Güncelleme Tarihi:
Kimi uzmanlara göre bu ‘kökburger’, gelecek nesillerin bir kısmı için öngörülen açlık sorununa şimdiden bulunabilecek bir çözümün başlangıcı olabilecek.
BİR süredir büyük merakla beklenen, dünyanın laboratuvarda üretilecek ilk hamburgerinin önümüzdeki sonbaharda ‘ızgaraya atılacağı’ açıklandı. Hollandalı bilim insanı Mark Post, konuyla ilgili olarak yaptığı konuşmada, bu ilk ‘deneyburger’de kullanılacak laburatuvar yapımı etin henüz bazı testlere tâbi tutulduğunu söyledi.
Maastricht Üniversitesi’nde yürütülen bu çarpıcı deney için, bir inekten kök hücreleri alındı. Bu hücreler daha sonra laboratuvar ortamında gerçek hücrelere dönüştürüldü ve ortaya binlerce doku çıktı. Mark Post ve ekibi de, bu binlerce dokuyu biraraya getirerek, pişirildiğinde dünyanın ilk deneyburgeri olacak olan eti yaratacak.
PETA bile memnun
Adı açıklanmayan bir kişinin 250 bin Euro’luk fon sağlaması sayesinde gerçekleştirilen çalışma, kimi uzmanlara göre, gelecek nesillerin bir kısmı için öngörülen açlık sorununa, şimdiden bulunabilecek bir çözümün başlangıcı olabilecek.
“Tüpburger” olarak da adlandırılan bu ürün, agresif eylemleriyle de tanınan Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler (PETA) örgütünü bile memnun etti. PETA’dan yapılan açıklamada, kök hücreden üretilecek burgerin, “hayvanlar gaddarca öldürülmeden” elde edilen ilk et olduğu vurgulandı. Ekim ayına yetiştirilmesi beklenen deneyburgerin ilk numunesini, İngilizlerin ünlü mutfak şefi Heston Blumenthal pişirecek. Bu ilk ‘deneyburger’in her bir porsiyonu için, 350 bin dolarlık fiyat biçiliyor.