Erdem SÜREK- Ersan KÜÇÜKKURU/ÇANAKKALE, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2008 17:33
TÜRKİYE Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Alanya'daki bikiniyle sokakta gezme tartışmalarını eleştirerek, “Kırmızı çizgi, sarı çizgi, geç, dur. Sanki trafik lambası idare ediyorlar. Bu uygulamayı devreye sokan belediye yöneticilerine, ‘Siz geçtiğimiz yıllarda neredeydiniz’ diye sordum. ‘Hiç öyle yapmayın, sarı kırmızı çizgiler çekmeyin. 4'üncü Murat gibi, her şeyi toptan yasaklayın biz de kurtulalım’ dedim” dedi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Turizm Topluluğu'nun düzenlediği ‘Oryantasyon Günleri’ne katılan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, sektörün sorunlarını dile getirdi. İstanbul'un 2010 Kültür Başkenti seçildiğini hatırlatan Ulusoy, şunları söyledi:
“Ne yazık ki, İstanbul’da halen yeterince tiyatro ve
sinema salonları, opera binası yok. Eğlence yerleri yok. Eğlence yerleri Alanya’da var, ama orada da giyim, kuşama karışmaya başladılar. Karışacak başka bir şey bulamadılar şimdi de buna el attılar. Bu tür sıkıntılar bizi bıktırıyor. Turizm bölgelerinde vatandaşlar bu durumları bizden biliyor. Günah keçisi biz oluyoruz. Elektriği kesilen, ağacı kesilen bize geliyor.”
Ulusoy, gelecek yıllara ilişkin turizm hedeflerini açıkladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu ülke dinamik güçlerini kullanarak koşuyor. Bu ülke, özel sektörüyle koşuyor. Turizm sektörüyle koşuyor. 1980'li yıllarda, havayolu taşımacılığındaki koltuk kapasitemiz, 5 bin 200 kişiydi. 2008 yılında bu kapasite arttı. Uçak sayımız 236'ya yükseldi. Bunun 105’i THY, kalanı özel sektör. Koltuk kapasitesi ise 37 bine ulaştı. Havayolu taşımacılığı geliri 400- 500 milyon dolardan, 20 milyar dolara ulaştı. Önümüzdeki yıl 25 milyon ziyaretçi hedefliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yılı olan 2023 yılına hedefimiz, uçak sayını 500’e çıkarmak. Ziyaretçi sayısını ise 50 milyona yükselterek, 45 milyar dolar ülkeye döviz sağlamaktır.”
MANASTIRIN TAVANINA ADINI YAZMIŞTurizmde çevre ve tarihi değerlerin korunması konusunun önemine değinen Başaran Ulusoy, bir de itirafta bulundu. Ulusoy, lise çağlarındayken Trabzon'daki Sümela Manastırı'nın tavanına ismini yazdığını anlatırken, “Bunu üzülerek, utanarak söylüyorum. Evet, malesef Sümele Manastırı'nı ziyaret ettiğimizde, tavana arkadaşlarla birlikte ismimizi yazdık. Ama bize öğretmediler. Tarihi, kültürel mekanlar o kadar çoktu ki değerini, kıymetini bilmedik. Ne zaman ki, İstanbul ve yurt dışını gördüm, büyük bir kararlılıkla Sümela Manastırı'nın tavanına yazdığım yazıyı nasıl silerim diye düşündüm. İlk fırsatta manastırı ziyaret edip, bir arkadaşımın omzuna çıkarak tavana yazdığım yazıyı sildim” dedi.
Toplantıyı ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Akdemir, Çanakkale Belediye Başkanı CHP’li Ülgür Gökhan ile çok sayıda öğrenci izledi. Ulusoy’a, Rektör Prof. Dr. Akdemir tarafından plaket ve Çanakkale seramiğinden tabak hediye edildi.