Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2013 16:22
Evrensel değerlerin yayılmasında caz müziğinin oynadığı rol hakkında kamuoyu farkındalığını arttırma hedefiyle düzenlenen “Uluslararası Caz Günü”, 30 Nisan'da İstanbul'da kutlanacak.
UNESCO, Kültür ve Turizm ile Dışişleri bakanlıkları, Thelonious Monk Caz Enstitüsü ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) işbirliğiyle İstanbul'un ev sahipliğinde bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek “Uluslararası Caz Günü”, düzenlenen toplantıda tanıtıldı.
Toplantıda konuşan UNESCO Dış İlişkiler Direktörü Neil Ford, etkinliği İstanbul'da gerçekleştirecek olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Caz müziğinin, her kültürde sevildiğini ve önem kazandığını belirten Ford, etkinlik kapsamında en iyi caz müzisyenlerinin İstanbul'da bir araya geleceğini ifade etti.
Ford, etkinliğin kültürel ve barışçıl iletişim için birleştirici uluslararası bir kutlama olduğunu dile getirerek, “Caz dünya barışı için de önemli bir müzik türü. Etkinlikte, cazın ne olduğu ve niçin önemli olduğu anlaşılacak. İstanbul, batı ve doğuyu birleştiren önemli bir kent. Konserlerin verileceği Aya İrini de Hristiyanlık tapınağıydı, şimdi ise çok önemli bir konser salonu. Türkiye'de çok özel bir caza sahip. Dört gözle 30 Nisan'ı bekliyoruz” diye konuştu.
Dışişleri Bakanlığı Kültürel Diplomasi Dairesi Başkanı Cem Kahyaoğlu, etkinliğin çok aktörlü olduğunu, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile üzerlerine düşen görevi yaptıklarını belirterek, “UNESCO'nun değerleriyle caz müziği tarafından seslendirilen değerler burada örtüşüyor. Karşılıklı anlayış, birlikte yaşama, hoşgörü ve barış gibi anlam taşıyan değerler, hem UNESCO hem de caz tarafından seslendiriliyor. İstanbul da bu bahsettiğim değerlerle birebir örtüşüyor ve bu değerler açısından önemli bir simge” ifadelerini kullandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Levent Demirel, etkinliğin İstanbul'da düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, kentin caz müziğinin efsanevi isimlerinin dünyaya vereceği mesajlara tanık olacağını söyledi.
Demirel, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in etkinliğin sahiplenilmesi ve gereken her şeyin yapılması talimatı verdiğini kaydetti.
İstanbul Caz Festivali Direktörü Pelin Opcin, Uluslararası Caz Günü'nün ana etkinliklerinin bu yıl İstanbul'da gerçekleşeceğini söyledi.
İstanbul'u “uluslararası caz haritası”na yerleştirdiklerini belirten Opcin, “Türkiye'deki köklü caz geçmişinden aldığımız güçle, yerleşik bir caz eğitimi olmamasına karşın, sanatçısı, dinleyicisi ve festivalleriyle bizlere destek olan kurum ve kuruluşlarıyla aslında çok dinamik ve etkin bir caz sahnesi yarattık. İstanbul Caz Festivali'nin 20. yılında artık bunun meyvelerini topluyoruz. Böylesine önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmak bizi gururlandırıyor” diye konuştu.
Thelonius Monk Caz Enstitüsü Başkanı Tom Carter, geçen yılki etkinliğe 70 ülkeden sanatçıların katıldığını, bu yıl sayının artacağını belirterek, Türk ve yabancı müzisyenlerin bir araya gelerek iletişimlerini arttıracağını ifade etti.
"Uluslararası Caz Günü"İstanbul'daki kutlamalar, 30 Nisan sabahı
Galatasaray Lisesi'nde, Herbie Hancock ve Wayne Shorter önderliğinde, lise öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek özel performansla başlayacak.
Aya İrini Müzesi'nde aynı akşam düzenlenecek konserde ise piyanistler John Beasley, George Duke, Robert Glasper, Herbie Hancock, Abdullah Ibrahim, Keiko Matsui ve Eddie Palmieri, vokalistler Al Jarreau, Milton Nascimento ve Dianne Reeves, trompet sanatçıları Hugh Masekela, İmer Demirer ve Christian Scott, klarnet sanatçıları Anat Cohen ve Hüsnü Şenlendirici, kemancı Jean-Luc Ponty, perküsyon sanatçısı Pedro Martinez'in de aralarında bulunduğu dünyanın dört bir yanından müzisyenler aynı sahnede buluşacak.
Müzik direktörlüğünü John Beasley üstleneceği, İstanbul'un merkezinde olacağı “Uluslararası Caz Günü” kutlamaları kapsamında, Arjantin, Avustralya, Kore, Fransa, Gabon, Malezya, Trinidad ve Tobago'nun da aralarında bulunduğu 30'dan fazla ülkede yaklaşık 80 etkinlik yapılması planlanıyor.