Güncelleme Tarihi:
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki 2007 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Görüşmelerin ardından Unakıtan, milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.
İktidarın, 5. bütçesini sunduğunu anımsatan Unakıtan, geçmişte böyle bir dönemi hatırlamadığını, AKP iktidarının, Türkiye'ye istikrar yaşattığını söyledi.
Bütçeye yönelik eleştiriler olabileceğine işaret eden Unakıtan, “Ancak arkadaşlar bütçeyi hiç çalışmamışlar” dedi.
“MİLLETE GÜLMEYİ YASAKLAYACAKSINIZ”
CHP'li milletvekillerinin, görüşmeler sırasında bürokratlardan birini güldüğü için eleştirdiğini anımsatan Kemal Unakıtan, “Bürokrat gülmeyecek, kaşını, gözünü oynatmayacak... Böyle bir şey yok. 3 dakika dışarı çıksam, 'Bakan niye çıktı?' deniliyor. Bu kadar baskıyla bir yere varılamaz. Baskı, içinize işlemiş. Allah muhafaza iktidar olsanız, -olmazsınız inşallah- millete gülmeyi yasaklayacaksınız” diye konuştu.
Unakıtan, bütçeye yönelik “IMF bütçesi” şeklindeki eleştirilere işaret ederek, daha önceki dönemlerde IMF kapılarında sürünüldüğünü, 9 Aralık 1999'da IMF'nin kapısına gidildiğini belirtti. Unakıtan, “afra tafra” yapanların koalisyonun içinde olduğunu ifade ederek, ülkeyi IMF'ye muhtaç edenlerin onlar olduğunu savundu.
“BÜTÇEMİZİ KENDİMİZ HAZIRLIYORUZ”
Kısa bir dönem içinde IMF'den 29 milyar dolar borç alındığını belirten Bakan Unakıtan, iktidara geldiklerinde IMF'ye 23 milyar dolar borçları bulunduğunu, bu borcu 11 milyar dolara indirdiklerini kaydetti. Unakıtan, şöyle devam etti:
“O borcu almak için IMF kapılarında bekleyenler mi borçlarını ödeyenler mi IMF bütçesi hazırlar? Önceden Cotarelli vardı, tuttuğu takım bile biliniyordu, şimdi niye bunlar konuşulmuyor? Çünkü biz kendi bütçemizi kendimiz hazırlıyoruz.
Mali disipline 30 yıldan beri en fazla uyan bu hükümettir. Mali disipline yönelik eleştiriler son derece yanlıştır. Mali disiplin olmasaydı, eskisinden beter olacaktık. İktidara kim gelirse gelsin, buna uyulmazsa o gün bozulma başlar. Mali disiplinin göstergelerinden biri, faiz dışı fazladır. Bunu yüzde 6.5 olarak tutuyoruz. Dünyada bu şekilde tutan başka bir ülke yok.”
“POLİTİKALAR, TAVİZ VERMEDEN SÜRDÜRÜLMELİ”
Cari açığın fazla olduğuna yönelik eleştirilere işaret eden Unakıtan, cari açığın, o ülke için sürdürülebilir olması gerektiğini söyledi. Türkiye'deki kurumsal yapıdaki iyileşmenin yabancı sermayeyi çektiğini dile getiren Unakıtan, bu yıl yabancı sermayenin 20 milyar dolara yaklaşacağını bildirdi.
Unakıtan, Türkiye'nin, sürdürdüğü politikaları taviz vermeden sürdürmesi gerektiğini vurgulayarak, bu şekilde devam edilmesi halinde 2013'te vatandaşın milli gelirden 10 bin dolar veya üstünde bir rakam alacağını belirtti. Unakıtan, ekonomisi güçlü olmayan bir ülkenin hiçbir politikasının güçlü olamayacağını ifade etti.
KÖYDES projesine yönelik eleştirileri de yanıtlayan Unakıtan, bu projenin Sayıştay denetimine tabi olduğunu, paraları, AK Parti ilçe teşkilatlarına veya muhtarlara değil, vali ve kaymakamlara gönderdiklerini söyledi.
Unakıtan, ÖTV ve KDV'de toplam yükün kurşunsuz benzinde yüzde 60.7, motorinde yüzde 53.6 olduğunu belirterek, “İngiltere'de benzinciye gittim, motorin kaç lira diye sordum, bizden daha fazla vergi alıyorlar” dedi.
“SÖYLEME İMKANIMIZ YOK”
Bütçenin, mali disiplinin devamını ve Türkiye'nin istikrarını sağlayan, güvenliğini artıran bir bütçe olduğunu vurgulayan Unakıtan, “Milli geliri, kişi başına milli geliri artıran, fakiri, fukarayı, özürlüyü koruyan bir bütçedir. Türkiye'nin geleceğine ışık, pencere açan bir bütçedir” dedi.
Maliye Bakanlığının YİMPAŞ ile ilgili soruşturma başlatıp başlatmadığının sorulması üzerine Unakıtan, “Olsa da kanunen bunu söyleme imkanımız yok. Bakanlığım, gerekli gördüğü anda hiç gözünü kırpmadan inceleme yapar” dedi.