Güncelleme Tarihi:
Çulhaoğlu, mahkemenin ortaya çıkışının kumpas sonucu olduğunu iddia etti. İstanbul 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasında sanık Gökçe Fırat ile avukatı hazır bulundu. Fırat'ın çok sayıda yakını ve partililer de duruşmaya izleyici olarak katıldı.
"BANA KUMPAS KURULDUĞU İZLENİMİNE VARDIM"
Fırat, hazırladığı 3 sayfalık yazılı savunmayı mahkemede okudu. Savunmasında, davanın bir kumpas sonucu oluştuğunu ifade eden Fırat, nasıl ve ne şekilde gözaltına alındığını anlattı. Fırat, "29 Mayıs 2015'te bir internet sitesi söz konusu videoyu yayınladı. 29'Mayıs'ı 30 Mayıs'a bağlayan gece yarısı saat 05.00'da savcılığa bir telefon ihbarı yapıldı. Hemen o gece nöbetçi savcılık hakkımda yakalama emri çıkarttı. Bu emir de emniyet tarafından saat 13.00'da yerine getirildi. Üstelik gözaltına alınmam evimde veya iş yerimde değil, sokak ortasında oldu. Yani emniyet tarafından teknik takip yapılarak gözaltına alındım" dedi. Tüm bunları emniyetteyken kendisine gösterilen yakalama kararında okuduğunu belirten Fırat, yaşadığı olaylar sonucu kendisine bir kumpas kurulduğu izlenimine vardığını ifade etti.
"ANKARA'DA AÇILAN DAVA, VİDEONUN, CUMHURBAŞKANI'NA HAKARETLE HİÇBİR İLGİSİNİN OLMADIĞININ DELİLİDİR"
Fırat, 'kumpas' izlenimini kuvvetlendiren başka bir olgunun ise söz konusu videoyla ilgili hakkında, Ankara'da, Başbakana hakaretten açılan dava olduğunu söyledi. Fırat, "Yani şu anda aynı video ile ilgili Ankara'daki Asliye Ceza Mahkemesi'nde Başbakan'a hakaretten açılmış bir dava ile şimdi yargılandığım İstanbul 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nde Cumhurbaşkanı'na hakaretten açılmış bir dava var. Aslında Ankara'da açılan dava videonun, Cumhurbaşkanı'na hakaretle hiçbir ilgisinin olmadığının delilidir" dedi. Videoda montaj yapılarak üzerinde oynandığını ve videoyu kendisinin çekmediğini, kendisi tarafından yayınlanmadığını da belirten Fırat, videonun Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde yapıldığını belirterek, bu davanın reddedilerek Ankara'daki davayla birleştirilmesini talep etti.
Talebi değerlendiren mahkeme, Ankara'daki Asliye Ceza Mahkemesi'ne yazı yazarak, incelenmek üzere dosyanın istenmesine, hukuki ve fiili bir bağlantının tespit edilmesi durumunda dosyanın birleştirilmesi için izin istenmesine karar verdi. Duruşma Mart ayına ertelendi.
İDDİANAME
İddianamede, hakaret içerdiği belirtilen videonun Youtube'a yüklenerek aleniyet kazandığı belirtildi. Videoda, Çulhaoğlu'nun Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nı kastettiğine ve isiminden bahsedildiğine dikkat çekildi.
İddianamenin devamında, söz konusu videonun yayınlandığı linkin altında 'Gökçe Fırat'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çok ağır hakaret' başlığının konulduğu ifade edildi. İddianamede Gökçe Fırat Çulhaoğlu'nun savunmasında söz konusu konuşmayı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığına seçilmeden önce, Başbakan olduğu dönemde yaptığını söylediği hatırlatılarak, “Her ne kadar şüpheli bu savunmayı ileri sürmüş ise de söz konusu videonun 23 Nisan 2015 tarihinde ilgili siteye yüklenerek yayınlanmış olmasından amacın o sırada Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ve ayrıca tehdit olduğu anlaşılmıştır" denildi. İddianamade, Gökçe Fırat Çulhaoğlu için 6 yıl 8 aya kadar hapis cezası talep edildi.
18 GÜN CEZAEVİNDE KALDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret iddiasıyla, Gökçe Fırat Çulhaoğlu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla 30 Mayıs'ta gözaltına alınmış, Cumhuriyet Savcısı Ekrem Aydıner tarafından tutuklanması istemiyle 10. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilmişti. 31 Mayıs'ta Sulh Ceza Hakimliği Fırat'ın, "Cumhurbaşkanı'na hakaret"ten tutuklanmasına karar vermişti. Fırat'ın avukatları, tutuklama gerekçelerinin hukuksuz olduğunu belirterek tahliye talebinde bulunmuştu. 2. Sulh Ceza Hakimliği'nin yaptığı incelemenin ardından Fırat, 18 gün sonra kaldığı cezaevinden tahliye edilmişti.