Üniversite taban puanlarına nasıl erişilir? 2017 LYS tercihleri ne zaman yapılacak?

Güncelleme Tarihi:

Üniversite taban puanlarına nasıl erişilir 2017 LYS tercihleri ne zaman yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2017 18:123dk okuma

Üniversite taban puanlarına nasıl bakılacağı yüz binlerce öğrenci tarafından en çok merak edilen detaylar arasında gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. 2017 LYS sınav sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından gözler artık LYS tercihlerinin yapılmaya başlanılacağı zamana çevrildi. LYS tercihleri yapmadan önce Üniversitelerin taban puanlarını görmek isteyen öğrenciler ise konuyu internetten araştırıyorlar. Peki, Üniversite taban puanlarına nasıl erişilir? 2017 LYS tercihleri ne zaman yapılacak?

Haberin Devamı

Üniversite taban puanları aracılığıyla tercih işlemleri için hazırlıklarını sürdüren adaylar, tercihlerin ne zaman yapılacağını merak etmeye başladı. ÖSYM tarafından 18-26 Temmuz aralıklarında gerçekleştirileceği duyurulan LYS tercihleri, üniversite taban puanları bilgisini öğrenen adaylar tarafından şimdiden hazırlanmaya başlandı. Üniversite taban puanlarını öğrenmek isteyen öğrenciler şimdiden gidecekleri üniversiteler hakkında puan bilgisi almak istiyorlar. Peki, Üniversite taban puanlarına nasıl erişilir? 2017 LYS tercihleri ne zaman yapılacak?

Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) da açıklanmasıyla birlikte adayların üniversite tercih telaşı başladı. Adaylar, 18-26 Temmuz’da tercihlerini yapacaklar. Tablo 3'te yer alan ön lisans programlarını, 2017-Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) ilgili puan türünde 150 ve üzeri alanlar tercihleri arasında gösterebilecek. Tablo 4'teki yükseköğretim programlarını ise, 2017-YGS/LYS'lerde ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alan adaylar tercihleri arasında yazabilecek.

Haberin Devamı

ADAYLAR NASIL YERLEŞTİRİLECEKLER?

Adaylar, Tablo 3’teki ön lisans, Tablo 4’teki lisans programlarına;

-YGS veya LYS yerleştirme puanları,

- Yükseköğretim programlarıyla ilgili tercihleri,

- Yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları

göz önünde tutularak yerleştirilecek. Yerleştirme işlemlerinde 2017 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Yükseköğretim Programları Kontenjanları ve Kılavuzu ile 2017-ÖSYS Kılavuzu’nda yer alan kurallar geçerli olacak.

ÜNİVERSİTE TABAN PUANLARINA NASIL ERİŞİLİR?

Üniversite taban puanları ÖSYM tarafından yayımlandı. Üniversite taban puanlarını görüntülemek istediğiniz bölümü, aşağıda belirtilen linklere tıkladıktan sonra, açılan sayfada 'Ctrl+F' tuşlarına bastıktan sonra açılan sayfaya yazarak bulabilirsiniz. 

YGS İLE ALAN BÖLÜMLER İÇİN TIKLAYINIZ

LYS İLE ALAN BÖLÜMLER İÇİN TIKLAYINIZ

TERCİHLER İNTERNETTEN

Tercihler, T.C. Kimlik Numarası ve şifreyle ÖSYM’nin http://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılacak.

Haberin Devamı

Adaylar, tercihlerini internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacak. Bunun dışında

posta, faksla tercih bildiriminde bulunulamayacak.

‘2017 ÖSYS TERCİHLERİNİZ ÖSYM’YE BİLDİRİLMİŞTİR’ İFADESİ ÖNEMLİ

Adaylar, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerini tamamlayacak. Tercih işlemi, ekrandaki uyarılara göre sonlandırılmalı. Adayların tercihlerinin ÖSYM’ye ulaştığından emin olmaları için ekranda ‘2017-ÖSYS Tercihleriniz ÖSYM’ye bildirilmiştir’ ifadesini görmeleri gerekiyor. Adaylar, tercih işlemini tamamladıktan sonra ‘Tercih Süresi’ içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerini mutlaka kontrol etmeli ve yazıcıdan tercih listesinin bir dökümünü edinerek saklamalı.

Haberin Devamı

ÖZEL YETENEKLE GİRME ŞANSINIZ DA VAR

Özel yetenek gerektiren programların sınavlarıyla seçme ve yerleştirme işlemlerini her yükseköğretim kurumu kendi yapıyor. Bu alanlara başvurular da doğrudan programın bağlı bulunduğu yükseköğretim kurumuna yapılıyor. Bu fakültelere yerleştirme puanı, ÖSYM kılavuzunda verilen formüle göre standardize edilen özel yetenek sınavı puanının (ÖYSP-SP), Yükseköğretime Geçiş Puanı (YGS) ve Ortaöğretim Başarı Puanı’nın (ÖBP) belli katsayılarla çarpılmasıyla elde ediliyor. Özel yetenek sınavı gerektiren programlar, 2017 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları KIlavuzu’ndaki Tablo 5’te yer alacak. Burada yer alan programlara başvurabilmek için ise 2017-YGS’ye girmiş ve YGS puanlarının herhangi birinden en az 150 puan almış olmak gerekiyor.

Haberin Devamı

PUAN TÜRÜ DEĞİŞEN BÖLÜMLERİ HATIRLAYIN

Bölüm Adı          Eski Puan Türü  Yeni Puan Türü

Dijital Oyun Tasarımı    YGS-1   MF-4

El Sanatları (MTOK)       YGS-5   TS-2

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğrt.            YGS-1   MF-1

Beden Eğitimi ve Spor Öğrt.      YGS-6   TM-2

Kimya Öğretmenliği      YGS-2   MF-3

Okul Öncesi Öğretmenliği          YGS-5   TS-1

Özel Eğitim Öğretmenliği           YGS-   TS-1

İlahiyat             YGS-5   TS-1

Geleneksel Türk Sanatları (MTOK)         YGS-4   TS-2

Kuyumculuk ve Mücevher Tasarımı (MTOK)     YGS-5   TM-2

Tekstil Tasarımı               YGS-6   TM-2

İslami İlimler    YGS-4   TS-1

İslam Bilimleri YGS-4   TS-1

İslam ve Din Bilimleri   YGS-4   TS-1

Haberin Devamı

BARAJLARI UNUTMAYIN

Tıp fakültelerine 40 bin, hukuk fakültelerine 150 bin, mühendislikte (ziraat, su ürünleri ve orman fakülteleri hariç) 240 bin ve mimarlık fakültelerine 200 bin barajı getirildi. Son olarak eğitim fakültelerine 240 bin başarı sırası barajı konulduğu açıklandı.

YERLEŞTİRME SONUÇLARI NASIL DUYURULACAK?

Yerleştirme Sonuçları internet (https://sonuc.osym.gov.tr) aracılığıyla adaylara duyurulacak. Sonuç belgesi basılmayacak

ve adayların adreslerine gönderilmeyecek. Yurtdışındaki üniversitelere yerleştirilen adaylar için, gerekli olduğunda ve adayın müracaatı üzerine yerleştiği programı gösteren bir yazı verilecek.

BAKMADAN GEÇME!