A.A.
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2006 11:31
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, kendisine ait 2 evin de bulunduğu İstanbul-Çamlıca'daki imar planı değişikliğiyle ilgili açıklama yaptı. Unakıtan, "Villarını SİT alanından kurtardı" suçlamalarının gerçeği yansıtmadığını savundu. Maliye Bakanı, "Şahsıma özel bir imar affı sözkonusu değil" dedi.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Üsküdar-Çamlıca bölgesindeki imar planı değişikliği konusunda yazılı bir açıklama yaptı. Koruma Kurulu tarafından alınan bir karar vesile edilerek hakkında, gerçeğe aykırı ve çirkin yakıştırmalar içeren yayınlar yapıldığını belirten Unakıtan, konuyla ilgili haberlerin de gerçeklerle bağdaşmadığını ifade etti.
Söz konusu imar planının şahsına özel bir plan olmadığını vurgulayan Unakıtan, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Ben ve ailem, yakın bir zamanda Çamlıca'ya yerleşmiş değiliz. Bahse konu yerde 23 yıldır ikamet etmekteyiz. Söz konusu gayrımenkulü iktisap ettiğimiz 1981-1982 yılında bölge doğal sit alanı olmadığı gibi o zaman geçerli olan imar planına göre de yüzde 25 inşaat izni bulunmaktaydı. Buna göre, bu arsa üzerine 4 villa ya da 16 daireli bina inşaatı yapma hakkı bulunmaktaydı. Ancak ben bunun yerine sadece ruhsatlı tek bir ev yaptırdım. Bunun yanına 8 yıl önce de ikincisini yaptırdım.
Sonradan burası 1991 yılında doğal sit alanı ilan edilmiş ve 1998 yılında da sit alanının sınırları genişletilmiştir. Görüldüğü üzere, konutumu yaptırırken ve ikamet ederken bölge doğal sit alanı değildir, sonradan doğal sit alanı ilan edilmiştir. Bunun sonucu olarak da bölgenin imar planları geçersiz hale gelmiştir.”
PLAN SÜRECİ
Bu kapsamda Üsküdar ilçesinde plansız kalan Büyük-Küçük Çamlıca Doğal Sit Alanına ilişkin olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce hazırlanan 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı'nın, 1998 yılında Belediye Meclisi'ne sunulduğunu kaydeden Unakıtan, nazım imar planı analitik etütleri ve kurum görüşlerinin 2004 yılında güncelleştirilerek, plan kararlarının oluşturulduğunu bildirdi.
Bunların 6 Nisan 2005 tarihli yazı ile İstanbul 3 no'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na (KTVK) iletildiğini belirten Unakıtan, plan süreci hakkında da şu bilgileri verdi: “Kurulca uygun görülen 1/5000 ölçekli Büyük ve Küçük Çamlıca doğal ve kentsel sit alanı koruma amaçlı nazım imar planı İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 16 Haziran 2005 tarih ve 1175 sayılı Kararıyla oybirliği ile onaylanmıştır. 11 Temmuz 2005 tarihinde plan,
Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nca da onaylanmış, 29 Temmuz 2005 ile 29 Ağustos 2005 tarihleri arasında Harita Müdürlüğü'nce askıya çıkarılmıştır.
Yasal süreç kapsamında Üsküdar Belediye Başkanlığı'nca hazırlanan 1/1000 ölçekli koruma amaçlı Büyük-Küçük Çamlıca Doğal ve Kentsel Sit Alanı Uygulama İmar Planları ilgili Kurulca teknik eksiklikleri nedeniyle Üsküdar Belediyesi'ne iade edilmiştir. Buna istinaden imar planları yapılıncaya kadar, Büyük-Küçük Çamlıca doğal sit alanı geçiş dönemi yapılanma koşulları çerçevesinde inşaat uygulaması yapılmasına, İstanbul 3 No'lu KTVK'nın kararı ile imkan tanınmıştır.”
BİNLERCE KONUTU İLGİLENDİRİYOR
Maliye Bakanı Unakıtan açıklamasında, 1991 yılından itibaren başlayan planlama prosedürünün ancak tamamlanabildiğini, bunun genel bir plan olduğunu, binlerce konutu ilgilendirdiğini ve sadece şahsına ait parselle ilgili özel bir düzenleme içermediğini belirtti. “Sadece sahibi olduğum parsele ait bir planlama yapılması ya da şahsıma özel bir (imar affı) düzenlemesi söz konusu değildir” diyen Unakıtan, KTVK'nin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olduğuna da dikkati çekti.
Bu Bakanlıkça yapılan açıklamada da, 3 no'lu komisyondaki 2 üyenin, alınan kararlara muhalefet ettiği için görevlerinden kovulduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığının belirtildiğine işaret eden Unakıtan, konuyla ilgili her türlü yasal hakkı saklı kalmak kaydıyla olayı kamuoyunun bilgisine sunduğunu bildirdi.