Umut, 50 milyon metreküp toprağın altında

Güncelleme Tarihi:

Umut, 50 milyon metreküp toprağın altında
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2011 00:00

Afşin-Elbistan B Termik Santrali’ne kömür sağlayan havzada tam 50 milyon metreküp toprağın kaymasıyla meydana gelen heyelanda kaybolan ikisi mühendis 9 kişiyi arama çalışmaları, askeri helikopterler ve onlarca uzman ekip tarafından sürdürülüyor. Kayıpların cep telefonları sinyalleri bile izlendi, ancak henüz sonuç alınamadı.

KAHRAMANMARAŞ’ın Afşin İlçesi’nde, Afşin-Elbistan B Termik Santrali’ne kömür sağlayan Çöllolar Kömür Havzası’nda 50 milyon metreküp toprağın kayması sonucu meydana gelen 2’nci heyelanda kaybolan 2’si mühendis 9 kişiyi arama çalışmaları sürdürülüyor. Kayıp yakınlarının da izlediği, 3 futbol sahası büyüklüğünde bir alanı kapsayan 160 metre derinlikteki heyelan bölgesindeki çalışmalar iğneyle kuyu kazar gibi yürütülüyor. Heyelan tehlikesi nedeniyle ekipler havadan helikopterlerle farklı noktalara indiriliyor. Yanlarında özel eğitimli köpekler bulunan ekipler, canlı arama dedektörüyle sahayı tarıyor.

4 askeri helikopter bir hava ambulansı

Heyelanın ardından krater ağzı gibi bir görüntü alan ve “ölüm çukuru” olarak adlandırılan kömür havzasındaki aramaları helikopterler de havadan izliyor. Çalışmalar, Genelkurmay Başkanlığı’ndan biri ambulans olarak kullanılan 4 Sikorsky helikopter, Sağlık Bakanlığı’na ait bir hava ambulansı, İl Jandarma Komutanlığı Komando Birliği, Kahramanmaraş İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri, Adana, Gaziantep, Malatya ve Diyarbakır’dan arama kurtarma birliği ekiplerince yürütülüyor. Kayıpların cep telefonlarının sinyalleri takibe alındı ancak çalışmalarda henüz bir sonuç alınamadı. Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürü Halil Alış da bölgeye gelerek arama çalışmalarını yerinde inceledi. Alış, 50 milyon metreküp toprağın kayarak, kömür çıkarılan 100 metrelik bölümün yarısını doldurduğunu, heyelanın sürdüğünü söyledi.

Sendika Başkanı: Çok büyük ihmal

6 Şubat’taki ilk göçükten sonra inceleme yapan ODTÜ’den Prof. Dr. Levent Tatlıoğlu, bölgede 22 Aralık 2010 ile 29 Ocak 2011 arasında meydana gelen 10 depremden 6’sının heyelanı tetiklediği şeklinde rapor hazırlamıştı. Türk-İş’e bağlı Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı İsmail Aslan, 4 gün arayla yaşanan iki olaydaki deprem ihtimalini inandırıcı bulmadığını belirterek, “Bu sahaya bir kilometre uzaklıkta devletin işlettiği sahada neden heyelan olmadı? Bu işletmecilik zihniyetiyle tıpkı karpuzun kafasını kesip, elini sokup göbeğini çıkarıyorlar” diye konuştu. Alan, özelleştirme sonrası Park Holding’e devredilmişti.

Yer sallandı sonra toprak aniden kaydı

YARALI işçilerden kamyon şoförü Mesut Gövcecik’in, “Toprak aniden kaydı, yer sallandı. Toprak gelirken araçlardan atlayıp kaçtık” diyerek anlattığı ikinci göçük, önceki gün 10.11 sıralarında meydana geldi. 13 kişinin kurtarıldığı, 24 yaşındaki Ruşen Demir’in cesedinin bulunduğu heyelanda toprak altında kalanların isimleri şöyle: Jeoloji mühendisi Halil Tatlı, makine mühendisi Cuma Yıldırım, makine operatörleri Hacı Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Kemal Elmas, dozer operatörü Adnan Demir, topograf Tuğran Gökhan, drenaj işçisi Aydoğan Polat ve Nail Yılmaz.

İlk göçüğü gösterdi ikincinin altında kaldı

TOPRAK altında kalan 9 kişiden topoğrafçı Tuğran Gökhan (32), birkaç gün önce meydana gelen ilk göçük sonrası heyelan yerini böyle göstermişti. Gökhan’ın 8 yıllık eşi Lemanur Gökhan’ın (28) 8 aylık hamile olduğu, 3 yıllık tüp bebek tedavisi sonucu hamile kaldığı anlaşıldı. Çaycı olarak girdiği işte çok sevdiği topoğrafyayı öğrenerek bu bölümde çalışmaya başlayan Tuğran Gökhan, arkadaşlarına “Çok şükür baba olacağım” demişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!