Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu yayınlandı

Güncelleme Tarihi:

Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu yayınlandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2002 22:15

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın bu yılki "Uluslararası Dini Özgürlükler Raporu" yayınlandı. Raporda Afganistan, önemli gelişme sağlayan tek ülke olarak nitelendirilirken raporun Türkiye bölümünde, "hükümetin genel olarak anayasayla korunan dini özgürlüklere saygılı olduğu, ancak laik devlet yapısının bütünlüğüne tehdit durumunda bazı kısıtlamalar getirildiği" ifadeleri yer aldı.

Raporda, "hükümetin, köktendiciliğe savaş çerçevesinde bazı kısıtlamalara başvurduğu, devlet kuruluşları, üniversiteler, okullar ve bazı işyerlerinde türban takmayı yasaklaması konusunda yoğun tartışmaların sürdüğü" ifade edildi.

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın, Aralık 2001'de Türkiye'ye düzenlediği ziyaret sırasında yetkililerle görüşmelerinde birçok konunun yanı sıra "dini özgürlük meselesi"ni de gündeme getirdiği, Nisan ve Mayıs 2002 tarihlerinde de ABD Dışişleri Bakanlığı'nın İnsan Hakları bölümünden yetkililerin, Türkiye'de birçok dini grupla biraraya gelerek sıkıntılarını dinlediği de raporda yer aldı.

Raporda, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nin, "Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden açılması için Ankara hükümetini ikna etme çalışmalarına devam ettiği" belirtildi.

Nüfusun yüzde 98'inin Müslüman olduğu belirtilen raporda, "12 milyon Alevi, 50 bin Ermeni Ortodoks Hıristiyan, 25 bin Musevi ve 3 bin ile 5 bin arasında Yunan Ortodoks'un bulunduğu" ifade edildi. Bunun dışında "yaklaşık 10 bin Bahai, 15 bin Suriyeli Ortodoks Hıristiyan, 3 bin Protestan ve çok küçük sayılarda Bulgar, Gürcü ve Maruni Hıristiyanlar olduğu" raporda kaydedildi.

"FP KAPANDI, SP VE AK PARTİ AÇILDI"

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın raporunda, "Anayasa Mahkemesi'nin Haziran 2001 tarihinde, İslamcı Fazilet Partisi'ni, laik devlet yapısına ters düşecek faaliyetleri nedeniyle kapattığı ve bu partinin yerine, Saadet Partisi ile AK Parti'nin kurulduğu" yer aldı. AK Partilideri Recep Tayyip Erdoğan'ın, "okuduğu bir şiiri yüzünden 1999 yılında hüküm giydiği, bu çerçevede 3 Kasım seçimlerine katılmasının yasaklandığı" anlatıldı.

Raporda, ABD'de yaşadığı belirtilen Fethullah Gülen'in, "dine dayalı bir İslam devleti kurma çabaları nedeniyle yargılandığı, Gülen'in, 'orduya sızmaya çalışmakla' suçlandığı ve hakkında 10 yıl hapis cezası istendiği" yer aldı.

ABD raporunda, "Türk Hükümeti'nin, Fener Rum Patrikhanesi'nin 'ekümenik' (evrensel) yapısını tanımadığı" belirtilirken, rapordaki ifadelerde "İstanbul'daki Ekümenik Patriklik" ifadesinin kullanılması dikkati çekti. Fener Rum Patrikhanesi'nin, 1971'den bu yana kapalı olan Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılmasına çalıştığı da raporda kaydedildi.

Raporda, Kasım 2001 tarihinde, Diyanet İşleri Başkanlığı, Ermeni ve Yunan Ortodoks patrikleri ve Suriyeli Ortodoks, Katolik, Bulgar, Anglikan ve diğer Protestan kiliselerin, "kardeşlik ve hoşgörü" teması çerçevesinde, İstanbul'da bir iftar yemeği için biraraya geldikleri de dinlerarası hoşgörü çabalarına örnek olarak anlatıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!