek yüksek okulu, 2 enstitüsü bulunan Çankaya Üniversitesi'nde 3 bin 687 öğrenci eğitim görüyor, 233 öğretim elemanı görev yapıyor.
Üniversite kampüsünde bir kız öğrenci yurdu bulunuyor. Üniversite bünyesinde, 2 spor salonu ve halı saha yer alıyor. 37 öğrenci topluluğu çeşitli alanlarda faaliyet gösteriyor.