Güncelleme Tarihi:
Pamukkale Üniversitesi'ne gelir sağlamak amacıyla kurulan 3 vakfa ait 47 şirket, kötü işletme nedeniyle 1.5 trilyon lira borçlandı. Üniversite haciz kıskacına girip, Rektör Prof. Mehmet Arif Akşit görevden alınınca bilgisayar, temizlik şirketleri kapatıldı, vakfa ait otel boşaltıldı. Maliye, Sayıştay ve YÖk, vakıflara inceleme başlattı.
Denizli'deki Pamukkale Üniversitesi'ne gelir sağlamak için kurulan 3 vakfa ait 5 şirketle, müstakil 47 şirket, yaklaşık 5 milyon dolar (1.5 trilyon lira) borçlanınca, şirketlerin faaliyeti durduruldu. Borç batağındaki üniversite de, haciz kıskacına girdi.
1992'de kurulan Pamukkale Üniversitesi'nin Rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Mehmet Arif Akşit, Eskişehir Anadolu ve Hacettepe üniversitelerini örnek alarak, gelir getirecek örgütlenme başlattı. Fakültelerin döner sermaye işletmelerinin yanısıra, 3 vakıf kanalıyla ticari ilişkilere girildi. Denizli Yükseköğretim Vakfı, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Vakfı ve Pamukkale Eğitim Vakfı bünyesinde, Pakbim, Padem, Tonguzlu, Paktem ve Fergana Otelcilik şirketlerinin yanısıra, kantin işletmeciliğini üstlenen 47 ayrı şirket kuruldu.
Şirketler borç batağına girip, Rektör Akşit görevden alınca, vekaleten Rektörlüğe getirilen Prof. Dr. Hasan Kazdağlı, vakıf bünyesindeki bilgisayar firması Pakbim, temizlik firması Paktem'le sözleşmesini feshetti. Vakfa ait Fergana Oteli boşalttı, burada kalan yüksek lisans öğrencileri yurda yerleştirildi. Festival düzenleyen Tonguzlu şirketi işlevini yitirdi. Kantin işletme şirketlerinin sözleşmeleri bitirildi. Pamukkale Yüksek Öğretim Vakfı'nın başkanlığını, Kazdağlı istemediği için Vali Yusuf Ziya Göksu üstlendi. Dil Eğitim Merkezi'nde eğitimin öğretim üyelerinin katkılarıyla yapılacağı bildirildi. Rektörlük bahçesinde imar izni almadan yapılan PEV Lisesi ve ilköğretim okulunun da kredi borcu, üniversiteye dert oldu.
ŞİRKETLERE İNCELEME
Vakıf bünyesindeki şirketlerle üniversite arasında yapılan sözleşmeleri fesheden ve holding rüyasını rafa kaldıran Rektör Vekili Kazdağlı, ‘‘Vakıflarla ilgili Maliye Bakanlığı, Sayıştay ve YÖK'ün incelemesi sürüyor. Eski rektörü yolsuzlukla suçlamıyoruz, ancak kötü işletmecilik yapılmış’’ dedi.
Kötü yönetimle üniversite şirketlerinin borç batağına sürüklediği iddia edilen eski Rektör Prof. Dr. Mehmet Akif Akşit ise Sayıştay denetçilerine verdiği savunmada, şöyle dedi:
‘‘Devletin zarara uğratılması sözkonusu değil. Kaldı ki işletmenin karı üniversite hastanesinin modernizasyonuna harcandı. Sözleşmeler de yasalara uygundur.’’
Rüya kabus oldu
Dönemin Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akif Akşit (Ortada), bilgisayar şirketinin açılışını törenle yapmıştı. (Üstte) Akşit, genel bütçeden ayrılan payla üniversitenin yerleşik, köklü ve saygın hale gelmesinin yıllar süreceği düşüncesiyle, vakıflar kanalıyla kurulacak şirketlerle kaynak elde etmeyi amaçladı. Pamukkale Yüksek Öğrenim Vakfı bünyesindeki PADEM (Pamukkale Dil Eğitim Merkezi) yabancı dil kursları verdi, TONGUZLU Pamukkale Festivali'nin organizasyonunu üstlendi. Tıp Fakültesi Vakfı'na bağlı PAKBİM de bilgisayar, cep telefonu, bilgisayar programları satışı yaptı. PAKTEM ise temizlik hizmetleri verdi. Fergana Otelcilik Hizmetleri Şirketi ise yüksek lisan eğitimi alan öğrencilere ücret karşılığı barınma olanağı sağladı. Ancak otel sonradan boşaltıldı. (Yanda) Rektör Akşit, bu işletmelerin işletme sermayesini oluşturmak ve yatırım yapmaları için kaynağı bankalardan aldığı kredilerle sağlıyordu. Akşit, ‘‘Ne kadar fazla kredi alınırsa, o kadar çok yatırım yapılır, o oranda gelir sağlanır, borçlar ödenirken, yeni krediler alınırdı’’ diyordu.