Unifar Kimya: Zehirli varille ilgimiz yok

Güncelleme Tarihi:

Unifar Kimya: Zehirli varille ilgimiz yok
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2006 15:49

Unifar Kimya Sanayi AŞ Genel Müdürü M. Ferhat İlhan, İstanbul'un Tuzla ilçesinde bulunan tehlikeli atık varilleriyle ilgilerinin bulunmadığını bildirdi.

Haberin Devamı

M. Ferhat İlhan, fabrikada düzenlediği basın toplantısında, Gebze'nin Şekerpınar Beldesi'nde kurulu üretim tesislerinde, ilaç hammaddesi üretildiğini ve fabrikanın ÇED, atık su deşarj izni, emisyon raporu, tehlikeli atık bertaraf raporları çerçevesinde hiçbir eksiği bulunmadığını belirtti.

Firmanın adının, bilinçli ya da bilinçsiz olarak, İstanbul Tuzla'da doğaya terkedilmiş olarak bulunan tehlikeli atık varilleriyle birlikte anıldığına işaret eden İlhan, “Tuzla'da terkedilmiş olarak bulunan, kanserojen fenol maddesi ihtiva eden varillerin içerdiği maddeler ile firmamızın hiçbir alakası yoktur” dedi.

Unifar Kimya Sanayi AŞ'nin üretim yöntemlerinde kanserojen özelliklere sahip fenol ve fenol türevi üretimi hiçbir basamakta kullanılmadığını ifade eden İlhan, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Bu nedenle, fenol ve türevleri hiçbir şekilde firmamız tarafından, üretim amacıyla satın alınan ve ithal edilen bir malzeme değildir. Üretim aşamalarımızdaki ürünler, yan ürünler ve atıklar arasında da, fenol ve fenol türevleri oluşmamaktadır. Dolayısıyla Tuzla'da gömülü bulunan kanserojen atıklarla da hiçbir bağlantımız da yoktur.
Ünifar'ın bir çevre yönetim sistemi ve bir atık toplama planı vardır. Bu doğrultuda tüm atıkları Çevre Bakanlığı'ndan lisanslı geri kazanım ve bertaraf firmalarına verilmektedir. Bu zehirli atıklar, sizler gibi, başta ben olmak üzere tüm Ünifar çalışanlarınca da tepkiyle karşılanmaktadır.”

Durumun açıklığa kavuşturulması için Sağlık Bakanlığı'na başvurduklarını bildiren İlhan, Kocaeli Valiliği, Tuzla Savcılığı, TÜBİTAK ve İstanbul Teknik Üniversitesi'ni tesislerde inceleme yapmaya davet etti.

CEZALAR KOKU VE ATIK SUDAN

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Genel Müdür M. Ferhat İlhan, fabrikanın daha önce çevre cezası alıp alınmadığının sorulması üzerine, tüm “Üç aşamalı arıtma tesisimizin kendisine has kokuları var. Yediğimiz tüm cezalar, bu kokulara atfen. Şekerpınar Belediyesinin atık su döktüğümüze dair cezası ise İzmit'ten Şekerpınar'daki arıtma tesisimize nakil yapan kamyonun yokuşlu yolda akıntı yapmasından ötürü oldu” dedi.

Haberin Devamı

Atık varillerinin üzerindeki yazıların kazınarak silinmesinin nedenine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Proses Uygulama ve Geliştirme Sorumlusu Emine Özbek ise “Bu varillerin, tesisten çıktıktan sonra ne amaçla kullanılacağını bilemeyiz. O yüzden üzerlerini kazıyoruz” diye konuştu.

Firmanın çalışmaları hakkında bilgi veren ve son dönemde kuş gribine karşı tamamıyla Türkiye'de yetişen hammaddelere dayalı ilaç üretmek üzere araştırmalar yapıldığını anlatan İlhan, daha sonra gazetecilere tesisi gezdirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!