Güncelleme Tarihi:
ÜMMÜ Seleme, Müslümanlığı ilk kabul eden Ebu Seleme’nin eşiydi. Eşinin Medine’de ölümünün ardında Hz. Muhammed’le evlendi; Hz. Muhammed’in altıncı eşi oldu. Ki kocasının ölümünün ardından kendisiyle evlenmek isteyenler arasında Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer’in de olduğu rivayet edilir.
Kadınların hicreti
Bir gün Ümmü Seleme kocası Hz. Muhammed’e “Ey Allah’ın Resulü, Allah Kuran’da erkeklerin hicretini övüyor, kadınların hicreti hakkında bir şey söylemiyor” sorusunu yöneltir. Ümmü Seleme’nin sözlerinin hemen ardından iniş sırasına göre 89’uncu olan Al-i İmran Suresi’nin 195. ayeti iner:
Boşa çıkarmam
“Rableri onların dualarına şöyle karşılık verir: Şüphesiz ben erkek olsun kadın olsun – ki birbirinizden meydana gelmişsinizdir- sizden bir şey yapanın emeğini boşa çıkarmam...” Yaklaşık 6 yıllık süre İslam tarihçileri açısından ayetin iniş zamanıyla ilgili kesin bir tarihlendirme yapmamakla birlikte, surenin tamamlanışının yaklaşık 6 yıllık bir süreyi kapsadığı; hicretin 3 ile 9. yılları arasında tamamlandığı genel bir kabulleniştir. Ümmü Seleme’nin sorusu üzerine inen bir diğer ayet ise iniş sırasına göre 90’ıncı olan Ahzab Suresi’nin 35. ayetidir. Rivayettir ki, Ümmü Seleme, Hz. Muhammed’e, “Ya Rasulallah, “Kur’an’da Allah erkeklerden bahsettiği gibi kadınlardan bahsetmiyor” sorusunu yöneltir.
Hazırlanan büyük ödül
Ümmü Seleme’nin bu sorusuna cevap olara inen ayet şöyledir: “Hiç şüphesiz Müslüman erkekler, Müslüman kadınlar, mümin erkek, mümin kadınlar; ibadet ve itaat eden erkekler, ibadet ve itaat eden kadınlar; özü sözü doğru erkekler, özü sözü doğru kadınlar... işte bunlar için Allah hem bağışlama lutfu hem de büyük bir ödül hazırlamıştır.”
Mirastaki payları
Ümmü Seleme’nin sorduğu soruyla inişine neden olduğu son ayet de iniş sırasına göre 92’inci olan Nisa Suresi’nin 32. ayetidir. Rivayettir ki Hayber Seferi sırasında Ümmü Seleme, “Ya Rasulallah, erkekler savaşıyor, biz savaşamıyoruz. Biz mirastan onların aldığının yarısını alıyoruz” diyerek açıklama ister.
Ümmü Seleme’nin istediği açıklama bir kez daha ayet yoluyla gelir: “Allah’ın sizi birbirinizden üstün kıldığı şeyleri iç çekerek arzu etmeyin. Erkeklerin de kazandıklarından nasipleri var, kadınların da kazandıklarından nasipleri var...”
Surelere isim veren ayetler
NEBE Suresi: Mushaftaki sıralamada 72’inci, iniş sırasına göre 80. olan sure ismini ilk ayette geçen ve “Haber” anlamına gelen “Nebe” sözcüğünden almıştır. Surede ağırlıklı olarak kıyamet, öldükten sonra dirilme, hesap, ceza ve mü¬kâfat konuları işlenmektedir:
“Birbirlerine neyi soruyorlar? Hakkında ayrılığa düştükleri büyük haberi mi? Hayır! İleride bilecekler! Hayır hayır! Yakında bilecekler! Biz, yeryüzünü bir döşek, dağları da yeri tutan kazıklar yapmadık mı? Sizi çifter çifter yarattık. Uykunuzu sakinleşip dinlenme vesilesi kıldık. Geceyi uyku için örtü yaptık...”
Anestezi orucu bozar mı
Soru: Anestezi Yaptırmak Orucu Bozar mı?
Yanıt: Anestezi, nefes yolu veya iğne ile vücuda ilaç verilerek oluşturulmaktadır. Nefes yolu veya iğne ile yapılan anestezi, mideye ulaşmadığı gibi, yeme-içme anlamı da taşımamaktadır. Ancak bölgesel ve genel anestezide, acil durumlarda ilaç ve sıvı vermek amacıyla damar yolu açılarak, bu açıklık işlem süresince serum vermek suretiyle sağlanmaktadır. Bu itibarla, lokalanestezi, orucun sıhhatine engel değildir. Bölgesel ve genel anestezide serum verildiği için oruç bozulur.
Ramazan Sözlüğü
NEFS-İ KAMİLE: Sözlükte “olgun nefis” anlamına gelen nefs-i kamile, tasavvufta, bütün olgunluk özelliklerini elde etmiş, irşâd durumuna geçmiş nefis demektir. Buna nefs-i kudsiyye, nefs-i sâfiyye ve nefs-i zekiyye de denilir
Ramazan geldi, kan bağışı ‘yarılandı’
Yaprak KOÇER / DHA
SAMSUN’da ramazan ayının gelmesiyle Kızılay’a yapılan kan bağışı yüzde 50 oranında azaldı. Kızılay Samsun Şube Başkanı Mustafa Keskin, ramazan ayında kan ihtiyacını karşılamakta güçlük çektiklerini söyledi. Keskin, ramazan ayının gelmesiyle mayıs- haziran ayında 70 olan günlük kan bağışı sayısının 35’e kadar düştüğünü belirtti. Aşırı sıcakların bağış sayısını daha da düşürdüğünü söyleyen Keskin, “Bu ayda kan bağışı talebini karşılamakta güçlük çekiyoruz.
‘Orucu bozmaz’
Kan bağışı orucu bozmadığı halde biz azalan kan bağışı sayısını artırmak için özellikle iftardan sonra gece yarısına kadar fazla mesai yapıyoruz. Mobil kan bağış otobüsümüzle şehrin belirli noktalarında stantlar kurup kan temin etmek için çalışıyoruz” dedi.
Demirhindi şerbeti her derde deva
OSMANLI padişahlarının tercihi ‘Demirhindi Şerbeti’, ramazanda yoğun ilgi görüyor. En önemli malzemesi Hindistan’da yetişen demirhindi meyvesi olan şerbet, 40 çeşit baharattan yapılıyor ve tamamen doğal bir karışımdan oluşuyor. Konya’da restoran işleten Musa Danışan, şerbeti bir yıldır Konyalılara sunduklarını belirterek, “Şerbet, mide ağrıları, mide ekşimesi, soğuk algınlığı, nezle, bağırsak parazitleri, ruhsal sıkıntılar, romatizma ve kas ağrılarına iyi geliyor. Ayrıca şerbetin iştahı açıcı, bağırsak gazını sökücü, ağız kokusunu giderici, beden ve zihin gücünü artırıcı özellikleri olduğu da biliniyor” dedi. ? A.A.