Güncelleme Tarihi:
Kemal Unakıtan, Gaziantep Sanayi Odası'nın meclis toplantısında yaptığı konuşmada, iktidarların bir numaralı işinin ekonomik büyümeyi sağlamak olduğunu belirterek, büyümenin ancak üretim ve yatırımı artırmakla, siyasal ve ekonomik istikrarla sağlanacağını söyledi.
Unakıtan, enflasyonu ve faizleri düşürdüklerini belirterek, ”Faizler ve enflasyon daha da düşecek. Mali disiplinden de taviz vermeden devam edeceğiz” dedi.
Türkiye'de 2005 yılında yapılan 100 milyar YTL yatırımın 75 milyar YTL'lik bölümünü özel sektörün yaptığını belirten Unakıtan, özel sektörün önünü gördüğü ve ülkenin geleceğine inandığı için yatırım yaptığını vurguladı.
Unakıtan, AK Parti hükümetinden önceki son 20 yılda yabancı sermayenin ortalaması 1 milyar doları aşmazken, ülkeye geçen yıl 10 milyar YTL yabancı sermaye girdiğini söyledi.
VERGİLERİ İNDİRİYORUM, GELİRLERİM ARTIYOR
Unakıtan, kendisinin daha sonraki zamanlarda 2 şeyle anılacağını ifade ederek, şöyle devam etti:
“Birincisi, 'bütçenin iki yakasını biraraya getirdi' diyecekler. Türkiye'nin çektikleri, bütçe açıklarının neticesidir. Bütçe açıklarını kapatacağız. Bir de 'vergileri düşüren bakan' diyecekler bana. Ama, ben vergileri düşürdükçe daha fazla topluyorum. İlk geldiğimiz zaman bizden önce bütçelerin gelirleri 75 katrilyon liraydı, bu sene 160 katrilyon oluyor. Ben vergileri indiriyorum, gelirlerim artıyor. Çünkü, maliye politikalarını ekonomik büyümeye paralel halde tutuyoruz.
Türkiye'nin önü açık, ufku geniş. Yaptığımız yapısal değişikliklerle de bu başarılar kalıcı olacak.”
Unakıtan, paradan 6 sıfır attıklarını hatırlatarak, “Parada erime yok. Hatta dolar ve avro değişiyor, bizim TL taş gibi duruyor. Yabancı bankalar dışarıda TL'den tahvil çıkarıp satıyorlar. Bu hale geldik” diye konuştu.
YÜKSEK TEKNOLOJİYE KAYMALIYIZ
Unakıtan, ekonominin temelinde özel sektörü gördüklerini ve o bakımdan özelleştirmelere önem verdiklerini ifade ederek, “Biz şimdi özel sektörün önündeki engelleri kaldıralım diyoruz. Özel sektörü rekabetçi hale getirebilmemiz için vergileri düşürdük” dedi.
Unakıtan, yatırım indirimini, çok büyük kısmın Marmara'da kümelendiği için kaldırdıklarını, herkesin yararlanması için vergileri indirdiklerini kaydetti.
Çin ve Hindistan'ın çok ucuz maliyetlerle dünya pazarlarını adeta salladıklarını ifade eden Unakıtan, bu ülkelerin işçilik maliyetiyle rekabet etmelerinin mümkün olmadığını söyledi.
Unakıtan, sanayicinin işçilik üzerindeki yüklerden yakınmalarına karşılık şöyle konuştu:
“Bizim, yüksek teknoloji yatırımlarına doğru yavaş yavaş kaymamız lazım. En ümitli olduğum yer de Gaziantep. Mesela ben Gaziantep'i düşünürken, robotların imal edildiği, yüksek teknolojik makinelerin yapıldığı bir şehir düşünüyorum.”
İSTİHDAM ÜZERİNDEKİ VERGİ YÜKÜNÜ DÜŞÜRECEĞİZ
Unakıtan, tekstilcilerin çok büyük sıkıntıları olduğunu bildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
“Biz bir iş yapacağız şimdi. Onun müjdesini vereyim size, yakında istihdam üzerindeki vergi yükünü düşüreceğiz. İleriye dönük enerjinin de fiyatını düşürmek istiyoruz ama maliyetini düşürmemiz icap ediyor. Eğer ben bütçeden para vererek enerjinin fiyatını düşürmeye kalksam 1 sent düşürmek için 500 trilyon vermem lazım. O zaman enerjinin maliyetini düşürmemiz lazım. Onun için nükleere girelim, santralleri artıralım diye uğraşıyoruz.”
İstihdamın üzerindeki vergi yükünü düşürmek için Çalışma Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak çalıştıklarını anlatan Unakıtan, “Benim arzum çok kısa zamanda çıkarmak” dedi.
Unakıtan, KDV iadeleriyle ilgili kararnameyi Bakanlar Kurulu'na sevkettiklerini ve makine imalatçılarına ucuz kredi vereceklerini bildirdi.
TEŞVİK
Sanayicinin Teşvik Yasası ile ilgili yoğun yakınmalarına karşılık Unakıtan, “Bana öyle bir yakındınız ki burada beni mıhlayıp durdunuz. Gelen bir çaktı, giden bir çaktı” dedi.
Unakıtan, şöyle devam etti:
“Teşviklerle bir yer abat olsaydı bizim Doğu var ya, Van'ı, Erzurum'u, Hakkari'si bugün cennet olurdu. Bunlara verilmedik teşvik kalmadı şimdiye kadar. Demek ki bir yerin kalkınması için en önemli husus altyapı yatırımlarının uygun olması. Şimdi enseyi karartmanın alemi yok. Teşvikleri oturur değerlendiririz. Ne destek isterseniz de bakarız.”
Özelleştirmeyi yapmadaki niyetlerinin para kazanıp borçları ödemek olmadığını, devleti ekonomik etkinliklerden kurtarmak gerektiğini kaydeden Unakıtan, “Devlet devletliğini yapsın. Bize gölge etmesin başka ihsan istemiyorum, onun gibi. Gelsin kaideleri koysun, denetlesin, vergisini alsın. Eskiden süt fabrikası, yağ fabrikası devlete aitti. Çimento, kağıt, şeker hepsi. Şimdi sat sat bitmiyor. Ben diyorum, ne komünist ülkeymişiz bu kadar. Haberimiz yok” diye konuştu.