Güncelleme Tarihi:
Başbakan Bülent Ecevit'in "Ulusal Solu Özümseyen Demokratik Solculara Çağrı" başlıklı çağrısına SHP Genel Sekreteri Fikri Sağlar, Ecevit'in açıklamasını "dağılmış partisini toparlama" doğrultusunda bir açıklama olarak değerlelendirdi. YTP Genel Sekreteri İstemihan Talay da, "Sayın Ecevit bu çağrısını seçmene dönük olarak yapmıştır" diye konuştu.
SAĞLAR: DAĞILMIŞ PARTİSİNİ TOPARLAMA ÇAĞRISI
Başbakan Ecevit'in Ulusal Solu Özümseyen Demokratik Solcuları partisine çağırdığı açıklamasını değerlendiren SHP Genel Sekreteri Fikri Sağlar, açıklamayı "dağılmış partisini toparlama doğrultusunda bir açıklama. Sayın Başbakan'ın çağrısı giden arkadaşlarının bazılarını geri çağırma niteliğinde" diye değerlendirdi.
Ancak Ecevit'in giden bu arkadaşlarının bazılarını istediğinin, bazılarını ise istemediğinin görüldüğünü dile getiren Sağlar, Ecevit'in söylediklerinin kavram karıştırmaktan öteye gitmediğini savundu.
NASYONEL SOSYALÄ°ZM
Sol ile ulusalın bağdaşmasının mümkün olduğunu belirten Sağlar, SHP olarak beklentilerinin bu olmadığını, Ecevit'ten 1980 öncesinden başlayarak Türkiye'de mücadele veren tüm sol kurumları birleştirecek bir çağrı yapmasını beklediklerini bildirdi.
Bütün solcuların ulusal değerler ile evrensel değerleri birleştirme çabasında olduğunu ifade eden Sağlar, "Ancak Ecevit, solu unutmuş, işin sadece ulusallığında kalmıştır. Onun tarif ettiği Nasyonel Sosyalizmdir. Bunun da Türkiye'ye birşey getirmeyeceği açıktır" diye konuştu.
TALAY: ÇAĞRI SEÇİM OYUNU
"Sayın Ecevit bu çağrısını seçmene dönük olarak yapmıştır" diyen YTP Genel Sekreteri İstemihan Talay da, Ecevit'in seçimin bir anlamda partisi için yıkım olacağını bildiğini ve bu anlamda ayrılan seçmenin oy vermesine yönelik bir çağrı yaptığını kaydetti.
Talay, Ecevit'in YTP'ye yönelik eleştirilerini değerlendirirken de, "Sayın Ecevit tüm siyasal yaşamı boyunca hep ölçülü olmuştur. Ama görülüyor ki son gelinen nokta dikkat ve ölçü unsurlarını da ortadan kaldırmış" dedi.
Ecevit ile uzun yıllar birlikte siyaset yaptıklarını anlatan Talay, "Sayın Ecevit bizim hangi dünyalardan geldiğimizi, hangi siyasetlere inandığımızı bilecek durumdadır" diye konuştu.
GEMİCİ: KLASİK SOLCU DEĞİLİZ
Hasan Gemici, ise ''YTP olarak biz, sosyal demokrat, demokratik sol alanda Türkiye'nin bütün çaÄŸdaÅŸ birikimlerini birleÅŸtirmeyi amaçlıyoruz'' dedi.Â
Gemici, ''Ecevit'in çaÄŸrısını gecikmiÅŸ buluyor musunuz?'' sorusuna''Sayın BaÅŸbakan'a son derece saygılıyım. Yorum yapmak istemiyorum'' diye karşılık verdi. Hasan Gemici, YTP'nin siyasi yelpazedeki yerine iliÅŸkin bir soru üzerine de ÅŸunları söyledi:Â
''Biz yeni bir açılım getirmeyi çalışıyoruz. Sosyal demokrasinin kesin bir tanımı yok. Sosyal demokrat anlayış, sol anlayış her ülkeye göre deÄŸiÅŸiklik arz ediyor. Biz, klasik saÄŸ-sol tanımlarının dışında yeni bir çizgi getirmeye çalışıyoruz.''Â
BCP TEMKÄ°NLÄ°
Genel Başkanlığını Mümtaz Soysal'ın yaptığı BCP Genel Başkan Yardımcısı Ayla Yılmaz ise parti olarak Ecevit'in çağrısını değerlendirdikten sonra bir açıklama yapacaklarını kaydetti. Daha önce bu yönde DSP ile BCP arasında bazı görüşmeler olduğunun anımsatılması üzerine Yılmaz, görüşmelerin bu anlamda resmi bir nitelik taşımadığını, Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel ile Genel Başkan Mümtaz Soysal arasında Kıbrıs konusunda gerçekleştirilen görüşmeler olduğunu dile getirdi.
Kendilerine resmi olarak bir çağrı gelmediğini kaydeden Yılmaz, "Zaten Sayın Başbakan'ın bugünkü çağrısı da ortak düşünceye sahip olanlara yapılmış genel bir çağrıdır. Partimize ve genel başkanımıza yönelik bir çağrı değildir" diye konuştu.
ÖZDEN VE PERİNÇEK MEMNUN
Ecevit'in çağrısı Cumhuriyetçi Demokrasi Partisi (CDP) Genel Başkanı Yekta Güngör Özden ve İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek'i memnun etti.
Yekta Güngör Özden, partisinin ulusal konularda duyarlılığını artan bir şekilde sürdürdüğünü vurguladı. Başbakan Ecevit'in çağrısını içtenlikli bulduklarını dile getiren Özden, fakat bu çağrının yerine getirilebilmesi için kapsamının, içeriğinin şekillenmesi gerektiğini söyledi. Özden, bunların şekillenmesinin ardından nelerin birlikte yapılabileceğini ele alabileceklerini kaydetti.
İP lideri Doğu Perinçek de Ecevit'in açıklamalarının Türkiye'nin milli bir döneme girdiğinin göstergesi olduğunu ifade etti. Perinçek, "Başbakan'ın konuşması IMF istikrar paketi programının bittiğini gösteriyor. İşçi Partisi'nin programı 2003 yılında uygulanacak" dedi.
Perinçek, Ecevit'in çağrısına yanıt niteliğinde bir basın toplantısını yarın Partisinin İstanbul İl Başkanlığı'nda yapmayı planladığını bildirdi.