Ulusal markerde uygulama süreleri değiştirildi

Güncelleme Tarihi:

Ulusal markerde uygulama süreleri değiştirildi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2006 10:34

Kaçak akaryakıta engel olmak amacıyla yurt içinde pazarlanacak akaryakıta ulusal marker ekleme süresi 1 Ocak 2007’yi geçmemek üzere daha sonra Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun Petrol Piyasasında Ulusal Marker Uygulamasına İlişkin Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikle yurt içinde pazarlanacak akaryakıta ulusal marker eklenmesine ilişkin usul ve esaslar ve uygulama süreleri yeniden belirlendi.

Ulusal marker; benzin türleri, nafta (hammadde, solvent nafta hariç), gaz yağı, jet yakıtı, motorin türleri, fuel oil türleri ve biodizele eklenecek. Ulusal marker, yurt içinde pazarlanacak akaryakıta rafineri çıkışında veya gümrük girişinde, sanayide yan ürün olarak veya diğer şekillerde üretilen akaryakıta ise ticari faaliyete konu edilmeden önce ilgili lisans sahibi tüzel kişiler tarafından Kurumca belirlenecek şart ve özellikte eklenecek.

Nafta, gaz yağı, fuel oil ve jet yakıtı türleri için ulusal marker, 1 Ocak 2009’a kadar uygulanmayacak. Bu süre daha önce 1 Ocak 2006 olarak belirlenmişti.

EPDK BELİRLEYECEK

Ulusal marker, yurt içinde pazarlanacak akaryakıta rafineri çıkışında veya gümrük girişinde, sanayide yan ürün olarak veya diğer şekillerde üretilen akaryakıta ise ticari faaliyete konu edilmeden önce ilgili lisans sahibi tüzel kişiler tarafından Kurumca belirlenecek şart ve özellikte eklenecek. Ulusal marker ekleme süresi 1 Ocak 2007 tarihini geçmemek üzere Kurul kararıyla belirlenecek tarihte yürürlüğe girecek.

Teslim edilen ulusal markerin herhangi bir şekilde çalınması veya kaybolması veya dökülmesi durumunda; çalınan veya kaybolan veya dökülen ulusal markerin ekleneceği akaryakıt miktarından doğan her türlü vergi ve benzeri mali yükümlülükler ilgili lisans sahibi tüzel kişiler tarafından Kurum hesabına yatırılmadan yeniden ulusal marker verilmeyecek.

Lisans sahibi tüzel kişiler EPDK’yı bilgilendirmek, ilgili ve diğer mevzuata uygun olmak kaydıyla akaryakıta kendi markerlerini ekleyebilecekler. Ancak, bu tür markerin ulusal marker ile etkileşime girmeyecek özellikte olması zorunluluğu bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!