DHA
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2006 15:04
Antalya'da Vergi Konseyi'nin ‘AB Sürecinde Kayıtlı Ekonomiye Geçiş’ adlı toplantısına katılan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, fiyatları aşağıya çekeceğini belirten tekstilcilerin sözüne uyarak vergi indirimi yapmalarına rağmen en çok zammı giyim sektörünün yaptığını söyledi. Unakıtan, “Biz indirdik, onlar bindirdi” dedi.
The Marmara Antalya Otel'de düzenlenen toplantının açılış konuşmasını Maliye Bakanı Kemal Unakıtan yaptı. AB üyeliğine geçmenin, kayıt dışı ekonominin AB normlarını Türkiye'ye taşımak açısından önemli olduğunu söyleyen Unakıtan, “AB'ye girmek istememiz, onların parasına ihtiyacımız olduğundan değil. Biz kendimize güveniyoruz. Buna ihtiyacımız yok. 73 milyonluk genç nüfusumuzun dinamizminden yararlanacaklar. Biz o topluluğa birşeyler katmak için giriyoruz” diye konuştu.
2013 yılına kadar bir stratejik plan yaptıklarını ve meclise sunulacağını dile getiren Unakıtan, kişi başı milli gelirin 10 bin dolara çıkmasını hedeflediklerini söyledi. 6- 7 senenin, bir milletin hayatında çok önemli bir süre olmadığını belirten Unakıtan, “Akıllı hareket edersek başaracağız. Nasıl ilk kez kişi başı milli geliri 5 bin dolara çıkardıysak, 7 yıl süren ikinci dönemde de 10 bin doları bulacağız. Ondan sonraki hedeflerimiz daha büyük olacak” dedi. Kayıtdışı ekonominin kayıt altına alınmasının devlet politikası haline getirilmesi gerektiğini belirten Unakıtan, “Bunu bir ülke olarak topyekün çözmek lazım. Sadece Maliye Bakanlığı olarak bunun altından kalkamayız. Kayıt dışılığı gelişmiş ülkeler seviyesine getirmek istiyoruz” dedi.
‘BİZ 5 BİN DOLARLIK ADAM DEĞİLİZ’
Gayri Safi Milli Hasıla'yı, Türkiye İstatistik Kurumu'nun hesapladığını hatırlatan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ancak kayıt dışılığın gerçek milli geliri ortaya çıkarmadığını söyledi. İstatistik kurumunun kayıt dışılığı kavrayamadığını belirten Unakıtan, “Dışarıya karşı daha fazla fakir görünüyoruz. Biz 5 bin dolarlık adam değiliz. Daha fazlasıyız. Bizim milli gelirimiz daha iyi” diye konuştu.
VERGİ İNDİRİMİ GEREKMİYOR
Kayıt dışı ekonominin önüne geçmek için bazı KDV'lerde indirim oranı yaptıklarını dile getiren Unakıtan, şöyle devam etti: “KDV indirimi yapınca kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasında faydası oldu mu? Bir kısım oldu. Tahmin ettiğim kadar olmadı. Neden? Tekstilciler ‘Sayın bakanım vergiyi indirin biz de fiyatları indirelim’ dediler. Tekstilde KDV'yi indirdik. Enflasyon hesaplarına baktım, en fazla zammı giyim sektörü yapmış. E kardeşim hani indirmiştik biz bunu. ‘Fiyatları indireceğiz’ dediler, ne oldu? Şimdi ne diyecekler ‘sayın bakanım’a. Kayıt dışının önüne geçiş için illa vergi indirimi olması gerekmiyormuş. Ben indirdim onlar bindirdi. Sanki hiç indirmemişiz gibi bir de üstüne bindirdiler. Ben öyle yorumluyorum.”
VERGİDE ADALET
Verginin tabana yayılması gerektiğini vurgulayan Unakıtan, “Vergi oranlarının yüksekliğini mazeret göstermeye, kimsenin kayıt dışında kalmak için mazereti olmadığına inanıyoruz. Vergi tabana yayılacak, herkes kanunlarda belirtilen ve üzerine düşen vergisini ödeyecek. Vergide adalet sağlanacak. Vergi yükü düşecek” diye konuştu.