Ümraniye'de ele geçen bombalarla İzmir'deki cinayette kullanılanlar aynı

Güncelleme Tarihi:

Ümraniyede ele geçen bombalarla İzmirdeki cinayette kullanılanlar aynı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2008 13:39

İZMİR'de, iki yıl önce işadamı İbrahim Çiftçi'nin öldürüldüğü, 11 kişinin de yaralandığı saldırıda kullanılan bombanın seri numarasının, Ergenekon soruşturması kapsamında İstanbul Ümraniye'de ele geçirilen bombalarla seri numarasının tuttuğu ve menşeinin aynı olduğu ortaya çıktı. Çiftçi davasında iddianameyi hazırlayan savcı bu yönde de araştırma istedi.

Alsancak Semtinde, kafeye attığı iki el bombasından birinin patlaması sonucu, İbrahim Çiftçi'nin ölümüne, 11 kişinin de yaralanmasına neden olduğu iddiasıyla tutuklanan 67 yaşındaki Erdinç Utaş ile olayın azmetttiricisi olduğu öne sürülen ve tutuksuz yargılanan eniştesi 57 yaşındaki Mehmet Kabadayı hakkında cinayet suçundan ağırlaştırılmış müebbet, yaralama suçundan 125'er yıl hapis cezası istemiyle açılan davaya devam edildi.

‘ERGENEKON’ AERAŞTIRMASI
İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın dünkü duruşmasında Cumhuriyet Savcısı Nesrin Sumru, basında çıkan haberlere ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kriminal Dairesi'nin yaptığı inelemeye göre Ergenegon soruşturması kapsamında ele geçirilen el bombalarıyla bu olayda kullanılan el bombalarının seri numaralarının tuttuğu ve menşeinin aynı olduğunu belirtti, kesin tespitinin yapılmasını istedi.

Savcı Sumru, Ergenoekon soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı'na yazı yazılıp bu konu hakkında bilgi alınmasını, ele geçen bombanın İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilip bu konuda yeni bir rapor alınmasını talep etti. Mahkeme heyeti de talebi yerinde görüp, duruşmayı Mart ayına erteledi.

HABLEMİTOĞLU CİNAYETİ
İzmir'de emniyete yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre Doç.Dr. Necip Hablemitoğlu'nun öldürülmesinden sonra iddiaya göre İbrahim Çiftçi'nin adamı olduğunu söyleyen bir kişi Ankara'da polise başvurup Hablemitoğlu'nu kendisinin öldürdüğünü, Çiftçi'nin azmettirdiğini söylemişti. O dönemde Çiftçi polis tarafından gözaltına alınıp ifade vermiş, ancak bu konuda bir kanıt elde edilemeyince serbest kalmıştı.

‘Çerkez’ lakaplı İbrahim Çiftçi, için Ödemiş Ulu Cami’de kılınan cenaze namazında Sami Hoştan ile Necdet Ulucan ve Yaşar Aktürk gibi isimler de hazır bulunması da dikkat çekmişti.

DURUŞMADA NE DEDİLER?
İzmir 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanık Erdinç Utaş, ölen İbrahim Çiftçi'nin kızı Harika Aşkın Çiftçi, olayda yaralanan Çiftçi'nin işletme müdürü Feruh Aktaş ve tarafların avukatları katıldı. Sanık Erdinç Utaş, eniştesi Mehmet Kabadayı'yı suçladı, bombalama olayını gerçekleştirmesi için kendisini azmettirdiğini, ölen İbrahim Çitçi'nin de uyuşturucu ticareti yaptığını öne sürdü.

İfadesinde İbrahim Çiftçi'yle aynı cezaevinde yatarken tanıştığını ve uzun süre şoförlüğünü yaptığını söyleyen Erdinç Utaş, “İbrahim Çiftçi'yi öldürmemi Çeşme'de ünlülerin balıkçısı olarak tanınan eniştem Mehmet Kabadayı istedi. Bombaları da kendi gönderdi, getiren kişiyi tanımıyorum. Eniştemin Çiftçi ile arası bozuktu. İbrahim Çiftçi insanlara kan kusturdu. Yıllarca onun her dediğini yaptım. Maddi yönden çok zor durumdaydım. Yardım istedim beni geri çevirdi. Olay günü de yardımcı olmasını istedim. Beni tersledi. Ben de bombayı patlattım” dedi. Utaş, İbrahim Çiftçi'nin çifte pasaport taşıdığını ve uyuşturcu ticareti yaptığını ileri sürdü.

İFTİRA ATIYOR
Cinayeti azmettirmekle suçlanan Mehmet Kabadayı ise duruşmaya katılmadı. Mehmet Kabadayı daha zönce verdiği ifadede, Erdinç Utaş'ın kendisine iftira attığını öne sürmüş, “Çiftçi ile aramızda iki yıl önce bir sorun yaşandı. Daha sonra olayı tatlıya bağladık. Aramızdan su sızmıyordu. Kayınbiraderim Erdinç Utaş beni daha önce öldürmeye kalktı. Yargılandığı bu davadan hapis cezası aldı. Cezası kesinleşti. Cezaevine gireceği için benden intikam almak amacıyla bu şekilde konuşuyor” demişti.

BABAM AMELİYAT İÇİN GİTTİ
Babasının açık kalp ameliyatı olmak için üç kez ABD'ye gittiğini söyleyen Harika Aşkın Çiftçi ise, “İşleri ile ilgili problemleri bize yansıtmazdı. Kendisi herkese yardım ederdi. Garibanın dostu ve her zaman yanındaydı. Bu kişi neden babamı öldürdü anlamadım. Babamın ekmeğini yedi. Babam diğer sanığın işlettiği yere giderdi. Ben de defalarca babamla oraya gidip yemek yedim. Sanıklardan şikayetçiyim” dedi.

Saldırıda yaralanan İbrahim Çiftçi'nin işletme müdürü Feruh Aktaş ise, “İbrahim bey uyuşturucu içeni de satanı da sevmez. Bu tür kişeleri yanına bile yaklaştırmaz. Sanık yalan söylüyor. Bombayı benim gözlerimin içine bakarak attı” dedi. Aktaş, öldüülen Çiftçi ile her gün sabah sporu yaptıklarını, o zaman tarayıp öldürübilecekken işyerinde bombayla öldürülmesinin kamur alemine mesaj aldığını ileri sürdü. Mehmet Kabadayı'nın azmettirici oılabileceğini söyleyen Ferruh Aktaş, “Sanık Erdinç Utaş'ı Çeşme'de tanımayan yok. Uyuşturucu satışı ondan sorulur. Diğer sanık Mehmet Kabadayı, bombayı atmasını söylemiş olabilir. Çünkü, Çiftçi ile arası biraz bozuktu, ondan da davacıyım” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!