Unakıtan çalıştığı fabrikaya bakan olarak geldi

Güncelleme Tarihi:

Unakıtan çalıştığı fabrikaya bakan olarak geldi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2007 17:29

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, istikrarın önlenmesi için dedikodular çıkarıldığını bildirerek, “o parti veya bu parti fark etmez ama istikrarın önlenmesinin zararını bu millet çekecek. Türkiye daha iyi olmak mecburiyetindedir. Milletler camiasında onurlu bir şekilde yer almak için elbirliğiyle büyümemiz, bunun için de istikrarı sürdürmemiz lazım” dedi.

Eşi Ahsen Unakıtan ile birlikte Niğde'ye gelen Bakan Unakıtan, Niğde'de 30 yıl önce genel müdür yardımcısı olarak çalıştığı Birko Şirketler grubuna bağlı fabrikalarda incelemelerde bulundu.

Birko Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Mumcu'dan fabrikanın faaliyetleri ile ilgili brifing alan Unakıtan, burada Atatürk, Başbakan Erdoğan ve kendisinin fotoğraflarının dokunduğu halıların önünde yemek yedi.
Mumcu, Bakan Unakıtan'a fabrikada çalıştığı döneme ait fotoğrafını hediye etti. Ahsen Unakıtan da eşi için (o zamanda yakışıklıymış) diyerek espri yaptı. 1977 yılında fabrikada genel müdür yardımcısı olarak görev yaptığını ifade eden Unakıtan, o dönemde sadece iplik üretimi yapan fabrikanın bu kadar gelişmesinden dolayı mutluluk duyduğunu kaydetti. Niğde'nin kendisi için ayrı bir anlam taşıdığını belirten Unakıtan, “Beni Niğde'nin bakanı olarak görebilirsiniz” dedi.

Bakan Unakıtan, daha sonra Niğde Organize Sanayi Bölgesi'nde sanayicilerle toplantı yaptı. Unakıtan, burada, “Sanayicilerin sıkıntılarını iyi bilirim, çünkü o sıkıntıları ben de yaşadım” diye konuştu. Dünyada güçlü olan ülkelerin istikrar ve üretimle diğer ülkelerden üstün hale geldiğine dikkat çeken Unakıtan, Türkiye'nin kalkınabilmesi için üretim yapması gerektiğini söyledi. Bugün ülkelerin büyüklüklerini ürettikleri ile gösterdiklerini, ABD'nin dünya üzerindeki üretimin yüzde 25'ini yaptığını anımsatan Unakıtan, şöyle konuştu: “Bunun için ABD, dünyanın en büyük ekonomisi. Üretmek içinde yatırım yapmak gerekiyor. Yatırım için de müsait iklim olması lazım. Faizler düşük olsun, enflasyon düşük olsun, sermaye iyi olsun. Ama istikrar olmadan olmaz. Hem siyasi hem ekonomik istikrar olmazsa hiçbir şey olmaz. Gerginlikler, karışıklıklar olan bir ülkede insanlar yatırım yapmak değil işyerine gitmek bile istemez. İnsan kaybettiği zaman istikrarın kıymetini anlar. Türkiye istikrar içinde 5. yılına girdi. Türk milleti gerilimden, kavgadan gürültüden bıkmıştır. Siyasi ve ekonomik istikrar olduğu için bu büyümeyi yakaladı. Türkiye, OECD ülkeleri arasında en yüksek büyümeyi, AB ülkeleri içinde en büyük büyümeyi sağlayan ülkelerden biridir. Son 4 yılda yıllık ortalama yüzde 7,8 oranında büyüdük.”

“İSTİKRARDAN RAHATSIZ OLANLAR VAR”

“İstikrar bu kadar önemli ama istikrardan rahatsız olanlar var” diyen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, “Bir tane Türkiye var ve ona gözümüz gibi bakmamız lazım. Gelişmiş ülkelerin seviyesine gelebilmemiz için istikrarı sürdürmemiz lazım. İstikrarın önlenmesi için dedikodular çıkarılıyor. O parti veya bu parti fark etmez ama istikrarın önlenmesinin zararını bu millet çekecek. Türkiye daha iyi olmak mecburiyetindedir. Milletler camiasında onurlu bir şekilde yer almak için elbirliğiyle büyümemiz, bunun için de istikrarı sürdürmemiz lazım.”

İstikranın sürdürülmesi için yüksek enflasyon, yüksek faiz ve krizlerin önlenmesi gerektiğini ifade eden Unakıtan, şöyle devam etti: “Bunun için gerekli önlemleri alıyoruz. Bütçe açıkları her türlü sıkıntının kaynağıdır. Bütçe açığı anahtar bir problemdir. Biz geldiğimizde bütçe açığı 40 milyar YTL idi geçen yıl bu rakam 3,9 milyar YTL'ye düşmüş. GSMH oranı 0,7 oranında. 30 yıldır böyle bir şey görülmedi. Yüksek faizler var bütçenin üzerinde. Türkiye lüzumsuz yere borçlandırılmış. Bütçe açığının düşmesi, o ülkenin geleceğinin aydınlık olduğunu gösterir. Bütçe açığını düşürmek için milletin parasına sahip çıktık. Yolsuzlukları durdurduk. Bir milletin parası o milletin onurudur. 6 sıfır atarak onur duyacağımız yeni Türk lirasına kavuştuk. Türk ekonomisi doğru yoldadır ve bu milleti refaha kavuşturacak yoldadır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.”

“2013'TE GSMH 10 BİN DOLAR OLACAK”

Bakan Unakıtan, ülkemizde 2002'de 2500 dolar olan gayri safi milli hasılanın (GSMH), 5500 dolara yaklaştığını, ekonomik politikalardan taviz verilmeden gidilirse 2013 yılında 10 bin dolar kişi başına düşen GSMH olacağını belirterek, ”O kırılma noktasından sonra bizi kimse tutamaz. O zaman AB bizi bir an önce almak için düşünecek. Bu sefer biz düşüneceğiz (sizin durumunuz nasıl) diye. Ancak, istikrarı sevmeyenleri bizim de sevmememiz lazım. Bundan sonra tarım nüfusu azalacak, sanayi ile uğraşan nüfus artacak. Bölgeler arası dengesizlikler daha da azalacak” dedi.
Teşvik Yasası'nın süresinin uzatıldığını, kanunda teşvik kapsamındaki illerde 30 kişi çalıştırma şartının da 10 işçiye düşürüleceğini sözlerine ekleyen Unakıtan, “Bundan sonra Ar-Ge ve inovasyon konusunda da teşvikler getireceğiz. Mesela Fransa'nın GSMH'sı bizim 6 katımız. Ama bizden 6 kat daha fazla çalışıyorlar veya 6 kat daha fazla üretim yaptıkları anlamına gelmiyor. Ama onlar, daha değerli ürünler, daha teknolojik ürünler üretiyorlar. Bizim sanayicimiz de teknolojik ürünlere yönelecek” diye konuştu. Toplantıya Vali Gündüz Beder, Belediye Başkanı Mümin İnan, AK Parti Milletvekilleri Erdoğan Özegen ve Mahmut Uğur Çetin ile sanayiciler katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!