Uluburun Batığı eserleri Metropolitan Müzesi’nde

Güncelleme Tarihi:

Uluburun Batığı eserleri Metropolitan Müzesi’nde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2008 00:00

1982’de keşfedilen dünyanın bilinen en eski ticaret gemisi Uluburun Batığı’ndan çıkarılan eserler, 18 Kasım 2008-15 Mart 2009 arasında ABD’nin dünyaca ünlü Metropolitan Müzesi’nde sergilenecek.

ANTALYA’nın Kaş İlçesi’ne bağlı Uluburun açıklarında, ekmek parası için 30 metrenin altına inerek sünger toplamaya çalışan Mehmet Çakır sayesinde 1982’de keşfedilen dünyanın bilinen en eski ticaret gemisi Uluburun Batığı’ndan çıkarılan eserler, 18 Kasım 2008-15 Mart 2009 arasında ABD’nin dünyaca ünlü Metropolitan Müzesi’nde sergilenecek. Sergi, Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi DEİK’e bağlı Türk Amerikan İş Konseyi TAİK öncülüğünde, Doğan, Doğuş, Koç ve Sabancı gruplarının sponsorluğuyla, üç milyon dolara düzenlenecek. "Babil’in Ötesi: M.Ö. 2. binyılda Sanat, Ticaret ve Diplomasi" sergisinde Uluburun Batığı’ndan çıkarılarak, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde korunan 98 objenin yanı sıra Türkiye’deki çeşitli müzelerden 42 eser de yer alacak. Serginin açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da katılacak. Serginin tanıtımı için İstanbul’daki TOBB Plaza’da yapılan basın toplantısında konuşan Bodrum Sualtı ve Arkeoloji Müzesi Müdürü Yaşar Yıldız, "Vurgun riskine rağmen 45-60 metre derinliğindeki eserler, dedektif titizliğiyle 11 yılda çıkarıldı. Eğer süngerci Mehmet Çakır, vurgun riskini göze alıp 30 metrenin altına inmeseydi belki de Uluburun Batığı’nı keşfedemeyecektik" dedi.

23 bin dalışla çıkartıldı

ABD’nin en saygın arkeoloji dergilerince, son 50 yıl içinde dünyada ortaya çıkarılan en önemli 10 eserden biri olarak nitelenen Uluburun Batığı, 23 bin dalış sonucu gün ışığına çıkarıldı. Batıktan çıkan eserler arasında, su aygırı dişlerinden süs eşyalarına, bakır ve cam külçeler, altın mücevherlerden, Mezopotamya, Yunan, Miken ve Mısır uygarlıklarına ait mühürlere kadar pek çok eser bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!