Güncelleme Tarihi:
Tarihi Ulusal Metre Prototipi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Standartlar ve Ölçüler Genel Müdürlüğü tarafından, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Anlağan, Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) Müdürü Sermet Süer ve UME Müdür Yardımcısı Dr.Şakir Baytaroğlu’na teslim edildi.
Tübitak’tan alınan bilgiye göre, Ulusal Metre Prototipi ve 1997 yılında yine Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından, Ulusal Metroloji Enstitüsü’ne (UME) devredilen “Ulusal Kütle Prototipi” UME bünyesinde uygun ortam sağlanarak özel bir kasada koruma altına alındı.
ULUSAL METRE VE KÜTLE PROTOTİPLERİ
Paris’te 25 Mayıs 1875 tarihinde toplanan “Metre Konvansiyon”nda, Osmanlı İmparatorluğu, Konvansiyon’un kurucu üyeleri arasında yer almış ve konferansa katılan ülkelere Metre ve Kütle Prototiplerinden birer adet verilmesi kararlaştırılmıştı. 26 Mart 1931 tarihinde, Ölçüler ve Ağırlıklar Kanunu’nun kabul edilmesiyle Metrik Sistemin kullanılması zorunlu hale getirilmişti.
Türkiye, 3 Mart 1933 yılında Metre konvansiyonu’na üyeliğinin güncellenmesi için Paris Büyükelçiliği aracılığı Fransa'daki yetkili uluslararası kuruluşa başvuruda bulunmuş, yapılan yazışmalar ve ödemelerin ardından Türkiye üyeliğe kabul edilince daha önce üretilen ilk 30 prototip arasında yer alan 21 numaralı Metre Prototipi Türkiye’ye verilmişti. 42 numaralı Kilogram Prototipi de, Paris'te üretildi ve 1935 yılında Türkiye’ye teslim edildi. 1953 yılında yapılan kontrol sonucu kütle prototipi, 54 numaralı prototip ile değiştirildi. Her iki prototip de yakın zamana kadar Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından Türkiye İş Bankası'nda muhafaza ediliyordu.