Ulusal marker uygulamasında erteleme

Güncelleme Tarihi:

Ulusal marker uygulamasında erteleme
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2007 10:35

Nafta, gaz yağı ve fuel-oil türleri için akaryakıt kaçakçılığını ve vergi kaybını önlemek için geliştirilen ulusal marker (işaretleyici) uygulaması 1 Ocak 2009 tarihine kadar ertelendi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun, "Petrol Piyasasında Ulusal Marker Uygulamasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Ulusal markerin ekleneceği akaryakıt türleri; benzin türleri, nafta (hammadde, solvent nafta hariç), gaz yağı, motorin türleri, fuel-oil türleri ve biodizel olarak belirlendi.

Ulusal marker, yurt içinde pazarlanacak akaryakıta rafineri çıkışında, gümrük girişinde, sanayide yan ürün olarak veya diğer şekillerde üretilen veya tasfiye edilmiş kaçak petrolden teknik düzenlemelere uygun olan akaryakıta ticari faaliyete konu edilmeden önce, ilgili lisans sahibi tüzel kişiler tarafından eklenecek.

Ulusal markerin çalınması, kaybolması gibi durumlarda bayilerin bunun parasını ödemesi gerekiyor. Eğer bayi söz konusu bedeli ödemezse yeniden ulusal marker sağlayamayacak.

Dağıtıcı lisansı sahipleri, tasfiye edilmiş kaçak petrolden teknik düzenlemelere uygun akaryakıta, depolama tesisi girişinde kurulacak enjeksiyon sitemleri aracılığıyla belirlenen şart ve özellikte ulusal marker ekleyecek.

Yönetmelik kapsamında, nafta, gaz yağı ve fuel-oil türleri için ulusal marker uygulaması 1 Ocak 2009 tarihine kadar uygulanmayacak
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!