A.A.
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2005 21:12
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ekonomideki sorunların çözümü için üreticinin önündeki taşları temizlemeye çalıştıklarını belirterek, “Cari açıkla kalıcı mücadele burada yatıyor” dedi.
Unakıtan, Ankara Ticaret Borsası'nın (ATB) Aralık ayı meclis toplantısına katıldı. Ankara Borsası Başkanı Faik Yavuz yaptığı açılış konuşmasına, Unakıtan'ın “Bütçe iyi olduğunda, Dışişleri Bakanı'nın dışarıda yürüyüşü değişir” sözüne atıfta bulunarak, “Bütçe denk geldi, Sayın Bakan sizin de yürüyüşünüz değişmiş. Yeni yürüyüşünüz hayırlı olsun” dedi. Yavuz, kendilerinin de yürüyüşü değiştiğinde, Türkiye için daha iyi bir noktaya gelinmiş olunacağını kaydetti. Ekonomide önemli gelişmeler sağlandığını ancak bazı sorunlar aşılırken yenilerinin ortaya çıktığını anlatan Yavuz, “Ekonomi büyürken işsizlik azalmıyorsa, burada ciddi bir sorun var demektir. İstihdamı artırmak ve cari açık sorununu gidermek için 'yüksek reel faiz, sıcak para ve düşük döviz kuru politikası'nın mutlaka değiştirmek gerekir” dedi. Tarım sektöründe kayıtdışılığın önemli bir sorun olduğuna değinen Yavuz, tarımsal ürünlerin kayıt altına alınabilmesi için “borsada işlem gören ürünlerin, zirai stopaj avantajının sıfırlanmasını” istedi.Tarım Çerçeve Yasa Tasarısı'nın da bir an önce yasalaşmasını beklediklerini dile getiren Yavuz, tarımsal desteğin, bu yasa ile GSMH'nin yüzde 2'si kadar olacağını ve 2010'a kadar her yıl artacağını anlattı. 2006 bütçesinde tarıma ayrılan desteğin yüzde 0.7 düzeyinde kaldığına dikkati çeken Yavuz, “Bu destekle ne verimliliği ne kaliteyi ne de standartlarımızı yükseltebiliriz” dedi.
KUŞ GRİBİNE KARŞI DESTEK TALEBİ..
Son dönemde gündeme gelen kuş gribi vakalarına da işaret eden Yavuz, tavukları elden çıkaramadıklarını söyledi.
Tavuk başına 500 bin lira destek isteyen Yavuz, bu konuda Tarım Bakanı'nı ikna ettiklerini, sözün Maliye Bakanı'na kaldığını kaydetti. Bu işin maliyetinin yaklaşık 10 trilyon lira olacağını dile getiren Yavuz, “Bu çok büyük meblağ değil, yürüyüşünüz değiştiğine göre paranız var demektir” dedi.
BAKAN UNAKITAN'IN KONUŞMASI
Bakan Unakıtan da serbest piyasa ekonomisinin olmadığı yerde borsaların gelişmeyeceğini belirterek, “Bu yüzden toplumun can damarına kadar girmiş borsacılık yok bizde” dedi.
Serbest piyasa ekonomisini oluşabilmesi için özelleştirmelere ağırlık verdiklerini ve devleti ekonomiden çekmeye çalıştıklarını kaydeden Unakıtan, devletin sahada hem hakem rolünü üstlenip hem de gol atamayacağını söyledi.
Fiyatın, alıcı ve satıcının biraraya geldiği borsa koşullarında belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Unakıtan, işadamı olduğu dönemde ABD'de bir buğday borsasını ziyaret ettiğini anlattı. Oradaki yetkililere “Devlet alım yapıyor mu” diye sorduğunu, ancak böyle bir şey söz konusu olmadığı için sorusunun bile tam anlaşılamadığını kaydeden Unakıtan, “(Devlet tüccar mı, nasıl alır) diye şaşırdılar. Biz de o noktaya geleceğiz. Zaman alacak, fonksiyonları yavaş yavaş borsaya kaydıracağız” dedi.
“İSTİHDAM ÜZERİNDEKİ VERGİ YÜKÜNÜ AZALTACAĞIZ”
Faik Yavuz'un “zirai stopaj avantajının sıfırlanması” yönündeki talebini kabul etmenin mümkün olmadığını belirten Unakıtan, tarımda bazı alanlarda vergi indirimine gittiklerini ancak en fazla kayıtdışılığın da o alanlarda meydana geldiğini söyledi. Prim sisteminin işe yarayacağına inandığını ifade eden Unakıtan, bu sistemi yaygınlaştıracaklarını ve “cross check” yöntemiyle de denetimi de yoğunlaştıracaklarını kaydetti.
İstihdamda kayıtdışılığın yüzde 50 düzeyinde olduğunu belirten Unakıtan, istihdam üzerindeki vergi yükünü azaltacaklarını söyledi. Türkiye'de, istihdam üzerindeki vergi yükünün yüzde 42.7 olduğunu kaydeden Unakıtan, “Bunu azalttığımızda maliyet azalacak ve Türkiye'de üretim daha cazip hale gelecek” dedi.
“Üreticinin önündeki taşları temizlemeye çalıştıklarını” kaydeden Unakıtan, şöyle konuştu:
“Banka kredilerindeki maliyetlerini azaltacağız; bankalardaki aracılık maliyetlerini düşüreceğiz. Bir üretici işe başlarken (Benim bazı maliyetlerim iyi, devlet ayarladı) diyecektir. Cari açık dedikleri hususun da kalıcı mücadelesi burada yatıyor. Cari açıkla kalıcı şekilde mücadele edebilmek için ihracatı artırmam lazım. İhracatım artınca otomatik olarak cari açık iner.”
“UZUN VADELİ BORÇ ALMAYIN, STOK YAPMAYIN”
Türkiye'de işsizliğin yüzde 9.7 olduğunu ifade eden Unakıtan, artan nüfus ve AB sürecinde tarım nüfusunun azaltılacak olması nedeniyle daha da fazla kişiye iş bulmak gerekeceğini söyledi.
“Ekonomide artık raylar oturduğunu” kaydeden Unakıtan, işlerin ”harıl harıl” olmayacağını, ağır ancak dengeli bir gelişme sağlanacağını belirtti.
Kar oranlarının düşeceğini, rekabetin artacağını dile getiren Unakıtan, kaliteli ve ucuz mal yapanların ayakta kalabileceğini söyledi. Faizlerin düşeceğini o yüzden uzun vadeli borç alınmamasını ve enflasyon alışkanlığıyla fazla stok yapılmamasını öneren Unakıtan, ”Bu el yakar, cep yakar, altından kalkamazsınız” dedi.
“BİZİ TIRPANLAYIP GEÇTİNİZ”
Borsaların gelişmesi için her türlü desteğe vermeye hazır olduklarını belirten Unakıtan, işadamı olduğu dönemde de borsaya çok harç yatırdığını söyledi.
“Zamanında borsaya çok para ödeyen bir adamım. O kadar mal sattık, aldık, buğdayı var, mısırı var. Şimdi söylüyorlar ya (oğlu mısır aldı) diye. Bu bizim işimizdi, benden sonra devam edildi. O borsa harçları, bizim çok belimizi büküyordu” diyen Unakıtan, borsa harçlarının yeni sisteme bağlandığını öğrenince, “Bizi tırpanlayıp geçtiniz yani” diye espiri yaptı.
Türkiye'de vergilerin artık “zırt-pırt değiştirilmeyeceğini” ifade eden Unakıtan, alınan vergilerin kendilerine yettiğini ancak kaçağın önüne geçmek gerektiğini söyledi. Unakıtan bu konuda denetimleri yoğunlaştırdıklarını ve teknoloji ağırlıklı bir yapıya kavuşturduklarını ifade ederek, özellikle akaryakıt, sigara ve içkideki kaçağa yoğunlaştıklarını anlattı.