Güncelleme Tarihi:
Üniversiteye girmek ‘‘ateşten gömlek’’. Adaylar, ilk kez uygulanan tercih sistemiyle karşı karşıya. Pişman olmamak için uzmanlardan yardım almadan tercih yapmayın.
Üniversite adaylarına, tercih belirlerken hataya düşmemeleri için bir uzman yardımına başvurmaları öneriliyor. 'Önce sınav, sonra tercih' sisteminin ilk kez uygulanması nedeniyle geri dönüşü olmayan hatalar yapılabileceğine dikkat çeken uzmanlar, öğrencilere şu önerilerde bulundular:
MEF Dershanesi Rehber Öğretmeni Nigar Aras:
Öğrencilerin tercihlerini yaparken tek bir alana, bölüme, şehire, üniversiteye saplanıp kalmamaları gerekiyor. Aday kendi yüzdelik dilimi ile seçeceği okulların yüzdelik dilimlerini iyi karşılaştırmalı. Yüzde dilimleri çakışan yerleri tercih etmeli. Geçen yılki verileri dikkate alacaklarından, bunlarda bu farklılaşma olabileceğini göz önünde bulundurmalılar.
Uzman Dershanesi Rehber Öğretmeni İlyas Altındağ:
Tercihlerde belirsizlik sözkonusu olduğu için yüksek puan alanların da açıkta kalması sözkonusu olabilir. Uzman yardımı özellikle 'ölü tercih' yapılmaması için önemli. Gençlerin doğru ve akıllıca tercih yapabilmeleri için herşeyden önce ortaöğretim başarı puanlarının doğru olarak hesaplanması gerekiyor. Gençlerin tercih formuna istekli oldukları meslekleri yazmalarını öneriyorum. Farklı alanlarda tercih yapanlar puan düşmesine karşı dikkatli olmalı.
Erol Altaca Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Fulya Aydın:
Gençlerin ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarını hesaplayarak, istedikleri bölüme girmeleri için ne kadar şansları olduğunu belirlemeleri gerekiyor. Gençlerin en çok istedikleri bölümlerle, kazanabilecekleri bölümlerin yüzdelik dilimlerini kontrol etmeleri lazım. Öğrencilerin minimum ve maksimumlarını belirleyip, o ayarda tercih yapmaları önemli. Tercih hatasından çok kişi açıkta kalabilir. 'Ben kazanamam' diye yazılmayan bölümler nedeniyle pişmanlıklar yaşanabilir.