UNESCO 60 yaşında

Güncelleme Tarihi:

UNESCO 60 yaşında
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2005 11:31

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ”Dünya barışını tehdit eden terör, yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve hoşgörüsüzlüğe karşı savaşımda UNESCO'nun öz görev tanımında yer alan, 'savaşların insan zihninde doğduğu gibi barışın da insan zihninde doğması gerektiği' ilkesi, günümüzde insanlığın barışı kurma ve sürdürme çabalarında temel dayanağı olmuştur” dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Sezer, UNESCO'nun kuruluşunun 60. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Cumhurbaşkanı Sezer, mesajında kuruluşunun 60. yılında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nü (UNESCO), dünyada barışın ve güvenliğin sürekliliğinin sağlanması amacıyla ülkeler arasında eğitim, bilim, kültür ve iletişim alanında işbirliğini geliştirme yönündeki çalışma ve katkıları nedeniyle kutladı. Cumhurbaşkanı Sezer, mesajında şunları kaydetti:“Dünya barışını tehdit eden terör, yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve hoşgörüsüzlüğe karşı savaşımda UNESCO'nun öz görev tanımında yer alan, 'savaşların insan zihninde doğduğu gibi barışın da insan zihninde doğması gerektiği' ilkesi, günümüzde insanlığın barışı kurma ve sürdürme çabalarında temel dayanağı olmuştur.Bu bağlamda, 2005 yılında yapılan 33. Genel Konferans'ın somut sonuçları arasında yer alan ve 2002 yılında onaylanmış bulunan UNESCO Felsefe Günü'nün kapsamının genişletilmesi ve her yıl Kasım ayının üçüncü Perşembe gününün 'Dünya Felsefe Günü' ilan edilmesi, UNESCO'nun dünya barışına olumlu ve birleştirici düşünme gücüne önemli bir katkısını oluşturmuştur.

Haberin Devamı

UNESCO, insanlığın kendini koruması, yaşamını anlamlı kılması için kültürel miras alanında olduğu gibi doğal mirasın öneminin de bilinciyle 'İnsan ve Biyoküre' programını hazırlamıştır. Artvin'in Camili koruma alanının bu çerçevede 2005 yılında 'UNESCO Biyosfer Rezervi' ilan edilmesi, memnuniyet verici bir gelişmedir. Aynı zamanda Türkiye'nin doğal mirasın korunmasına gösterdiği özenin de yeni bir örneğidir.

Hoşgörüsüzlüğün temel taşlarından olan bilgisizlik ve yoksullukla savaşım programlarından dolayı UNESCO, ayrıca beğeniyle karşılanan bir işlev görmektedir. Türkiye, bütün ulusal olanakları ile eğitim, bilim, kültür ve iletişim alanlarında UNESCO bünyesinde yürütülen değerli çalışmalara katılmaktadır.
UNESCO'nun insanlık için sürdürmekte olduğu değerli çalışma ve hizmetlerin sürmesini diliyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!